Vai antivielu pārbaude pirms vakcinēšanās ir lietderīga un efektīva metode

Iespēja pārbaudīt antivielu daudzumu asinīs pirms tiek veikta rutīnas vakcinācija, šķiet vilinoša iespēja izvairīties no, iespējams, nevajadzīgas medikamentu devas organismā un papildus finansiāliem izdevumiem. Īpaši tad, ja runa ir par salīdzinoši dārgo ērču encefalīta poti. Pirms kādām potēm ir iespējams veikt antivielu pārbaudi, jautājam veselības aprūpes speciālistiem.  

Pieaugot diagnostikas iespējām, populāra kļuvusi iespēja noteikt antivielu pret konkrētu saslimšanu līmeni cilvēka organismā

FOTO: Shutterstock.com

Pieaugot diagnostikas iespējām, populāra kļuvusi iespēja noteikt antivielu pret konkrētu saslimšanu līmeni cilvēka organismā

Centra Laboratorijas vadītājs Uģis Bērs atklāj, ka 2018. gada pavasara trīs mēnešos, t.i. no marta līdz maijam, tikai Centra Laboratorijā vien tika nodotas ap 1200 analīžu ērču encefalīta antivielu noteikšanai. Vai ir jēgpilni veikt šādus izmeklējumus? "Par šo jautājumu bieži tiek lauzti šķēpi - vieni ārsti iesaka ievērot rutīnu, neveicot īpašus izmeklējumus. Citi iesaka pirms revakcinācijas veikt pārbaudes. Laboratoriski šis izmeklējums saucās ērču encefalīta imūnglobulīna G (IgG) noteikšana. Pakalpojuma cena ir 7,11 eiro. Analīzi apmaksā valsts un nosūtījumu uz to var iedot vai ārsti speciālisti infektologs vai neirologs.  To var apmaksāt arī pats pacients, tomēr datus interpretēt pašiem nevajadzētu."

Dažādās laboratorijās var būt atšķirīgas robežšķirtnes, kad uzrādās, ka antivielu ir pietiekami. To, vai pilnībā cilvēks būs pasargāts no konkrētas saslimšanas, uzrādoties noteiktam antivielu daudzumam, nevar pateikt neviens, stāsta laboratorijas vadītājs. 

 

Laboratorijās var noteikt antivielu līmeni arī citām infekciju saslimšanām, piemēram, hepatītam, vējbakām, difterijai, bet tas tiek darīt tikai sadarbībā ar ārstu speciālistu specifisku vajadzību gadījumā, nevis pirms rutīnas vakcinācijas. 


Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas ārste, pediatre, Bērnu vakcinācijas centra vadītāja, profesore Dace Zavadska skaidro, ka antivielas pirms vakcinācijas nosaka tikai atsevišķos, specifiskos gadījumos un tas notiek ir ļoti reti. "Par nepieciešamību noteikt antivielas lemj vakcinācijas speciālists. Īpaši ērču encefalīta gadījumā nav lietderīgi un nav nozīmes veikt antivielu noteikšanu. Arī pēc vakcinācijas antivielu noteikšana rutīnā nav nepieciešama. Būs gadījumi, kad speciālists pēc vakcinācijas izvērtēs vai antivielas ir, galvenokārt, pacientiem ar smagiem imūnās sistēmas traucējumiem, kad ir pamatots iemesls, ka imūnā atbilde varētu būt nepietiekoša.

Svarīgākais ir ievērot rekomendēto vakcīnu uzsākšanas laiku un ievērot intervālus starp devām, tad galva par antivielu noteikšanu nav jālauza. Un katrā ziņā bez ārsta īpaša norādījuma, antivielas nav jāpārbauda un saņemto antivielu izvērtēšana bez speciālista komentāra nebūs iespējama.”

Arī ārstu prakses “Rabarbers” ārste - pediatre Katrīna Selecka pacientiem iesaka ievērot vakcinācijas kalendāru ar konkrētiem vakcīnu intervāliem, jo tādējādi tiek nodrošināts optimālu antivielu līmenis organismā. "Pieaugot diagnostikas iespējām, populāra kļuvusi iespēja noteikt antivielu pret konkrētu saslimšanu līmeni cilvēka organismā. Lai gan šāda iespēja šķiet diezgan vilinoša, vai tas tiešām ir nepieciešams un kā interpretēt gūtos rezultātus? 
Rutīnā šādi testi netiek rekomendēti, galvenokārt tādēļ, ka vadoties pēc vakcinācijas kalendāra, antivielu titrs veidojas pietiekošā līmenī un veikt papildus analīzes, lai par to pārliecinātos, nav nepieciešams."

Reklāma
Reklāma

Katras vakcīnas ražotājs ir noteicis nepieciešamo vakcīnu skaitu un ievades intervālus, lai uzturētu antivielu titru aizsargājošā līmenī. Ja tiek noteikts antivielu titrs ar domu neveikt revakcināciju, kas paredzēta noteiktā laikā, tad iegūto atbildi interpretēt ir diezgan sarežģīti. Pat ja antivielu skaits ir pietiekošs, neveicot revakcināciju, nav garantijas, ka šis titrs strauji nesamazināsies, ja netiks veikta nepieciešamā revakcinācija. Tādēļ šādu analīžu veikšana, lai izvairītos no kārtējās vakcinācijas, nav vēlama un ir diezgan maz informatīva. 

Izmeklējumus nepieciešams veikt, ja nav zināms pacienta vakcinācijas statuss un datus nav iespējams iegūt. Šādi iespējams noteikt, vai pacients slimojis vai ir vakcinēts pret konkrētajām infekciju slimībām un kādas vakcīnas vēl nepieciešams veikt. 



Tomēr ir noteikti gadījumi, kad šādu analīzi izmanto un ir nepieciešams uzzināt antivielu līmeni organismā. To nepieciešams darīt, ja nav zināms pacienta vakcinācijas statuss un datus nav iespējams iegūt. Šādi iespējams noteikt, vai pacients slimojis vai ir vakcinēts pret konkrētajām infekciju slimībām un kādas vakcīnas vēl nepieciešams veikt. 

Arī atsevišķos retos gadījumos, kā piemēram, bērniem ar imūndeficītu, var būt nepieciešams noteikt konkrētus antivielu līmeņus, lai izvērtētu imūnās sistēmas atbildes reakciju uz vakcināciju un, iespējams, lemtu par individuālu vakcinācijas shēmu. Taču jāuzsver, ka šie gadījumi ir reti un par analīžu nepieciešamību lemj ārsts speciālists. 
Pēdējā laikā cilvēki izmanto iespēju noteikt antivielu skaitu pret ērču encefalītu, ja revakcinācija aizkavējusies vai vecāki nevēlas to veikt. Tomēr svarīgi atcerēties, ka, ja revakcinācija aizkavējusies, nav jāuzsāk visa vakcinācijas shēma no sākuma, bet vienkārši pēc iespējas ātrāk jāveic kārtējā vakcīna un revakcinācija jāturpina ik 3-5 gadus. Antivielu skaita noteikšanai šajā gadījumā ir ļoti maza nozīme.


Cits viedoklis ir medicīnas doktorei, homeopātei Inesei Jokstai. Raidījumā "Bez Tabu" ārste revakcināciju veikt vien tajos gadījumos, ja antivielu tests uzrāda, ka tas nepieciešams. Pretējā gadījumā varot rasties veselības sarežģījumi. Runājot vispārīgi par nepieciešamību vakcinēties, daktere iesaka būt piesardzīgiem un skaidro, kāpēc – piemēram, pret Laima slimību, ko izplata ērces, pote nedarbojas.

Praksē pierādīta metode pret ērču encefalītu ir vardes pielikšana pie vietas, kur piesūcās ārce, stāsta homeopāte. Par šo metodi sīkāk skaties "Bez Tabu" raidījuma ierakstā.