Pediatre: bērnu ģērb kā sīpoliņu

Vecāku prioritāte nr. 1 vienmēr ir bērna labsajūta un veselība, tomēr tiklīdz sākas pirmās salnas un termometra stabiņš nokāpj līdz nullei, mammas un tēti mēdz ieslīgt galējībās. Bērni nereti tiek turēti pārkurinātās telpās vai tiek pārtuntuļoti, lai gan rudens ir īstais laiks imunitātes stiprināšanai un izklaidēm svaigā gaisā. Pediatre Anna Birka stāsta, kā būtu pareizāk rīkoties, lai bērns rudenī ir vesels un ņiprs. 

Ģērb mazo vairākās kārtās kā sīpoliņu. Labāk no liekā vajadzīgajā brīdī atbrīvoties, nekā pārkarst vai salt.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ģērb mazo vairākās kārtās kā sīpoliņu. Labāk no liekā vajadzīgajā brīdī atbrīvoties, nekā pārkarst vai salt.

 

1. Izkustieties kopā āra pastaigās vai rotaļās. Nebaidies no spirgtāka gaisa – tā stiprināsi bērna imunitāti arī rudenī. Meklējiet raibumus kokos, zālē, ziedos vai pagatavojiet krāsainu rudens foto kolāžu. Ja pagalmā nav spēļu laukuma, radiet to paši ar rudens lapu labirintiem! 

2. Ģērb mazo vairākās kārtās kā sīpoliņu. Labāk no liekā vajadzīgajā brīdī atbrīvoties, nekā pārkarst vai salt. Lai, aktīvi darbojoties, nesasvīstu, izvēlies divdaļīgas virsdrēbes (piemēram, jaku un bikses, nevis kombinezonu). Tās varēsi ērti novilkt un vēlāk uzvilkt atpakaļ.

3. Neturi tropos. Dažkārt vecāki, labu gribot, pārlieku sasilda gaisu automašīnā. Atceries – temperatūras svārstības, no siltā auto izkāpjot mīnus grādos, var veicināt saaukstēšanos. Tāpēc pārbraucienos noģērb bērnam cepuri, šalli un āra jakas un temperatūru salonā turi mērenu (līdz 20 grādiem).

4. Ļauj priecāties par rudeni! No prieka, ko rada peļķes un slapjie slidkalniņi, nevajadzētu izvairīties. Galvenais, lai mazajam būtu ūdens un vēja necaurlaidīga virsjaka, cimdi un gumijas zābaciņi, kuros ievilktas kokvilnas vai vilnas zeķes siltumam. Vēlams, lai drēbes vai apavi būtu ar atstarojošiem elementiem.

5. Lutini bērnu ar rudens veltēm. Labākais veids, kā stiprināt imunitāti, ir lietot uzturā gana daudz vietējo sezonas dārzeņu un ogu. Cik ilgi vien iespējams, maltītes gatavo no ķirbjiem, burkāniem, bietēm un citiem sezonālās ražas dārzeņiem, kas satur vērtīgas uzturvielas un vitamīnus. Tie, kam rudens labumi neaug mazdārziņā, kopā ar atvasēm var doties uz saimniecībām, kuras piedāvā pašiem salasīt ābolus, vēlās avenes un citas rudens veltes.

Reklāma
Reklāma

6. Saldajā – saldējums! Maldīgs ir priekšstats, ka saldējums ir kārums tikai vasarai. Arī rudenī un ziemā bērnam jādod saldēti produkti. Tā stiprināsi imunitāti. Vari dot bērnam dabīga piena vai krējuma saldējumu, saldētu Danonki sieriņu vai gluži vienkārši – saldētas ogas!

7. Seko līdzi šķidruma daudzumam. Aukstā laikā dabiski padzerties prasās mazāk, tāpēc seko līdzi, vai bērns uzņem nepieciešamo daudzumu šķidruma. Vislabākais ir tīrs ūdens, tomēr to vari papildināt ar kādu rudens vitamīnu devu, piemēram, cidoniju sīrupu. Neļauj dzert karstu tēju, it sevišķi, tieši pirms vai pēc pastaigas vēsā gaisā.

8. Guliet svaigā gaisā. Pirms gulētiešanas izvēdini telpu. Jo siltāks ir mājokļa gaiss, jo sausāks tas kļūst, pakļaujot lielākam saslimšanas riskam. Istabā, kurā sastāvējies gaiss būs izvēdināts un mitrināts, ciešāks būs arī bērna miegs.

9. Pievērs uzmanību veselībai un profilaksei. Katras iesnas nav gripa – tomēr konsultējis ar ārstu, ja ir simptomi, kas liek raizēties par bērna veselību. Ar sāpošu kaklu, ausīm vai temperatūru ieteicams iet pie otolaringologa (LOR), par gripas vakcināciju jāvēršas pie pediatra vai ģimenes ārs