Dārza darbu kalendārs oktobrim. Nokopjam un sagatavojamies pavasarim

Pēdējie dārza darbi, kas veicami vēl oktobrī, pirms zeme aiziet ziemas miegā. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Turpini rūpēties par mauriņu
Ja tuvumā aug koki un krīt lapas, tad vēlams tās sagrābt un aizvākt no mauriņa vismaz reizi divās nedēļās. Ja lapu kārta sakrāsies pārāk bieza, zāles stiebriem vairs nepiekļūs gaiss un šādā vidē radīsies labvēlīgāki apstākļi, lai vairotos kaitēkļi un slimības.


Sagatavo podu un toveru augus ziemai
Katram augam ir jānodrošina piemēroti dzīves apstākļi pārziemošanai. Vairums augu, kuri nomet lapas, var labi pārlaist ziemu tumšā vietā 5 – 10 grādu temperatūrā. Citiem, piemēram, citronkociņiem, rozmarīnam, oleandram u.tml., ir vajadzīga gaiša un vēsa mītne. Ja ir daudz augu, kas dzīvo podos un toveros, ir labi, ja mājās ir kāda neapkurināma telpa ar lielu palodzi. 
Savukārt vēl citiem augiem ziemā patīk 16 – 18 grādu silta dzīvesvieta, tādēļ ideālā vieta būtu ziemas dārzs vai daļēji apsildāma veranda. 
 

Stādi sīpolpuķes košam pavasarim
Ja oktobra pirmajā pusē vēl valda pietiekams siltums, var atgūt nokavēto un iestādīt tās sīpolpuķes, kas nav ieliktas zemē septembrī. Oktobris ir īstākais laiks tulpju stādīšanai. Jāatceras, ka ne tikai sīpolpuķēm, bet arī vairākiem dekoratīvajiem krūmiem pirms ziemas sākšanās ir jāpierod pie jaunās dzīvesvietas, lai varētu veiksmīgi pārlaist ziemu. 
 

Sakop noziedējušos krūmus
Ja vien konkrēto krūmu nav nepieciešams apgriezt tādēļ, lai tas varētu sakopot spēkus nākamajam gadam, tad to apgriež minimāli. Vienīgi tik daudz, lai dobes un dārzs izskatītos sakopts. Daudzos ceros un krūmājos arī ziemā mitinās kukainīši, savukārt sēklas aukstajā laikā apēdīs putni. 
 

Novāc vēlo šķirņu ābolus un bumbierus
Zemē nobirušos augļus ieteicams izlietot uzreiz – vai nu ikdienas ēdienos, vai konservos. Savukārt tos, kas karājas zaros, uzmanīgi noņem un kārto seklās kastēs ilgākai uzglabāšanai. Ja nav bijušas salnas, tad novāc arī pēdējās cidonijas un mežrozītes. 
 

Pārlūko sakņu dārzu
Mēneša sākumā novāc lielāko daļu rudens dārzeņu, kas vēl palikuši dobēs, piemēram, sakņu selerijas, burkānus, sarkanās bietītes, pastinakus, arī daļu kāpostu. Taču jāatceras, ka daži kāposti, piemēram, rožkāposti un lapu kāposti, kas pēdējā laikā atkal kļuvuši populāri, īsto garšu iegūst tikai pēc pirmajiem saliem.  Arī puravi mierīgi var palikt laukā. Toties vēl ir laiks stādīt ziemas ķiplokus un sīpolus. 
 

Reklāma
Reklāma

Sastrādā augsni nākamajam gadam
Ir laiks uzrakt tukšās dobes un uzart lielākus zemes gabalus. Augsnē iestrādā kūtsmēslus, zaļmēslojumu, kompostus. Savukārt apsalušos un nogrieztos augus, ja viens tiem nav uzmetusies kāda slimība vai kaitēkļi, sasmalcina un pievieno kompostam. Samtenes un kliņģerītes iestrādā zemē. 

 

Padomi no žurnāla  "100 Labi Padomi"