Vai diagnoze "cukura diabēts" nozīmē, ka nevarēšu palikt stāvoklī?

Es vēlētos zināt, vai 1.tipa cukura diabēts ietekmē to, vai man var vai nevar būt bērniņš? Un vai tas, ka man ir diabēts obligāti nozīme arī to, ka bērniņam tas būs?

Pirms grūtniecības vajadzēs veikt analīzes, lai pārbaudītu nieru darbību un pie acu ārsta novērtēt acs tīklenes stāvokli.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Pirms grūtniecības vajadzēs veikt analīzes, lai pārbaudītu nieru darbību un pie acu ārsta novērtēt acs tīklenes stāvokli.

Atbild ginekoloģe Vita Začesta:
"Pirmā tipa cukura diabēts nenozīmē, ka sievietei nevar būt vesels bērniņš, tas nozīmē to, ka sievietei rūpīgi jāgatavojas un visu grūtniecību rūpīgi jāievēro ārstu norādījumi. Nav teikts, ka diabēts būs arī bērnam. Svarīgi ir noturēt glikozes līmeni iespējami tuvu normai, tāpēc grūtniecības laikā biežāk vajadzēs mērīt cukura līmeni asinīs un, iespējams, biežāk injicēt insulīnu.

 

Tāpēc varbūt varētu apsvērt domu par insulīna sūkņa iegādi. Pirms grūtniecības jānosaka glikolizētā hemoglobīna līmenis; ideāli, ja pusgada laikā pirms grūtniecības tas būtu bijis līdz 6%. Jums būtu jākonsultējas ar endokrinologu un jāsaskaņo turpmākās insulīna devas. Pirms grūtniecības vajadzēs veikt analīzes, lai pārbaudītu nieru darbību un pie acu ārsta novērtēt acs tīklenes stāvokli.

Reklāma
Reklāma

 

Sievietei, kas plāno grūtniecību, jāsāk lietot folijskābe (400 mikrogrami dienā). Protams, nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu. Jākonsultējas ar savu ārstu, ja bez insulīna pastāvīgi lietojat vēl arī citus medikamentus, iespējams, ka dažus vajadzēs atcelt vai mainīt. Arī konsultācija ar dietologu palīdzētu Jums labāk saplānot ogļhidrātu uzņemšanu uzturā. Nevajadzētu aizmirst arī par adekvātām fiziskām aktivitātēm, tās palīdzēs gan cukura līmeņa kontrolei, gan možākam garastāvoklim."