Modernie lapu kāposti jeb kalē + 3 receptes

 12. aprīlis 2019 8:30 mammamuntetiem.lv Raksts

Lapu kāposti nav nedz jaunatklājums, kā daudzos izdevumos un sociālajos tīklos mēdz rakstīt, nedz arī kaut kas tāls un svešs Latvijas dārziem un virtuvei.

 



Foto: Shutterstock.com

Lapu kāposti agrāk audzēti teju vai katrā Latvijas dārzā, un ar tiem baroti arī lopi, tāpēc vietām tos pazīst kā lopu kāpostus.


Skandināvijā un jo sevišķi Viduseiropā, dažviet arī Rietumos tie popularitātes ziņā ir kāpostu saraksta augšgalā. Tur tradīcijas saglabājušās kopš seniem laikiem, taču pēdējo gadu zinātniskie pētījumi ir parādījuši, ka lapu kāposti veselīguma ziņā ir īsts superprodukts ar tik bagātīgu vērtīgo vielu un vitamīnu buķeti, ka atstāj ēnā visus pārējos kāpostu saimes radiniekus.
 

* Lapu kāposti īsti garšīgi kļūst pēc salnām un jo īpaši – pēc pirmā sala, kad cukura saturs lapās divkāršojas.

* Atkarībā no šķirnes mēdz būt zemi, vidēji augsti un augsti lapu kāposti, arī lapas mēdz būt dažādos toņos.

* Lai lapas sagatavotu lietošanai, tās vispirms noplūc no kacena. Sadzeltējušās lapas nav lietojamas un jāmet prom. Ja kāpostu lapu kāti ir pārāk lieli un cieti, tos ar asu nazi izgriež.

* Lapu kāpostos mēdz paslēpties gan kukaiņi, gan smiltis, tāpēc tie rūpīgi jānotīra un jānoskalo.

* Jo svaigāki lapu kāposti, jo garšīgāki un vērtīgāki. Tīras kāpostu lapas, ietītas mitrā dvielītī, ledusskapī vēlams uzglabāt ne ilgāk par divām trim dienām.
 


Kā izmantot lapu kāpostus?
* Lapu kāpostus var likt zupās un sautējumos. Smalkāku garšu kāposti sautējumos iegūst, ja tos viegli pārkaisa ar cukuru.

* Blanšēti lapu kāposti labi garšo salātos, it sevišķi ar vistas fileju, pīles krūtiņu, truša gaļu un spāņu čoriso desu.

* Blanšētus lapu kāpostus liek arī lazanjas pildījumā un cep vokpannā.

* Gluži jaunas lapas ar visiem kātiem var izmantot salātos vai arī gatavot pēc tādām pašām receptēm kā spinātus.

* Vokpannā cepti lapu kāposti lieliski sader ar sojas mērci, sezama eļļu, svaigu ingveru, apelsīnu sulu.
 

No žurnāla "100 Labi Padomi"

 

 



0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Kategorijas