Minimālisms ir modē: kāpēc ir svarīgi no mājām aizvākt visu lieko

Patlaban pasaulē arvien populārs kļūst minimālisms kā dzīvesstila tendence. Arvien vairāk cilvēku izvērtē, kādā vidē viņi ikdienā uzturas, un vai šīs visas mantas viņiem tiešām ir vajadzīgas, un secina - jo mazāk priekšmetu apkārt, jo viņu dzīve kļūst kvalitatīvāka un jēgpilnāka.

 

Jo mazāk mantu, jo vairāk brīvības

FOTO: Shutterstock.com

Jo mazāk mantu, jo vairāk brīvības

Un tā patiešām ir - tiekot vaļā no nevajadzīgiem priekšmetiem, tu ne tikai saved kārtībā savu dzīves vai darba vidi, bet arī palīdzi prātam kļūt asākam. Tavs prāts vairs nav aizņemts ar liekām lietām, un tu vari koncentrēties uz svarīgāko.

„Yoga Journal” min 5 svarīgākos iemeslus, kāpēc ir svarīgi atbrīvoties no liekiem priekšmetiem savā dzīvē.

Izlasi, ja arī tu vai kāds tavs tuvinieks ir no hroniskajiem „krājējiem”.


1. Tu kļūsi mierīgāks
Jaunākie pētījumi ir pierādījuši to, ko mēs nojautām jau sen – jo vairāk mājās ir lietu, jo cilvēku stresa līmenis ir augstāks. Citiem vārdiem sakot, jo mazāk laika tu pavadīsi, kaut ko mājās meklējot, kārtojot un pārkārtojot lietas, jo mierīgāks būs tavs prāts. Tāpēc laiku pa laikam pārskati savas lietas un tiec vaļā no nevajadzīgajām, šādā veidā radot sev savdabīgu „iekšējā miera banku”.


2. Tu palīdzēsi citiem
Ja secini, ka lieta tev nav vajadzīga, izvērtē – varbūt tā noderēs kādam citam. Saliec mantas glīti kastēs vai maisos un nogādā kādai labdarības organizācijai (piemēram, Sarkanajam Krustam vai „Otrajai elpai”) vai „second hand” veikalam. Apdomā – varbūt tās varētu būt vajadzīgas kādam no taviem paziņām vai kaimiņiem, kuri priecāsies par palīdzību.

Iespējams, vēlies izbaudīt tirgošanās prieku un par simbolisku naudiņu pārdot kādā no krāmu tirdziņiem, kas pēdējā laikā kļūst arvien populārāki? Vai varbūt publicēt ziņu kādā tematiskā domubiedru grupā „Facebook”? Iespēju ir daudz. Ja manta ir galīgi nolietota, protams, tad gan nes to uzreiz uz atkritumu konteineru.


3. Atklāsi savas radošās spējas
Vides detoksa piekritēju pēdējā laikā kļūst arvien vairāk, un viņi visi kā viens apgalvo – ir gluži vai fiziski sajūtams, ka atbrīvošanās no lietām atbrīvo milzīgu enerģijas daudzumu.

Reklāma
Reklāma

Tiekot vaļā no nevajadzīgām lietām un krāmiem, mēs burtiski atbrīvojamies no kaut kā, kas mūs ir bremzējis un licis stagnēt. Uzreiz parādās milzumdaudz jaunu ideju, rodas plāni, projekti un enerģija tos īstenot. Skaistā un tīrā vide iedvesmo uz pozitīvām domām un pati mudināt mudina radīt kaut ko skaistu.


4. Tu elposi tīru gaisu
Loģiski, vai ne? Jo kas gan savācas visos tajos krāmos un uz tiem? Pareizi, putekļi. Putekļi, kurus mēs pēc tam ieelpojam. Tiekot vaļā no putekļu rašanās avota, arī gaiss kļūs tīrāks.


5. Tavs prāts kļūs asāks, un tu spēsi labāk koncentrēties
Prinstonas universitātes pētnieki ir secinājuši: atbrīvojoties no nevajadzīgām lietām, mums kļūst vieglāk koncentrēties. Jo mazāk lietu, jo mazāk iespēju novērst uzmanību – respektīvi, jo mazāk lietu cīnās par tavu uzmanību.

 

Avots: Jauns.lv

 

Saistītie raksti