Ar 1. jūliju plānots lielāks atbalsts adoptētājiem un cilvēkiem ar invaliditāti

Lai veicinātu „sistēmas bērnu” adopciju, viņu iespējas augt ģimenē, ar š.g. 1. jūliju paredzēts ieviest jaunu atbalsta veidu adoptētājiem – bērna adopcijas pabalstu par katru adoptēto bērnu, kurš līdz tam bijis ārpusģimenes aprūpē, līdz bērna 18 gadu vecuma sasniegšanai. 

Adopciju tagad veicinās arī ar finansiālu atbalstu ģimenei.

FOTO: Shutterstock.com

Adopciju tagad veicinās arī ar finansiālu atbalstu ģimenei.

Plānotais pabalsta apmērs ir minimālo uzturlīdzekļu apmērā, t.i., 107,50 eiro  mēnesī par bērnu līdz 6 gadiem un 129 eiro mēnesī par bērnu no 7 līdz 18 gadiem. Tāpat adoptētājiem saglabājas vienreizēja atlīdzība par bērna adopciju 1422,87 eiro apmērā. 

Tāpat ar š.g. 1. jūliju lielāks atbalsts būs tām ģimenēm, kurās ir bērni ar īpaši smagu invaliditāti, kuriem nepieciešama īpaša kopšana smago funkcionālo traucējumu dēļ. Šie bērni nevar dzīvot patstāvīgi bez vecāku vai atbalsta personas pastāvīgas palīdzības vai uzraudzības. Tas attiecas arī uz šīm ģimenēm, kad šie bērni sasniedz pilngadību, saglabājoties īpaši smagai invaliditātei un nereti pat veselības stāvoklim pasliktinoties. Iecerēts šīm ģimenēm palielināt īpašās kopšanas pabalstu par 100 eiro, t.i., 313,43 eiro  mēnesī (līdz šim – 213,43 eiro). 

Šīs izmaiņas paredz 26. februārī valdības apstiprinātais likumprojekts "Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā".

Reklāma
Reklāma

Lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra kā minēto pabalstu izmaksātājs varētu veikt nepieciešamās izmaiņas informācijas sistēmās, noteikts, ka bērna adopcijas pabalsta izmaksu par periodu no 2019. gada 1. jūlija uzsāks ne vēlāk kā no 2019. gada 1. oktobra. Savukārt pieaugušajiem ar īpaši smagu invaliditāti, kuras cēlonis ir slimība no bērnības, kopšanas pabalstu pārrēķinās un pabalsta starpību izmaksās ne vēlāk kā līdz 2019. gada 1. septembrim. Bērna ar invaliditāti kopšanas pabalstu palielinātā apmērā piešķirs vai pārrēķinās un izmaksās līdz ar likuma grozījumu stāšanos spēkā – no š.g. 1. jūlija.

Adopcijas pabalstu piešķirs un izmaksās VSAA, pamatojoties uz adoptētāja iesniegumu.