Visbiežākais nagu graušanas iemesls – pāraprūpēti bērni

Visai bieži portālā "Mammamuntetiem.lv" saņemam satrauktu vecāku palīgā saucienus – ko darīt, ja bērns sācis grauzt nagus vai sūkāt īkšķi. Pēc padomiem taujājām Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas neiroloģei Baibai Norītei-Lapsiņai, kura atzīst, ka pēdējos gados visbiežākais nagu graušanas iemesls izrādījies – pāraprūpēti bērni, kas, nonākot jaunā vidē, nespēj paši ar sevi tikt galā.
Maziem bērniem vispār ir tendence rokas likt tuvu mutei. Mazpamazām var izrādīties, ka stresa situācijās itin labi palīdz nomierināties paša rokas īkšķītis.

FOTO: Shutterstock.com

Maziem bērniem vispār ir tendence rokas likt tuvu mutei. Mazpamazām var izrādīties, ka stresa situācijās itin labi palīdz nomierināties paša rokas īkšķītis.

 

- “Lūdzu padalieties pieredzē, ko darīt, ja bērns grauž nagus? Kā septembrī sāka, tā grauž vēl šobrīd. Meitai ir 4,3 gadi. Viņa grauž un grauž arvien vairāk, drīz pēdējo mazo strīpiņu, kas turas pie ādas noraus. Ko var smērēt vai kā?”. 

 

- “Manam dēliņam ir 3 gadiņi un tagad sācis grauzt nagus, nezinu, ko lai iesāk?! Nagu tur vairs nav.”

 

- “Mana meita – 1,11 gadi nu jau kādu laiku intensīvi grauž sev rokām nagus. Pat neatceros, kad esmu pēdējoreiz tos ar šķērēm griezusi. Sakiet, vai Jums arī ir bijusi līdzīga problēma un kā ar to tikāt galā?! Esmu dzirdējusi, ka tā visi bērni dara, vai tā tiešām ir?”

 

Šie ir vien daži māmiņu iesūtītie lūgumi pēc padoma. Atbildes sniegs neiroloģe Baiba Norīte-Lapsiņa.

 

Kāpēc bērns sācis grauzt nagus?

Maziem bērniem vispār ir tendence rokas likt tuvu mutei. Mazpamazām var izrādīties, ka stresa situācijās, itin labi palīdz nomierināties paša rokas īkšķītis. Tālākais jau ir nagu graušana. Tā ir tikai un vienīgi stresa izraisīta, turklāt ilgstoša atrašanās stresa situācijā. Ir vecāki, kas ļoti labi apzinās, kāpēc bērnam radies stress, bet ir vecāki, kuri to neizprot. 

 

...pēdējā piecgadē visbiežāk novērots, ka nagu graušana ir vecāku pāraprūpētiem bērniem, kas pēkšņi nonākuši jaunā vidē – bērnudārzā vai skolā...

 

Visbiežākais iemesls, kāpēc bērns sācis grauzt nagus, ir sarežģītās vecāku savstarpējās attiecības un nespēja komunicēt  ar bērnudārza biedriem vai skolas biedriem. 

Reklāma
Reklāma

Norīte-Lapsiņa atzīst, ka pēdējā piecgadē visbiežāk novērots, ka nagu graušana ir vecāku pāraprūpētiem bērniem, kas pēkšņi nonākuši jaunā vidē – bērnudārzā vai skolā. Mājās šie bērni ir tik ļoti aprūpēti, tik apčubināti, ka, nonākot jaunos cilvēkos, kur bērnam pašam jāspēj tikt galā ar daudzām elementārām lietām, tas tomēr neizdodas. Bērnus mājās baro, apģērbj vecāki, podiņu padod vecāki utt. Jaunajā vidē bērns nespēj pats sevi aprūpēt, tādējādi viņš jūtas nedroši un viņam piezogas stress. Šajā situācijā viņš sevi arī mēģina nomierināt, graužot nagus.

Daktere norāda – bērnam jāļauj kļūt patstāvīgam. Ja bērns ir bulta, tad vecāks ir tikai loks, kas izšauj bultu, atzīmē speciāliste. "Jūs esat gluži kā šaujamloki, no kuriem jūsu bērni kā dzīvas bultas raidīti uz priekšu".( Halīls Džibrāns)

 

Bērnu kaunināt un rāt? Smērēt negaršīgas ziedes uz pirkstiem?

Nē, nekādā gadījumā bērnu par nagu graušanu nevajadzētu nedz rāt, nedz kaunināt, nedz aizrādīt vai smērēt kādas negaršīgas ziedes uz pirkstiem, saka Norīte-Lapsiņa. Kādas smēres smērēšana uz pirkstiem ir visnepareizākais, ko vecāki var izdarīt, jo ar to tiek mēģināts likvidēt vien sekas, bet ne patiesos iemeslus jeb cēloņus, kāpēc bērns grauž nagus. Nereti var novērot, ka vecāki pat publiskās vietās rauj bērniem pirkstus no mutes ārā, aizrāda un kaunina viņus. Protams, vecākus šī darbība tracina, piemēram, arī pusaudžu vecumā bērniem patīk krikšķināt pirkstus, arī tas tracina, bet jāsaprot, ka bērns atrodas stresa situācijā. Vislabākais šajās reizēs ir palūkoties, kāpēc tieši šajā brīdī bērns nervozē, kāpēc viņš nejūtas droši.

 

Kādas smēres smērēšana uz pirkstiem ir visnepareizākais, ko vecāki var izdarīt, jo ar to tiek mēģināts likvidēt vien sekas, bet ne patiesos iemeslus jeb cēloņus, kāpēc bērns grauž nagus.

 

Parasti jau vecāki paši apzinās, kas bērnu nervozē, un, protams, visvienkāršākais veids ir iedot bērnam kādu nervus nomierinošu tableti, nevis pašiem risināt problēmsituāciju.

Tomēr, ja vecāki nespēj iedomāties, kādēļ bērns nejūtas droši savā apkārtnē, jāvēršas pie psihologa, kurš palīdzēs atrast cēloni. Ja arī psihologs to nespēs atrast, tādā gadījumā ceļš ved pie neirologa. Speciālists nozīmēs medikamentus, kas bērnam mazinās nervozitāti.

 

Ja pieaugušais grauž nagus    

“Esmu sieviete , kurai nu jau ir 23 gadi , bet lieta tāda , ka es jau no 10 gadiem graužu nagus, un nekā nevaru apstāties. Esmu izmēģinājusi itin visu, bet nekas nepalīdz. Ja arī ataudzēju, tad tas ir uz neilgu laiku - esmu taisījusi skaistu manikīru, bet viss velti. Es pat nezinu, kādas metodes vēl pielietot! Tas man riktīgi traucē! Liela nervozitāte man nav, jo nervozēju ļoti reti, arī iedzimtība tā nav. Es jau nezinu kāpēc tas man tā notiek. Lūdzu padomus,” portālam “Mammamuntetiem.lv” atzīstas kāda jauna sieviete.

 

Visai bieži novērots, ka nagu graušana attiecas ne tikai uz bērniem, bet arī pieaugušajiem. Kā atzīst neiroloģe, pieaugušajiem tas jau ir ieradums. Turklāt pieaugušajiem šī nejaukā ieraduma pārtraukšanai noteikti būtu nepieciešams vērsties pie psihoterapeita. Nagu graušana var būt “iesakņojusies” dziļā bērnībā. Visbiežāk, pieaugušais nagus grauž, kad izveidojušies dažādi kompleksi – pašpārliecība, komunikācijas problēmas darbā, ģimenē, perfekcionisms,utt. jūtot  pašapliecināšanās kompleksus.

Saistītie raksti