10 ieteikumi, kā kopā ar ģimeni svinēt Jāņus

Līgo un Jāņi tiek svinēti par godu Vasaras saulgriežiem un tiek atzīmēti 23. un 24.jūnijā. Šis ir tradīcijām bagāts laiks un ir vērts arī kādu no tām ieviesta savā ģiemenē, lai kopā pavadītais laiks būtu prieka pilns. 

Šis ir tradīcijām bagāts laiks un ir vērts arī kādu no tām ieviesta savā ģimenē, lai kopā pavadītais laiks būtu prieka pilns.

FOTO: Shutterstock.com

Šis ir tradīcijām bagāts laiks un ir vērts arī kādu no tām ieviesta savā ģimenē, lai kopā pavadītais laiks būtu prieka pilns.

Līgo un Jāņi tiek svinēti par godu Vasaras saulgriežiem un tiek atzīmēti 23. un 24.jūnijā. Šis ir tradīcijām bagāts laiks un ir vērts arī kādu no tām ieviesta savā ģimenē, lai kopā pavadītais laiks būtu prieka pilns. Svētku sajūtu tavā un ģimenes locekļu sirdīs radīs mājas pušķošana, ziedu smarža un ugunskura siltums. Piepildi Līgo dienu ar dažādām ģimeniskām tradīcijām, lūk, pāris padomi.

 

1. Pļavas ziedu lasīšana. Līgo dienas rīta pusē visi kopā dodaties uz pļavu, lai tajā saplūktu krāšņas puķes, kuras pīt vainagos. Meiteņu vainagus var pīt gan no puķēm, rudziem un arī pāris ozola zariem, bet puišu vainags jāpin tikai no ozolu zariem, lai visu gadu būtu spēks. Ar salasītājām puķēm pušķojat māju, liekat tās vāzēs, veidojat virtenes. Ar meiju zariem greznojat mājas durvis, ar ozolu zaru pušķojat arī automašīnas. 

 

2. Vainadziņš gaidāmajam bērniņam. Ja šajos Līgo svētkos māmiņa ir mazulīša gaidībās, ir vērts uzpīt ziedu vainadziņu arī viņam. Lasot ziedus māmiņa visas savas domas velta mazulim – kādas ir viņa actiņas, smaids, mazais ķermenītis. Bērns, esot māmiņai zem sirds, jūt šo mīlestību, uzmanību un rūpes, kas viņam tiek veltīta, tādējādi jau šajā laikā tiek stiprinātas mammas un bērna attiecības. Turklāt šādu vainadziņu var saglabāt un tā spēku izmantot, pievienojot jaundzimušā bērniņa pirmajai vanniņai! Kādus augus vislabāk iepīt šādā mīlestības vainagā? Visticamāk, pirmā izvēle būs ziedoši augi. Zieds ir auga mīlestības esence. Tomēr atceries, ka der visdažādākās zālītes - vajag vien ieklausīties sevī, lai sajustu, kurš ir īstais, bērniņa ķermenim un dvēselei piemērotākais augs.

 

3. Pašu gatavots maizes kvass. Lai Līgo vakarā varētu celt galdā pašu gatavotu kvasu, par to jāsāk rūpēties jau pāris dienas pirms lielās svinēšanas. Liekat to svētku galdā un ieprieciniet sanākušos viesus. Lepnums par padarīto būs visa vakara garumā! 

 

4.Gatavojat paši savu Jāņu sieru. Kamēr ģimenes vīrieši rūpējas par ugunskura vietu un meiju sagādāšanu, meitenes gatavo īstu Jāņu sieru no piena, biezpiena, olām, zaļumiem un ķimenēm. 

 

Reklāma
Reklāma

5. Ugunsbluķis svētku gaismai. Lekšana pāri ugunskuram Līgo naktī ir sena tradīcija, kas saistīta ar dažādiem ticējumiem, piemēram, lēkšana pāri ugunskuram atbrīvojot no 40 ļaunām kaitēm un tie pāri, kuri kopā lēks pāri ugunskuram, togad apprecēsies. Ja tavā ģimenē lēkšana nav vilinoša, ierastā ugunskura vietā, izmēģini iekurt ugunsbluķi.  

 

6. Dziesmu dziedāšana un sacerēšana. Līgošana nav iedomājama bez dziesmām un dejām. Latvieši jau no seniem laikiem ir bijuši lieli dziedātāji un turpina to darīt arī tagad. Dziesmas vakaru padarīs jautrāku un skanīgāku, arī jūs paši varat sacerēt savas Jāņu dziesmas, būtiski ir atcerēties rindiņas beigās nodziedāt "Līgo, līgo". Ja tomēr izdomāt pašiem ir grūti, tad vari lejupielādēt jau esošu Jāņu dziesmu vārdus. 

 

7. Došanās uz svētku pasākumiem. Ne tikai Latvijas lielākajās pilsētās norisinās dažādi pasākumi par godu Jāņiem, bet arī nelielos ciemos vienmēr ir padomāts par svētku noskaņu un pasākumiem. Ļoti lietderīgi ģimenei būtu doties arī uz kādu no šiem pasākumiem, jo lielākoties tie ir apveltīti ar senām tradīcijām un tajos varēs iesaistīties gan liels, gan mazs svinētājs. 

 

8. Došanās uz zaļumballi. Dejot grib ne vien pieaugušie, bet arī bērni. Lieliska vieta, kur to darīt kopā ar citiem, vienoties kopīgās dejās un priekā, ir zaļumballes. Esošā atmosfēra ļaus izrauties no ikdienas rūpēm un specifiskā mūzika, dziesmas radīs īstu Jāņu noskaņu, kas atšķiras no ikdienas radio. Arī dejošana aplī, elkoņos, lecot polku un galopu atgriezīs mūsos bērnības sajūtu, bet mazajiem patīkamas bērnības atmiņas.

 

9. Pastaiga rīta rasā. Senlatviešu ticējumi vēsta, ka Jāņu rītā rasai piemīt dziedinošs spēks, tāpēc tajā vienmēr mazgāja muti. Jāņu ticējumi paredz, ka šajā naktī gulēt iet nedrīkst un ir jāsagaida saullēkts. Šī nodarbe tavā ģimenē var būt, kā jauna tradīcija - sagaidīt saullēktu un rīt rasā nomazgāt muti. Pastaiga ar basām kājām slapjajā zālē, vērojot saullēktu, būs īpaši maģiska un tā satuvinās tavu ģimeni. 

 

10. Svētki bez telefoniem, planšetēm un datoriem. Ieviesiet jaunu, brīnišķīgu tradīciju, kad svētkus sviniet bez ierastajām elektroierīcēm. Ja tu svini kopā ar ģimeni un draugiem, telefons tev vispār nebūs nepieciešams, jo visi tavi mīļie taču ir kopā ar tevi. Sociālie tīkli tavas bildes gaidīs arī pēc svētkiem. Ļaujies svētku burvībai un dabas košumam!

Saistītie raksti