Praktiski padomi, kā ģērbt mazuli rudenī

Laiks, kad vasara pāriet rudenī, ir tik mainīgs un dažāds, ka ne viena vien mamma un tētis vaicā – kā pareizi saģērbt mazulīti gan istabā, kad apkure vēl nav pieslēgta, gan arī ejot ārā pastaigās. Svarīgāko par bērna ģērbšanu atgādina klīnikas „Premium Medical” neonatoloģe Sarma Gaveika. 

Mazuļa ģērbšanā jāievēro princips – labāk vairākas, bet plānas kārtas, nekā viena bezgala bieza.

FOTO: Shutterstock.com

Mazuļa ģērbšanā jāievēro princips – labāk vairākas, bet plānas kārtas, nekā viena bezgala bieza.

Istabas temperatūra 
Laikā, kad centrālā apkure daudzviet vēl nav pieslēgta, ir vērts apdomāt iespējas ieviest kādus alternatīvos istabas sildītājus. Īpaši svarīgi tas ir periodā, kad mazuļa termoregulācija nav nostabilizējusies – bērna pirmajos dzīves mēnešos. Ideālā variantā istabas temperatūrai būtu jābūt 20 grādu pēc Celsija. Ieteicams izvēlēties tādas apsildes ierīces, kas nepatērē skābekli pastiprināti. 
 

Pamata drēbju kārta un silta jaciņa
Rudens ir tik mānīgs, ka brīžiem vecākiem šķiet – te bērns saģērbts par daudz, te par maz. Un tas ir tikai normāla, jo laikapstākļi mainās, gaisa temperatūra arī. Tāpēc mazuļa ģērbšanā jāievēro princips – labāk vairākas, bet plānas kārtas, nekā viena bezgala bieza. Ja ir vajadzība, kādu no kārtām var novilkt, bet, novelkot vienu biezo, bērns var palikt pārāk plāni apģērbts. Istabā mazulim var vilkt bodiju, bikses, jaku un dabīga materiāla vai vilnas zeķes. 

 

Lai pārbaudītu, vai bērnam ir auksti vai karsti, jātausta aiz skausta. Ja tā vieta ir īsteni silta, tad neatkarīgi no roku vēsuma mazulis ir saģērbts pietiekami. Šāda temperatūras pārbaude notiek, arī ejot ārā. Rokas kā nosalšanas vai nenosalšanas rādītāju var sākt izmantot otrajā dzīves pusgadā, kad bērna termoregulācija ir nostabilizējusies. 

 

 

Cimdiņi un cepurīte arī istabā?
Lai arī dzīvoklī ir nedaudz zemāk par 20 grādiem pēc Celsija, laikā dzimušam bērniņam cimdus nav nepieciešams vilkt. Arī tad ne, ja vecākiem zīdaiņa rociņas šķiet pārāk vēsas. Tā ir norma, ja pirmajos dzīves mēnešos tās ķermeņa daļas, kas ir tālāk no sirds (tātad – rokas un kājas), ir vēsākas, jo netiek tik bagātīgi apgādātas ar skābekli kā vēlākos mēnešos, kad mazulis kļūst aktīvs. No vienas puses, vecāki jūtas mierīgāki, uzvelkot mazajam cimdus papildu drošībai, taču taktilo sajūtu attīstībai tie ir traucējoši. Brīvām rokām ir liela nozīme bērna attīstībā – var aptaustīt segas malu, savus vaidziņus, pieskarties vecākiem. 
 

Ir bērni, kuri svīst pastiprināti, bet tie ir gadījumi, kad noteikti jākonsultējas ar ārstu un jāmeklē svīšanas iemesli.


Cepurīti mājās velk divos gadījumos: kad vēdina telpas un pēc vannošanas. Ja gadās vēsākas telpas, piemēram, ir 17 grādu pēc Celsija, arī var uzlikt cepurīti. Un tad var pamatdrēbēm pa virsu uztērpt vieglu, vēlams no dabīgiem materiāliem adītu jaciņu. Dažkārt, apmeklējot bērnu mājās, var redzēt, ka mazulis savīstīts pat četrās jakās, jo istabā tiešām pavēss. Taču no tā viņam pavisam silti nekļūst, jo ir grūti kustēties, līdz ar to tiek liegta iespēja dabiskā ceļā veicināt asinsriti. 


Kad iet ārā
Ejot ārā, jāievēro tas pats princips – ir pamatdrēbes un plāns kombinezons. Tā kā rudens ir mainīgs un mānīgs, labāk ratos līdzi vadāt kādu sedziņu, ko nepieciešamības gadījumā var uzklāt papildus. Ja bērnam paliek karsti, ir vieglāk noņemt segu, nevis vilkt nost kādu no drēbju kārtām. Arī kombinezonu ieteicams izvēlēties no dabiskiem materiāliem. Būtiski ievērot, lai pēc ienākšanas no āra mazuļa kājas ir siltas. 



Kas sliktāk – ja bērns mazliet nosalst vai nedaudz pārkarst?
Labi nav ne viens, ne otrs. Tomēr nedaudz sliktāka ir pārkaršana, ar to saprotot, ka ratos vienmēr būs gana silti, lai bērns nopietni nenosaltu un neapsaldētos (te nav runa par laiku, kad āra temperatūra ir virs 0 grādiem pēc Celsija). Ja mazulis ir sasvīdis, viņš ātrāk izjūt temperatūras izmaiņas, līdz ar to pastāv lielāki saaukstēšanās draudi. Ja ir sanācis, ka bērniņš ir sasvīdis, nevajadzētu viņu pārģērbt strauji. Labāk pa kārtai vilkt nost un nedaudz pagaidīt pēc katras, lai ķermenis pamazām atdziest. 

Reklāma
Reklāma


 

Ārsti aizvien var pieteikties bezmaksas žurnāla “Mammām un Tētiem” saņemšanai, rakstot signe@mammam.lv.

 


Topošie un jaunie vecāki žurnālu „Mammām un Tētiem” bez maksas var saņemt Rīgas Dzemdību namā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī Preiļu, Madonas, Jūrmalas, Cēsu, Ogres, Tukuma, Ventspils, Dobeles, Jēkabpils, Gulbenes, Jelgavas dzemdību nodaļās un aprūpes iestādēs, kā arī „Mammamuntetiem.lv” birojā vai apmeklējot pirmsdzemdību kursus „Gudro Sievu skolā” (adrese: Brīvības iela 40; pagalmā).


Par žurnālu „Mammām un Tētiem”

Ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem” 2014. gada nogalē sāka izdot izglītojošu bezmaksas žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem – „Mammām un Tētiem”. Žurnāls iznāk četras reizes gadā – nākamais (ziemas) numurs gaidāms decembrī. Izdevumu vecāki bez maksas var saņemt ārstu praksēs un dzemdību iestādēs visā Latvijā, kā arī to var lejupielādēt internetā un lasīt viedtālruņos adresē: www.mammamuntetiem.lv/zurnals. Projekta mērķis ir uzlabot mātes un bērna veselības rādītājus Latvijā, tai skaitā zīdīšanas rādītājus, veikt mātes pēcdzemdību depresijas profilaksi, kā arī veicināt bērnu traumu samazināšanos. Žurnālu izdod ģimeņu organizācija „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem”. Kontaktinformācija, lai atbalstītu projektu vai izvietotu reklāmas informāciju žurnālā, – e-pasts: fonds@mammamuntetiem.lv; tālr.: 26466250.