Vai izmantot viedtelefonu kā kontroles un soda līdzekli tīnim?

Tā kā pašlaik bērnam un tīnim  viedtelefons ir “visa pasaule”, jo caur to sazinās ar draugiem, izmanto e-klasi, klausās mūziku, vai ir pareizi un efektīvi telefonu uz laiku noņemt, ja nevar vienoties par vecākiem būtisku noteikumu ievērošanu, jautā portāla Mammamuntetiem.lv lasītāja. 

FOTO: Shutterstock.com

Atbild  "Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm" vēstnese, psiholoģe Līga Tumašova.  
 

Jūs atzīmējat, ka tīnim viedtālrunis ir “visa pasaule”. Kādas emocijas bērns izjutīs, ja tiks atņemta “viņa pasaule”? Zinot pusaudžu vecumposma īpatnības, šāda veida sods neveicinās vienošanos ar vecākiem par noteikumu ievērošanu.  Iespējams jūs varētu izvēlēties kādu no drošības un uzraudzības lietotnēm, piemēram, Qustodio, Family Time, Screen Time Parental Control utml.
 

 

Lasi arī: Lietotnes vecākiem bērnu telefona satura uzraudzībai. Iesaka eksperte


 

Varētu mēģināt sastādīt viedierīces lietošanas līgumu. 

Reklāma
Reklāma

 

Paraugs, kuru var koriģēt atbilstoši situācijai:

Viedierīces lietošanas līgums

Līgums ir spēkā no ____, kamēr vien tev pieder viedierīce un līguma noteikumi attiecās arī uz citu cilvēku viedierīcēm, ko lieto.

 

Par telefona zvaniem, teksta ziņojumiem

 

1.Viedierīce Tev ir tāpēc, lai varētu sazināties ar vecākiem un izmantot to gadījumos, ja nepieciešama palīdzība.

2. Tava viedierīce nav rotaļlieta un pret to jāizturās atbildīgi.

3. Telefona rēķinam ir noteikts mēneša limits ___. Ja tas tiek pārtērēts, izdevumi tiks ieturēti no Tavas kabatas naudas.

4. Saziņā ar cilvēkiem vienmēr lieto pieklājīgu valodu. Atceries, ka Tavi ziņojumi, vēstules var tikt pārsūtīti citiem cilvēkiem. Ziņu, ko esi nosūtījis, vairs nevarēsi atsaukt vai izdzēst.

5. Nelieto telefonu reizēs, kad ir iespēja satikt cilvēku klātienē un runāt ar viņu tieši.

6. Sarunas, īsziņu sūtīšana un cita saziņa nenotiek laikā no ____ (21.00) līdz ____ (7.00), ja vien nav svarīgas sarunas ar vecākiem.

7. Telefonsarunas, īsziņas netiek veiktas laikā, kad tiek pildīti mājasdarbi.

8. Pēc plkst. ____ (21.00) viedierīce tiek izslēgta un pieslēgta pie barošanas avota.

9. Tu esi atbildīgs par šī telefona lietošanu un tā salaušanas, nozaudēšanas gadījumā jaunas ierīces pirkšana var nenotikt.

10. Vecākiem ir piekļuve Tavas viedierīces saturam, jo mēs esam atbildīgi par to, lai Tu to lietotu droši un atbildīgi. Mēs esam atbildīgi par Tavu uzvedību.

 

Par viedierīces foto/video kameru

 

1. Kamera viedierīcē nav rotaļlieta.

2. Fotografējot vai filmējot citus cilvēkus (arī vecākus), tiek sagaidīts, ka Tu vaicāsi šo cilvēku atļauju. Cieni tos, kuri saka "nē". Tu vari nokļūt nepatikšanās, fotografējot vai filmējot un tālāk izplatot saturu, kas saistīts ar citu cilvēku dzīvēm.

3. Nekad nefotografē savu vai citu cilvēku atkailinātu ķermeni un nesūti šīs bildes/video citiem cilvēkiem. Vaicā vecākiem pēc padoma par foto/video.


Savu jautājumu par ekrānierīču lietošanas ieradumiem, problēmām un iespējamajiem risinājumiem uzdod sadaļā "Jautā speciālistam" 
 

 

Atturēties no viedierīču lietošanas bērnam var palīdzēt kvalitatīva brīvā laika pavadīšana kopā ar ģimeni. Idejas var iegūt www.laimigamgimenem.lv.