Izgatavo putnu barotavu no plastmasas pudeles vai piena pakas

Ziema ir klāt. Auksti paliek ne tikai cilvēkiem, bet arī citām dzīvām radībām. Esi lielisks un dari labu arī citiem - izgatavo putnu barotavu!

Izgatavo putnu barotavu no plastmasas pudeles vai piena pakas

FOTO: Shutterstock.com

Ziema ir klāt. Auksti paliek ne tikai cilvēkiem, bet arī citām dzīvām radībām. Esi lielisks un dari labu arī citiem - izgatavo putnu barotavu! Ziemas periodā, kad zemi pārklājis sniegs, putniem ir ļoti grūti atrast sev barību, tu vari viņiem palīdzēt. 

Barotavas var izgatavot no koka, plastmasas pudelēm vai piena pakām. No koka izveidota barotava būs izturīgāka. Svarīgākie nosacījumi, kas jāņem vērā, izgatavojot barotavu:

  • barībai vienmēr jābūt sausai, tāpēc nepieciešams barotavu veidot tā, lai virsū būtu tāds kā jumtiņš;
  • putnam jāspēj viegli piekļūt pie barības.

Plastmasas pudeles sānā izgriežot nelielu caurumu un pieberot dažādus graudus, tu pavisam ātri uztaisīsi barotavu. Līdzīgi to vari izgatavot no kantainas piena pakas - visās četrās sānu malās izgriez nelielus lodziņus, no apakšas atstājot 3-5cm dziļu vietu, kurā iebērt barību. Taisot to no koka, nepieciešami divas lielākas koka plāksnes, četri nelieli klucīši, naglas vai skrūves. Klucīšus izvieto plāksnes stūros un piestiprini tos ar naglām vai skrūvēm. 

Reklāma
Reklāma

Barotavā vari likt - melnās saulespuķu sēklas, zemesriekstus, auzu pārslas, kaņepes, linsēklas, putraimus, kaltētus augļus. Vai zarā iekārt speķa gabaliņu, kas nav sālīts.

Neaizmirsti!
Putnu barotavu novieto tādā vieta, lai tai klāt netiek citi dzīvnieki, piemēram, kaķi. 
Ja esi nolēmis izveidot barotavu, par to jārūpējas visu ziemu, jo putni atkal un atkal vēlēsies atgriezties un saņemt barību, it īpaši, ja zemi pārklājusi bieza sniega sega. Esi atbildīgs!