Divu dienu brauciens uz Lietuvu. Idejas ceļojuma maršrutam

Pēc trīs gadu rekonstrukcijas Lietuvā atkal ir sācis darboties Klaipēdas Jūras muzejs.

Divu dienu brauciens uz Lietuvu. Idejas ceļojuma maršrutam

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pēc trīs gadu rekonstrukcijas Lietuvā atkal ir sācis darboties Klaipēdas Jūras muzejs. Tas ir pietiekami intriģējošs iemesls, lai ziemas brīvlaikā atrastu divas brīvas dienas un apciemotu kaimiņu zemi. Pa ceļam var izbaudīt vēl vairākus tūristu iecienītus objektus un panašķoties ar sātīgajiem lietuviešu nacionālajiem ēdieniem – kartupeļu cepelīniem un saldo skudru pūzni. 

Sēžamies mašīnā un dodamies ceļā! Neaizmirsti sasmērēt sviestmaizes un paķert līdzi termosu ar karstu tēju. 

Ceļš līdz Lietuvas galējam Rietumu punktam Klaipēdai no Rīgas aizņems apmēram 4 - 5 stundas. Izvēle, pa kuru ceļu labāk braukt, lai paliek šofera ziņā. Ērta vietne attālumu aprēķināšanai ir interaktīvā ceļu karte Della.
Varat izmantot arī Google Maps, kas šogad atzīta par vienu no iecienītākajām tūristu un ceļotāju lietotnēm. Bez tās neiztikt arī dodoties īsākos izbraucienos. 

 

Piestājam Šauļos
Šoreiz piedāvājam maršrutu, kas lielāko ceļa daļu iet caur Lietuvas teritoriju, izbraucot vispirms cauri Šauļiem un tālāk līdz gandrīz pašai Klaipēdai. Ja ir laiks, Šauļos var apciemot šokolādes muzeju, kurā savus našķus ir eksponējusi konfekšu fabrika „Rūta”, kas jau vairāk nekā simts gadus kārdina garāmgājējus ar saldām šokolādes, karameles, grauzdētu riekstu un vārāmu ogu smaržām. Tur var iepazīt šokolādes vēsturi un konfekšu gatavošanas noslēpumus. Kā arī nobaudīt dažāda veida kafijas, kakao un šokolādes vietējā kafejnīcā. Vairāk par šo muzeju var uzzināt šeit


Dino parks
Tuvojoties Klaipēdai no Austrumu puses, dienu pēc garā brauciena var sākt ar Dinozauru parka apmeklējumu. Parks atrodas apmēram 12 km no Klaipēdas. Laiks, ko pavadīt parkā, ir apmēram 2 - 4 stundas. Paspēsiet apskatīti gan dinozaurus to dabiskajā lielumā, gan izmēģināt apgriezto māju, spoguļu labirintu un citas atrakcijas. Vasarā šeit pieejama arī vizināšanās ar katamarānu pa ūdenstilpni. Samaksājot ieejas maksu, visas parka atrakcijas var izmantot bez papildus maksas. Šo parku noteikti var ieteikt visiem, kuriem ir mazi bērni, jo viņi noteikti nepaliks vienaldzīgi. 
Uz vietas var ieturēt nelielas pusdienas. Parka teritorijā ir arī viesu nams ar visu, kas nepieciešams ģimenēm. Sīkāka informācija par parkā pieejamajām izklaidēm un darba laikiem atrodama šeit.  


Gamtos Perlas Zoomuzejs
Otrs apskates objekts pirmajai dienai ir Zoo muzejs, kas atrodas 19 kilometrus no Dino Parka uz Palangas pusi.  Zoo muzejs nav vienīgā lieta, kas tur atrodama. Šajā atpūtas kompleksā ir viesu māja, safari un Zoo muzejs. Kaut kas līdzīgs Dabas muzejam Rīgā. Ir arī bērnu spēļlaukums un pirtiņa. Safari un pirtiņa gan ir jāpiesaka iepriekš. Sīkāka informācija par nelielo zoodārzu pieejama šeit.

Pēc šo divu objektu apskates var doties uz Klaipēdu. Diena jau būs gandrīz beigusies, atliek ieturēt vakariņas, apskatīt pilsētu vakarā un doties uz viesnīcu atpūsties, lai no rīta var doties uz ostas termināli, no kura pārcelties uz Nidas pussalu. Par Klaipēdas rajonu vairāk var uzzināt, apmeklējot mājas lapu www.klaipedosrajonas.lt. Te būs gan iecienītākās naktsmītnes, gan vietas, kur paēst. 
Biļetes uz prāmi jāiegādājas biļešu automātos. Prāmji kursē ik pēc stundas un aizved līdz pašam Jūras muzejam. 


Klaipēdas Delfinārijs un Jūras muzejs
Atjaunotajā ekspozīcijā "No strautiņa līdz okeānam" var vērot gan Lietuvas upju, ezeru un Kuršu jomas, gan Baltijas jūras un Ziemeļjūras zivis, gan eksotiskas dienvidjūru koraļļu rifu iemītnieces. 
Lielākais lepnums tagad ir 25 metrus garš tunelis ar caurredzamām sienām, kas ierīkots zem galvenā 750 kubikmetru lielā baseina. Tā var aplūkot stores, kas nekur citur Eiropā šādi nav eksponētas. Muzejā apskatāmi arī pingvīni, ekspozīcija, kas iepazīstina ar mūsu planētas dzīvības attīstību ūdenī, bagātīgu gliemežvāku kolekciju un cilindrveida medūzu akvāriju. Jauna ekspozīcija vēsta par Baltijas jūru. Biļetes var iegādāties arī internetā šajā vietnē http://www.ljm.lt/, ietaupot laiku un nestāvot rindā. Pēc abu objektu apmeklēšanas var kājām doties atpakaļ uz ostu, bet ja ir slinkums iet kājām, var par nelielu samaksu aizvizināties līdz ostai zirga pajūgā. 

Reklāma
Reklāma


Klaipēdas Mini Zoo
Pilsētas nozīmes zoodārzs jeb Mini Zoo darbojas arī Klaipēdā. Šeit ir daudz eksotisku putnu, bet zīdītājs var pabarot, nopērkot  spainīti ar maizi.  Jo bērniem taču tik ļoti patīk pabarot zvēriņus. Šeit to drīkst darīt, nekaitējot. Sīkāka informācija par šo  zoodārzu pieejama šeit


Lietuvas piejūras iepazīšana
Lai ceļš nebūtu vienmuļš, atpakaļ laižam caur Palangu, kur vēl var atrast laiku apskatīt Lietuvas jūras krasta daļu. Kopumā Lietuvas piejūras robeža ir nepilnus 100 kilometrus gara. Ko apskatīt atrast ērti izveidotā īpašā vietnē. Te atradīsi gan vietas nakšņošanai, gan aktuālos tūrisma apskates objektus,  dabas objektus, pie kuriem ir vērts piestāt. Pati Palanga ir burvīga kūrortpilsēta, kas savus viesu īpaši aicina vasarā. Ziemā apciemojiet Palangas gājēju ieliņu, kur mazi restorāniņi un krodziņi piedāvās ieturēties ziemīgu gaismiņu noskaņās. Ja ir siltas drēbes, var doties pa gājēju ieliņu līdz promenādei, kas iestiepjas jūrā, lai notvertu atklātās jūras vēja brāzmas. Braucot tālāk, pavisam netālu no Latvijas robežas ir ģimenes kūrortpilsēta Sventāja, bet aiz robežas jau caur Liepāju uz mājām! 

 

Ērtākais kaimiņvalsts apceļošanai izmanto lietotnes

Lietotne Lithuania Guide  (Triposo) piedāvā regulāri atjaunojamas tūrisma kartes pa Lietuvas lielākajām pilsētām ar apskates objektu apzīmējumiem. Aplikācija darbojas arī bezsaistes režīmā. 

Lietotne Travel in Lithuania VR pieejama tikai iOS tālruņos. Saturs sadalīts tā, lai kaut ko sev piemērotu atrast gan pilsētvides cienītāji, gan aktīvās atpūtas piekopēji, gan arī dabas pētnieki.

Tā kā pāris dienās jāpaspēj daudz, iespējams, ka stūrēt māju virzienā nāksies pa tumsu. Izmēģini lietotni “Hudway”, kas domāta autovadītāja drošības paaugstināšanai, braucot tumsā un sliktas redzamības apstākļos. Tā analizē mašīnas braukšanas datus un ceļa kvalitāti, signalizējot, ka priekšā ir bīstams pagrieziens vai jābrauc uzmanīgi. Telefons jānoliek uz auto paneļa, lai tas "redzētu" ceļu. 

 

Lai veiksmīgs brauciens! 

Foto: muziejus.lt