Piebarot ar banānu no 3 mēnešu vecuma - jā vai nē?

Manam bērnam ir pilni 3 mēneši. Baroju tikai ar krūti. Pirmos divus mēnešus ņēmāmies svarā aptuveni pa 1 kg, bet trešo mēnesi tikai pa 400 g, bet augumā izstiepāmies pa 4 cm. Ārsts man ieteica dot papildus banānu un ābolu. Ēd 5-6 reizes diennaktī. Mans jautājums šāds - vai tik mazam bērniņam jau var dot šādu papildus barību? Aizdoma par to, ka sāk pietrūkt piens uz vakara pusi, tāpēc tik mazs svara pieaugums 3.mēnesī. Piebildīšu, ka bērns īpašus protestus nav izrādījis, jautā lasītāja Inese.

Ar piebarojumu steigties nevajag!

FOTO: Shutterstock.com

Ar piebarojumu steigties nevajag!

 

Atbild dūla, zīdīšanas konsultante Līga Giniborga.
Ārstiem ļoti patīk pieturēties pie normām un cipariem, bet nepatīk noskaidrot, kāpēc tā varēja gadīties. Vienu iemeslu jūs jau minējāt - strauji izauga garumā. Varbūtējie iemesli varētu būt arī samazināts ēdienreižu skaits, slimošana 3. mēnesī, kaut kādas izmaiņas dienas režīmā, piemēram, mamma sāka strādāt, ir parādījusies auklīte, nebija pieslēgta apkure, bija vairāki izbraucieni, ciemošanās. Padomājiet par to, kas notika pagājušajā mēnesī?

 

Lasi arī:

Kādā vecumā uzsākt mazuļa piebarošanu? Skaidro fizioterapeite Klaudija Hēla

 Kad un kā uzsākt mazuļa piebarošanu. Konsultē zīdīšanas speciāliste Sandra Lase

 

Ļoti būtisks rādītājs ir tas, ka bērns jūtas labi, t.i. īpašus protestus nav izrādījis. Tikpat labi jūsu bērna temperaments nav no kaislīgākajiem, viņš pēc dabas ir mierīgs un neprotestē. Galējs variants ir tad, kad bērnam vairs nav spēka protestēt. Es ceru, ka tā nav. Jūs, mamma, esat tā, kas par savu bērnu zina vislabāk, tāpēc jums jāizlemj, vai vajag piebarojumu vai nē.

 

Reklāma
Reklāma

Man noteikti gribētos zināt, kāpēc jūs ēdat tikai 5-6 reizes diennaktī. Vajadzētu būt apmēram 8 reizēm. Tas, protams, individuāli, bet, ja svara pieaugums ir par mazu, tad loģiski būtu barot biežāk. Ļoti bieži gadās tā, ka konkrētajā vizītes dienā svara pieaugums neatbilst normai, savukārt pēc nedēļas aizejot un nosveroties svars ir ar uzviju.

 

Ja jums ir sajūta, ka vēl nevajag dot to piebarojumu, tad ļoti iespējams tajā ir vērts ieklausīties. Pirms dot piebarojumu, es jums varētu ieteiktu:


1) padomāt, kas varētu būt tas pagājušā mēneša traucējošais faktors;

2) zīdīt ar krūti biežāk, pat tad, ja neprasa un arī naktī.

3) Pēc nedēļas  nosvērties vēlreiz un, ja iespējams, izrunāties ar ārstu.


Gļotas fēcēs var būt, ja mazulītis ēd tikai mātes pienu. Tomēr, gļotu un graudiņu daudzums pakāpeniski mazinās, tas nozīmē, ka piens pārstrādājas arvien labāk. Tas notiek pamazām un atkal katram individuāli. Ja tomēr Jūs tas satrauc, tad ir jāparāda ārstam.