Parūpēsimies par mīļo vecmāmiņu veselību!

86 gadus vecā Mirdza Skrābane ir mīļa omīte diviem mazbērniem un, neskatoties uz ievērojamo vecumu, ir lielisks palīgs arī piecus gadus vecās Asnates un deviņgadīgā Ralfa audzināšanā. Sirmā kundze ir paraugs ikvienam pensionāram - Mirdza aktīvi piedalās sabiedriskajā dzīvē, regulāri apmeklē Āgenskalna baptistu baznīcu un lutina savu ģimeni un draugus ar gardām maltītēm.
Cilvēkiem, kuri vēlas pašu spēkiem cīnīties ar paaugstinātu holesterīna līmeni, noder tāda veida produkti kā Flora pro.activ augu tauku pasta - par to praksē pārliecinājusies arī 86 gadus vecā Mirdza Skrābane.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Cilvēkiem, kuri vēlas pašu spēkiem cīnīties ar paaugstinātu holesterīna līmeni, noder tāda veida produkti kā Flora pro.activ augu tauku pasta - par to praksē pārliecinājusies arī 86 gadus vecā Mirdza Skrābane.

 

„Darbošanās virtuvē ir viena no manām lielākajām kaislībām. Katru dienu varētu gatavot vismaz trīs vai pat vairāk ēdienu maltīti. Tomēr vēl vairāk man patīk pats ēšanas process,” tā par savu lielāko vaļasprieku smejoties stāsta Mirdza.

 

Sirmās dāmas paziņas un draugi vienmēr ar apbrīnu vērojuši dāmas vitalitāti un enerģiskumu.  „Vecums nenāk viens – ik pa laikam dodos pie ārsta, lai pārbaudītu sirds veselību un cīnītos ar dažādām sīkākām veselības problēmām. Jau pirms vairākiem gadiem asinīs konstatēja paaugstinātu holesterīna līmeni. Ņemot vērā, ka man jau bija sirds veselības problēmas, šo faktu neatstāju bez ievērības un rūpīgi sekoju ārsta norādījumiem,” stāsta Mirdza.

 

Kā norāda Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Dr. Andis Brēmanis - pats par sevi holesterīns organismam ir nepieciešams, bet pārmērīgs tā daudzums var sagādāt būtiskas veselības problēmas. „Paaugstināts holesterīna līmenis rada sirds un asinsvadu slimību risku, kas var izraisīt sirdslēkmes un insultu. Viens no veidiem, kā katrs pats var parūpēties par savu veselību – katru dienu ar vislielāko atbildību pret sevi un savu veselību izvēlēties uzturā lietojamos pārtikas produktus. Uztura pareiza sabalansēšana darbojas preventīvi, tādēļ ir īpaši būtiski pievērst uzmanību visiem faktoriem, kas ietekmē sirds veselību.”

 

Lai cik ļoti man patīk labi paēst, tomēr paaugstinātā holesterīna līmeņa dēļ man jāseko līdzi uzturā lietotajiem produktiem un to sastāvam.

 

„Lai cik ļoti man patīk labi paēst, tomēr paaugstinātā holesterīna līmeņa dēļ man jāseko līdzi uzturā lietotajiem produktiem un to sastāvam. Ikdienā cenšos pēc iespējas retāk ēst taukainu gaļu, treknus piena produktus, ļoti reti ēdu olas un tā vietā maltītēs biežāk cenšos lietot svaigus dārzeņus, augļus – produktus, kuru lietošana uzturā palīdz dabiskā veidā nodrošināt organismu ar nepieciešamajām vielām, ” norāda Mirdza.

 

augu tauku pasta Flora pro.activMazdēla sievas mudināta, Mirdza savā ēdienkartē ierastā sviesta vietā sāka lietot augu pastu Flora pro.activ. Produkta sastāvā ir holesterīna līmeni pazeminošas vielas – augu sterīni, kas cilvēku zarnu traktā kavē no ar pārtiku uzņemtā holesterīna nokļūšanu asinīs. 

 

Reklāma
Reklāma

„Sviests vienmēr man bijis par smagu, margarīnu vispār nekad neesmu atzinusi. Flora pro.activ augu tauku pastu sāku lietot tikai tāpēc, ka biju ziņkārības mākta – vai tiešām uz paciņas rakstītais, ka produktā esošie augu sterīni var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni un pietiek tikai ar pāris gramiem dienā, atbilst patiesībai,” stāsta Mirdza.

 

Augu sterīni nelielā daudzumā ir sastopami augu valsts produktos - graudaugos, riekstos, žāvētos augļos. Lai aktīvi samazinātu holesterīna līmeni, nepieciešams uzņemt lielāku daudzumu sterīnu – apmēram 2 gramus dienā.  Ēdot parastu pārtiku, šādu daudzumu nav iespējams uzņemt. 

 

Flora pro.activ augu tauku pastu sāku lietot tikai tāpēc, ka biju ziņkārības mākta – vai tiešām uz paciņas rakstītais, ka produktā esošie augu sterīni var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni un pietiek tikai ar pāris gramiem dienā.

 

 „Lai ievērotu veselīga uztura pamatprincipus un ēstu veselībai noderīgu pārtiku, nav jāatsakās no tik ļoti iecienītajiem pārtikas produktiem - tagad tikai atliek veikalā sviesta paciņas vietā izvēlēties produktus, kuru sastāvā ir neaizvietojamās taukskābes un augu sterīni,” saka Mirdza, kurai pēc 3 nedēļu ilgas Flora pro.activ lietošanas uzturā, izdevies samazināt holesterīna līmeni.

 

Pētījumos pierādīts – dienā uzņemot 1,5 – 2,4 g augu sterīnu, tikai 2-3 nedēļu laikā holesterīna līmenis asinīs var samazināties pat par 7-10 procentiem. Paralēli ievērojot veselīga uztura un dzīvesveida principus, šo rezultātu var vēl uzlabot. 

 

„Lietojot 30 g dienā (pietiekams daudzums 3–4 maizītēm) un sabalansējot šīs augu tauku pastas lietošanu ar veselīga dzīvesveida pamatprincipiem - fiziskām aktivitātēm, svaigu augu un dārzeņu ēšanu un samazinot treknas pārtikas, īpaši dzīvnieku tauku lietošanu, iespējams sasniegt labus rezultātus. Cilvēkiem, kuri vēlas pašu spēkiem cīnīties ar paaugstinātu holesterīna līmeni, noder tāda veida produkti kā Flora pro.activ augu tauku pasta,” atzīst Dr. A. Brēmanis.

 

Augu sterīnu pozitīvo ietekmi holesterīna līmeņa samazināšanā apstiprinājusi arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (European Food and Safety Authority/EFSA) un ASV Pārtikas un medikamentu administrācija (US Food and Drug Administration).