Ģimenes saliedēšana. Lietas, ko vecāki un bērni var darīt kopā

Lai arī cik steidzīgs būtu mūsu ikdienas ritms, ir svarīgi atrast laiku kopīgām ģimenes aktivitātēm, kad visi mīļie var būt ne tikai kopā, bet arī justies emocionāli vienoti un savstarpēji atbalstoši.

Dažādi pasākumi, sacensības, pat reliģisks pārdzīvojums ir brīdis, kad bērni var pa īstam iepazīt savus vecākus un otrādi.

FOTO: Shutterstock.com

Dažādi pasākumi, sacensības, pat reliģisks pārdzīvojums ir brīdis, kad bērni var pa īstam iepazīt savus vecākus un otrādi.

Lai arī cik steidzīgs būtu mūsu ikdienas ritms, ir svarīgi atrast laiku kopīgām ģimenes aktivitātēm, kad visi mīļie var būt ne tikai kopā, bet arī justies emocionāli vienoti un savstarpēji atbalstoši. Dažādi pasākumi, sacensības, pat reliģisks pārdzīvojums ir brīdis, kad bērni var pa īstam iepazīt savus vecākus un otrādi. Ko darīt, kur piedalīties - aktivitātes un nodarbes ģimenes saliedēšanai. 

 

Skrējiens kā ekskursija
Lai piedalās visi – mamma, tētis, vecākie bērni, paši mazākie un pat vecmāmiņa ar opīti. Tik ģimenei draudzīgs ir nu jau ikgadējais taku skrējiens “Stirnu buks”. No maratona tas atšķiras ar to, ka galvenokārt pārvietošanās notiek nevis pa asfaltētu ceļu, bet vairāk pa meža takām, stigām un grants segumu. Skrējiena galvenā ideja – ne tikai sasniegt gala mērķi, bet izbaudīt šī procesa skaistumu un dabas ainavu apkārt. Vienas sezona laikā, sākot ar aprīli un beidzot ar 28. septembri, norit pavisam septiņi “Stirnu buku” skrējieni dažādās vietās, tādējādi izkustēšanās svaigā gaisā tiek apvienota ar brīnišķīgu ekskursiju. Šogad par sacensību vietām izvēlētas Tērvetes parks, Zilie kalni Madonā, Piebalga, Kamparkalns, Šlokenbeka, Gaiziņkalns un Līgatne. Un varat izvēlēties – skriet visās vai tikai dažās vietās. Ģimenei personīgais izaicinājums varētu būt nevis aizskriet pirmajam finišā (arī tas, protams), bet gan piedalīties visos “Stirnu buka” skrējienos un sasniegt savus personīgos rekordus. Skrējienam ar bērniem piemērotākā distance šajās sacensībās ir  “Vāvere”, kas ir četrus līdz sešus kilometrus gara un kurā ļauts piedalīties jebkurā vecumā (citām distancēm ir vecuma ierobežojums).

Vēl varat visas vasaras garumā izmantot viedtelefona sniegtās iespējas, piemēram, sacensību epizodes safilmēt dažādos režīmos, lai vasaras noslēgumā izveidotu skaitu video! 

Tas nozīmē, ka skriet vai ātri iet var tik tiešām visa ģimene kopā. Kāds piekūst, kāds varbūt nejauši pakrīt, cits priecājas par ceļā atrastu sēni – tas viss kļūst par jūsu ģimenes piedzīvojumu, kurā galvenais – atbalstīt vienam otru un kopā priecāties par sasniegto. Vērtīgi būs skrējienus iemūžināt jaukās fotogrāfijās, ar ko vai nu padalīties sociālajos kontos, izmantojot atbilstošu mirkļbirku, vai arī vienkārši izdrukāt un ielikt ģimenes fotoalbumā. Vēl varat visas vasaras garumā izmantot viedtelefona sniegtās iespējas, piemēram, sacensību epizodes safilmēt dažādos režīmos, lai vasaras noslēgumā izveidotu skaitu video! 

 

Kopīga orientēšanās 
Savukārt Rīgā un tās apkārtnē līdz pat oktobrim iespējams piedalīties orientēšanās sacensībās "Magnēts" (arī novados ir savi orientēšanās klubi un sacensību plāns). Tajās tiek vērtēts katrs dalībnieks individuāli, taču tas neliedz veikt maršrutu no viena kontrolpunkta līdz otram visai ģimenei kopā. Kamēr ģimenes orientieristi dodas trasē, sacensību laikā vecākiem tiek piedāvāta iespēja pašus mazākos lolojumus uzticēt “Magnēta” bērnudārza auklītei. Tiem, kuri karti un kompasu tik labi nepazīst un uzskata, ka vēl nav gatavi uzsākt patstāvīgas orientēšanās gaitas, sacensību centrā būs iespēja saņemt konsultācijas no orientēšanas sporta profesionāļiem. Arī šādas apmācības var kļūt par visas ģimenes kopīgu pasākumu. Kas zina – izjutuši orientēšanās sacensību garšu, varbūt šī nodarbe kļūs par jūsu ģimenes kopīgu vaļasprieku. Tieši kopīgas intereses un kopīga aizraušanās ir tas, kas cilvēkus vieno. Jau iepriekš ierosinājām veidot foto sēriju ar vienotu mirkļbirku. Un tas var būt svarīgi ne tikai pašiem, bet arī tādēļ, ka pēc tās var atrast citu entuziastu bildes un iepazīt citus dalībniekus. 

 

Ģimenes ansamblis
Varbūt atceraties savulaik pasaulē populāro mūzikas grupu "The Kelly Family". Tā klausītāju sirdis iekaroja galvenokārt tādēļ, ka uzsvēra ģimenes vērtības un to, cik īpaši ir muzicēt kopā ar saviem brāļiem un māsām. Mēs, latvieši, taču esam muzikāli un vismaz dziedāt tautasdziesmas protam, tad kāpēc gan nenodibināt pašiem savu ģimenes ansambli? Un tad, kad gaidāms lielāks radu pulka saiets, uzstāties ar savu priekšnesumu. Atrodiet savu muzicēšanas odziņu, eksperimentējiet ar dažādiem mūzikas instrumentiem. Ja ģimenē neviens līdz šim nav spēlējis kādu mūzikas instrumentu, ir laiks mācīties. Piemēram, vēja zvani, Afrikāņu bungas, mutes ermoņikas ir instrumenti, kurus var viegli apgūt pat pašmācības ceļā. Kopā varat meklēt interneta resursus, ar kā palīdzību varēsiet apgūt, piemēram, ģitāras spēli:
 

Reklāma
Reklāma

Varat izmantot arī šim mērķim radītās lietotnes, piemēram, Guitar - Chords, Tabs & Games vai Yousician - Learn Guitar, Piano, Bass & Ukulele

 

Mācīšanās un muzicēšana, repertuāra plānošana būs jauka kopā būšana. Un darba augļi sagādās prieku ne tikai jums, bet arī jūsu klausītājiem. Īpaši tad, ja atradīsiet veidu, kā muzicēt plašākai auditorijai. Ļoti iespējams, ka mācīšanās procesā atradīsiet domubiedrus vai pievienosieties jau kādai esošai kopai, piemēram, vietējās pašvaldības teritorijā esošam pašdarbnieku ansamblim. Kā zināms, arī Facebook.com ir ļoti piemērota vietne, kur veidot domubiedru grupas. Turklāt Facebook.com lietotne, ko iespējams instalēt viedtelefonā, ļaus ātri uzzināt jaunāko un aktuālāko, kas grupā tiek apspriests. 

 

Uz teātra skatuves
Radošai ģimenei varētu patikt iespēja izpausties uz teātra skatuves. Tā ir vēl viena aktivitāte, kur piedalīties visiem kopā, jo amatieru teātros tiek uzņemti dalībnieki no dažādām paaudzēm - no bērniem līdz pat sirmgalvjiem, ar dažādiem raksturiem un talantiem. Galvenās īpašības, kas nepieciešamas jums kā aktieriem – būt atvērtiem un nebaidīties kāpt uz skatuves. Teātra māksla attīsta cilvēku kā personību, jo māca izpaust savas domas un jūtas, izmantojot savu ķermeni, valodu un balsi. Uzlabo sociālās prasmes un iemaņas. Šāda sevis pilnveidošana ir vērtīga ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Drāmas pulciņa laikā dalībnieki ne vien iestudē izrādes, bet arī pilda dažādus uzdevumus. Ar Rīgas amatieru teātra kolektīvu sarakstu var iepazīties mājaslapā: www.kultura.riga.lv. Tāpat arī daudzas Latvijas mazpilsētas lepojas ar saviem tautas teātriem, uz kuriem aicina pieteikties ikvienu drāmas mīļotāju ar vēlmi attīstīt sevī aktiera dotības.  

 

Nesteidzīga kopā būšana 
Katrai ģimenei vajadzētu atrast tieši tai piemērotu vienojošu aktivitāti. Tādu, kurā būtu kopīgas vērtības, pieņemams notikumu temps un dinamika. Ja sports un dažādas radošās izpausmes ir katra ģimenes locekļa individuāla izvēle, baznīca var būt vieta, kur pavadīt nesteidzīgi laiku kopā un apdomāt un pārdomāt to, kas padarīts un kas būtu vēl jāpaveic. Kā ģimenes vērtīga tradīcija var kļūt ik svētdienas dievkalpojuma apmeklējums baznīcā. Šeit vienmēr ģimene tiek uzsvērta kā galvenā dzīves vērtība, to mudina mīlēt un cienīt. Nav obligāti juābūt draudzes loceklim, lai piedalītos dievkalpojumā, taču pastāv iespēja apmeklēt iesvētību kursus un iesvētīties draudzē, lai kādu no baznīcām varētu saukt par savējo. 

 

Lai jūsu ģimenei patiešām izdodas atrast vispiemērotāko kopīgā laika pavadīšanas veidu!