Gardo un vitamīniem bagāto dzērveņu laiks

Pilnā ekipējumā - gumijas zābakos, lietus mētelī, ar groziņu un čaklām rokām! Laiks doties uz purvu vai mitru mežu, kurā aug sarkanais zelts - dzērvenes. Kopā ar bērniem salasi šīs lieliskās dabas veltes ģimenes veselībai. 

FOTO: Shutterstock.com

Pilnā ekipējumā - gumijas zābakos, lietus mētelī, ar groziņu un čaklām rokām! Laiks doties uz purvu vai mitru mežu, kurā aug sarkanais zelts - dzērvenes. Kopā ar bērniem salasi šīs lieliskās dabas veltes ģimenes veselībai. 

Dzērvenes ir bagātas ar C vitamīnu un tām ir spēcīgas urīndzenošas īpašības, tās mazina angīnas sāpes un augstas temperatūras izraisītas sāpes. To sula bieži tiek izrakstīta pret urīnceļu infekcijām un nieru darbības traucējumiem. Dzērvenes ir ļoti veselīgas, it īpaši bērniem, kuri bieži mēdz apaukstēties. 

Vienu ģimenes brīvdienu atvēliet tam, lai salasītu vitamīniem bagātās dzērvenes. Tās var ēst svaigas, žāvētas, apbērtas ar pūdercukuru, savārot ievārījumā vai izspiežot sulu. Lai tās varētu ēst vēl ziemā, lūk, idejas, kā tās uzglabāt:

Reklāma
Reklāma
  • Dzērvenes saber sausā traukā vai maisiņā, aizvāko un liek saldētavā;
  • Ogas samaļ vai saspaida, tad samaisa ar nelielu daudzumu cukura. Pilda plastmasas trauciņos, uzglabā saldētavā.
  • Ogas ieber izkarsētās burkās, pārlej ar vārošu ūdeni un 7 līdz 9 minūtes pasterizē (0.5l burciņas). Burkas aizvāko un uzglabā vēsā vietā. 
  • Dzērvenes pārgriež uz pusēm vai nedaudz sadursta tās, pārkaisa ar cukuru un ļauj tām sacukuroties. Tad liek cepeškrāsnī žāvēties ne vairāk kā 40 grādos. Gards našķis drēgnajiem ziemas vakariem.