Ko izvēlēties – cukuru, stēviju vai mākslīgos saldinātājus?

Kādus produktus Jūs ieteiktu izvēlēties – cukuru, stēviju vai mākslīgos saldinātājus saturošus? 

Cukurs pieder viegli asimilējamo ogļhidrātu grupai, kas nozīmē, ka pēc nonākšanas gremošanas traktā, tas strauji uzsūcas asinīs un, ja tas netiek patērēts muskuļu darbam, tiek uzkrāts glikogēna veidā kā enerģijas rezerve.

FOTO: Shutterstock.com

Cukurs pieder viegli asimilējamo ogļhidrātu grupai, kas nozīmē, ka pēc nonākšanas gremošanas traktā, tas strauji uzsūcas asinīs un, ja tas netiek patērēts muskuļu darbam, tiek uzkrāts glikogēna veidā kā enerģijas rezerve.

Derīgi un izmantojami ir visi varianti, jo salda garša tiks nodrošināta. Jāuzsver, ka uztura produktu izvēlē vienmēr svarīga ir daudzveidība. Tomēr situācijās, kad enerģijas daudzums ēdienkartē ir jāierobežo (svara problēmas), vai arī jums ir ogļhidrātu vielmaiņas traucējumi (cukura diabēts), vēlamāki var izrādīties produkti, kuriem saldu garšu piešķir saldinātāji.

 

Situācijā, kad dzīvesveids ir mazkustīgs, bet saldu gribās, jāsāk meklēt alternatīvas – cukura aizstāšana ar saldinātājiem, kas ir saldas vielas, bet satur ļoti maz kaloriju vai nesatur tās vispār. 

Cukurs pieder viegli asimilējamo ogļhidrātu grupai, kas nozīmē, ka pēc nonākšanas gremošanas traktā, tas strauji uzsūcas asinīs un, ja tas netiek patērēts muskuļu darbam, tiek uzkrāts glikogēna veidā kā enerģijas rezerve. Savukārt, ja šīs rezerves jau ir piepildītas, tad nākošais veids kā uzkrāt, ar negausīgu saldumu ēšanu uzņemto enerģiju, ir ogļhidrātu, tātad arī cukura, pārstrādāšana taukos. Tādēļ situācijā, kad dzīvesveids ir mazkustīgs, bet saldu gribās, jāsāk meklēt alternatīvas – cukura aizstāšana ar saldinātājiem, kas ir saldas vielas, bet satur ļoti maz kaloriju vai nesatur tās vispār. 

 

Bieži ir jautājumi par to, vai mazkaloriju saldinātājus saturoši produkti palielina apetīti. Saldinātāji paši par sevi nevar radīt sāta sajūtu, samazināt ēšanu vai mazināt apetīti, jo tie nesatur kalorijas, kas remdētu apetīti, bet tie nodrošina saldu garšu bez ievērojama kaloriju skaita.

Reklāma
Reklāma

 

Bieži vien vēlme pēc saldas garšas ir galvenais faktors, kas nosaka kalorijām bagātu saldumu neadekvātu ēšanu, bet ja šī vēlme pēc salduma tiek piepildīta ar saldu garšu, ko nodrošina mazkalroju saldinātāji, tad šādu produktu patērēšana var pat veicināt uzņemto kalroju samazināšanu.

 

Skaidroja uzturspeciālists Andris Brēmanis