Zīdīšana sāp! Vai tā tam ir jābūt?

Uz vecāku jautājumiem par mazuļa zīdīšanu un ar to saistītajām problēmām, kas iesūtīti portālam „Mammamuntetiem.lv”, atbild zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

Zīdīšana sāp! Vai tā tam ir jābūt?

FOTO: Shutterstock.com

Kas jādara, lai krūtīs veidotos piens? Ko iesākt, ja mazulis kož? Kā palīdzēt, ja krūtsgali sākuši plaisāt? - uz šiem un citiem mammu jautājumiem atbild zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

Krūtsgalu sagatavošana grūtniecības laikā

„Vai tā ir taisnība, ka grūtniecības laikā, īpaši trešajā trimestrī, ir jāgatavo krūtis zīdīšanai. Esmu dzirdējusi, ka vajagot tās masēt, pat rīvēt ar raupju audumu. Vai tas tiešām palīdzēs?”

Šādai rīcībai nav pamatojuma. Turklāt atsevišķos gadījumos tā var būt kaitīga, veicinot spontānā aborta risku, jo krūtsgalu stimulācija veicina hormona oksitocīna izdalīšanos organismā. Savukārt oksitocīns liek sarauties dzemdei. Tas ir iemesls, kāpēc pirmajās dienās pēc bērna piedzimšanas jaunās māmiņas, zīdot mazuli, sajūt dzemdes savilkšanos. Noteikti gan jāpiebilst, lai sāktos spontānais aborts, ir nepieciešams patiešām nopietns iemesls. Ja nav nekādu grūtniecības pārtraukšanās draudu, krūtsgalu stimulācija abortu neizraisīs.

Ja jautājums, kā īpaši sagatavot krūtis grūtniecības laikā, ir tāpēc, ka radušās bažas, vai mazulis varēs labi zīst, tad svarīgi pēc bērna piedzimšanas ir raudzīties, lai viņš pareizi satvertu krūtsgalu – visai brūnajai areolai jābūt zīdaiņa mutē. Ja bērns satver krūti pareizi, nekādu plaisu un sāpju nebūs. Ja nepareizi, nekāda iepriekšēja sagatavošana nelīdzēs. Nevajag arī uztraukties par krūtsgala formu, ja ir plakans vai ievilkts. Bērns izveidos, kādu viņam vajag. Ja rodas kādas bažas vai grūtības, irvērts aprunāties ar zīdīšanas konsultantu.

 

Bērns zīdīšanas laikā kož. Ko darīt?

„Vairs nevaru izturēt – mazulim četri mēneši, līdz šim viņš saņēma ekskluzīvu zīdīšanu, bet nu domāju mest mieru, jo mani krūtsgali ir pilnībā sakodīti. Katru zīdīšanas reizi gaidu ar šausmām un asarām. Vai varu ko darīt, lai bērns tik ļoti nekostu?”

Ja zīdīšana mammai sagādā sāpes, tas ir signāls, ka zīdīšana notiek nepareizi. Visticamāk, izmantojat nepiemērotu zīdīšanas pozīciju vai nepareizu zīdīšanas tehniku. Lai bērns būtu krūti satvēris pareizi, viņa mutei jābūt plaši atvērtai un krūtsgala tumšajai daļai pilnībā jābūt viņa mutē. Lai arī šobrīd jūtaties izmisusi un vēlaties mazuli vai nu piebarot, vai arī ēdināt ar mākslīgo piena aizstājēju, šī nav situācija, kad vajadzētu padoties. Ja ir sajūta, ka tiešām netiekat galā, ieteicams sazināties ar kādu no zīdīšanas konsultantiem, kas darbojas visā Latvijā. 


Sāpīgi un saplaisājuši krūtsgali

„Mums zīdīšana ir pašā sākumposmā – meitai ir mēnesis un viena nedēļa. Viss būtu jauki, taču problēmas sagādā sāpīgie un saplaisājušie krūtsgali. Ir pat asiņošana, un tad izvairos mazajai dot krūti. Bet tādā gadījumā rodas cita problēma – krūts kļūst smaga un cieta. Mēģinu atslaukt, tomēr bērns izēd daudz labāk. Kāda būtu pareizā taktika krūtsgalu kopšanā?”

Pirms ķeraties pie krūtsgalu dziedēšanas, jāsaprot, kāpēc plaisas rodas. Iemesls sāpošiem un saplaisājušiem krūtsgaliem var būt ne tikai nepareiza zīdīšanas poza, bet arī to mazgāšana ar ziepēm, kas sausina ādu. Dažreiz to var ierosināt arī ilgstoši mitri krūtsgali, ja netiek mainīts krūšturis vai tajā ievietotās salvetes. Reizēm mazulis var traumēt krūtsgalu, ja mamma to ar varu velk ārā no bērna mutes, pirms viņš pats to ir atlaidis. Katrā ziņā asiņojoši krūtsgali nav iemesls, lai izlaistu zīdīšanu, – asiņu klātbūtne nebojā piena kvalitāti. Būtu labi sazināties ar zīdīšanas konsultantu un pārbaudīt, vai bērns pareizi satver krūti.

Lai veicinātu krūtsgala sadzīšanu, kad mazulis paēdis, ieteicams nodrošināt krūtīm gaisa peldes, cik vien bieži iespējams, jāvalkā kokvilnas krūšturis un regulāri jāmaina krūšturu ieliktnīši. Ja krūtis ir kļuvušas smagas un cietas, pirms zīdīšanas uz tām var uzlikt siltu kompresi vai ieiet siltā dušā uz dažām minūtēm – tas atvieglos piena plūsmu, sākot zīdīt. Pēc bērna zīdīšanas var uzlikt vēsu kompresi tūskas mazināšanai.

 

Reklāma
Reklāma

Palīgā! Veidojas sastrēgumi

„Jau trešo reizi četru mēnešu laikā kopš mazuļa piedzimšanas man ir izveidojies piena sastrēgums. Tad es teju visu dienu turu mazo pie krūts vai arī, kad bērns aizmidzis, cenšos pienu atslaukt. Brīžiem ir sajūta, ka nāk ārā kunkuļi. Līdz šim kaut kā esmu tikusi galā, bet gribētos saprast, kāpēc tā notiek un ko man darīt turpmāk.”

Ir vairāki iemesli, kāpēc veidojas piena sastrēgums, – ir izlaista kāda no zīdīšanas reizēm, krūts bijusi saspiesta (vai nu guļot uz vēdera, vai arī krūšturis ir pārāk ciešs), bērns nepareizi satver krūti, līdz ar to tā netiek pilnībā iztukšota. Arī nepareiza piena atslaukšana var veicināt sastrēguma rašanos. Ja sastrēgums veidojas tik regulāri, ļoti būtiski noskaidrot, kāpēc tas ir radies, lai nākotnē šos cēloņus varētu novērst.

Piena sastrēguma gadījumā patiešām pareizā taktika ir krūts iztukšošana. Tas nozīmē, ka rīkojaties pilnīgi pareizi, liekot mazo pie krūts, cik bieži vien iespējams. Protams, der arī piena atslaukšana, taču pirms tās ieteicams veikt vieglu krūts masāžu, jo tā palīdz audiem atslābināties un atvērties.  Laikā, kad bērns zīž krūti, varat ar akurātām, maigām kustībām glāstīt krūti virzienā uz krūtsgalu, tā stimulējot piena teci. Kad krūts būs iztukšota, tā kļūs mīkstāka, pēc laika sacietējuma vietā var rasties apsārtums, no kā baidīties nevajag – tas norāda, ka audi ir bijuši saspiesti un tiem nepieciešams laiks, lai atkoptos. Sacietējums var būt sataustāms līdz pat nedēļai.
 

Sāp krūšgali. Varbūt izmantot speciālos vairodziņus?

„Lielas problēmas sagādā sāpoši krūšu gali. Bet esmu dzirdējusi par speciālām uzlikām krūtīm, caur kurām mazais var zīst pienu. Vaicāju ģimenes ārstei – viņa nemācēja īsti atbildēt, tikai mierināja, ka krūtis pieradīs, jāpasmērē kādas eļļas vai krēmi. Varbūt tomēr izmantot uzlikas?”

Kā jau iepriekš minēts, viens no sāpīgu krūtsgalu iemesliem ir nepareizs satvēriens. Jā, krūts uzlika jeb vairodziņš mazina tā brīža sāpīgo sajūtu, taču nerisina pašu problēmu, jo tā satveršana ir atšķirīga no īstā krūtsgala satveršanas. Tomēr krūtsgalu vairodziņu izmantošana tiek ieteikta gadījumos, kad citi paņēmieni sāpju gadījumā nav līdzējuši. Runājot par krēmiem, vislabākais „krēms” ir pašas mātes piens. Uz krūtsgaliem to vajadzētu nedaudz izspiest uzreiz pēc zīdīšanas un ļaut tam nožūt. Ja ar to pamaz, efektīvākais līdzeklis būs lanolīns. Nevajag krūtis mazgāt ne ar ko citu, kā tikai ar ūdeni, noteikti nevajadzētu izmantot ziepes, jo tās ādu papildus sausina.

 

Kas jādara, lai krūtīs veidotos piens?

„Vakar meitai nosvinējām trīs mēnešus. Pirmajos mēnešos likās, ka piena ir pietiekami, bet nu šķiet, ka tā ir par maz. Vai tā var būt, ka piens izbeigsies? Gribēju zīdīt vismaz līdz gada vecumam.”

Lai veidotos piens, ir jāievēro divi principi – stimulācija un iztukšošana. Ja viens vai otrs faktors pieklibo, piena daudzums var nebūt pietiekams. Taču dažkārt tas, ko mammas uzskata par piena krīzi, nemaz nav krīze, bet gan nobriedusi laktāciju, kas iestājas pēc trešā mēneša. Kā tas izpaužas? Krūtis vairs tik ļoti nepiebriest – ja piens ir ļoti tecējis, tad tagad tā vairs nenotiek. Agrāk vieglāk varēja pienu atslaukt. Un mamma pie tā nav pieradusi, tāpēc kļūdaini uzskata, ka piens ir beidzies. Bet patiesībā ir otrādi – tieši tagad sāksies vieglāka zīdīšana: krūtis vairs nepārpildīsies un netecēs. Kad bērns zīdīs, piens būs. Lai pārliecinātos, vai piena ir pietiekami, vērojiet savu bērnu – ja autiņbiksītes ir pilnas, tad, visticamāk, piena ir pietiekami.

 

Zīdīšanas atsākšana, ja mamma bijusi saslimusi

„Biju pamatīgi saslimusi. Tik ļoti, ka nedēļu pavadīju slimnīcā, bet mazulīte ar tēti dzīvoja pa mājām. Līdz ar to zīdīšana nebija iespējama – tētis deva mākslīgo piena maisījumu. Protams,  šajā periodā piena daudzums krūtīs būtiski samazinājās. Es pat teiktu – faktiski pazudis. Bērnam ir tikai nedaudz vairāk par mēnesi, tāpēc ļoti, ļoti vēlētos zīdīt pati. Esmu dzirdējusi, ka ir iespējams zīdīšanu atsākt. Kā man labāk rīkoties?”

Jā, situācijās, kad mamma ir saslimusi, piena apjoms krūtīs var būtiski samazināties, taču pretēji sajūtai tas, visticamāk, pilnībā nav pazudis. Nezinu, kā rīkojāties, kamēr bijāt slimnīcā, taču  vispareizāk būtu bijis, ja šajā periodā būtu kaut nedaudz atslaukusi, tādējādi uzturot laktācijas procesu un nodrošinot, ka neveidojas sastrēgumi. Tas, kas jādara tagad, – regulāri bērns jāliek pie krūts. Redzēsiet – piena apjoms ātri atjaunosies. Ir gadījumi, kad pie zīdīšanas atgriežas arī pēc trīs mēnešu pārtraukuma. Ja nepieciešams vēl kāds padoms, jebkurā laikā varat sazināties ar zīdīšanas konsultanti, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko taktiku jūsu situācijā.