Pārēdies olas? Četri soļi, kā atgūt labo pašsajūtu

Šajās Lieldienās ar āra aktivitātēm bija visnotaļ bēdīgi, tāpēc daudzi no mums laiku veltīja krāsaino olu un svētku mielasta baudīšanai. Un nav brīnums, ka vēderam tā visa ir mazliet par daudz. Nu ko, ķeramies pie labās pašsajūtas atgūšanas!

Pēcsvētku ēdienkartē jāiekļauj lapu salāti un svaigi dārzeņi.

FOTO: Shutterstock.com

Pēcsvētku ēdienkartē jāiekļauj lapu salāti un svaigi dārzeņi.

1. Dzer zāļu tējas vai ūdeni! Pēc svētkiem vēlams uzturā lietot daudz šķidruma (ūdeni, tēju, svaigi spiestas sulas). Nākamajiem svētkiem atceries, ka ūdens ir visātrākais un iedarbīgākais paņēmiens, kā izvairīties no pārēšanās. Tātad – pirms ķeries pie mielasta, izdzer glāzi ūdens!

 

2. Ingvers un garšvielu tēja. Uztura speciālisti stāsta, ka pēc svētkiem lielisks palīgs labās pašsajūtas atgūšanai ir ingvera tēja, jo šis interesantais garšaugs ir ļoti labs gremošanas stimulators. Lai pagatavotu ingvera tēju, nepieciešams 2-3 centimetrus garš nomizots ingvera saknes gabaliņš. To sagriež ripiņās un vāra ceturtdaļlitrā ūdens, 10 minūtes ļauj ievilkties un tad nokāš. Vari izmēģināt arī garšvielu tēju. To pagatavo šādi - vienādās proporcijās sajauc kardemonu, muskatriekstu, kanēli un ingveru, pievieno pustējkarotes uz glāzi karsta ūdens.

 

3. Viegls ēdiens un daudz augļu. Ja brīvdienās esi apēdis par daudz, nākamajā dienā izvēlies pēc iespējas vieglāku uzturu – jogurtu vai kefīru, rudzu maizi, musli sausās brokastis, medu, grauzdiņus. Īpašu uzmanību pievērs augļiem, kuri satur organiskās skābes, kas veicina gremošanu. Tāpat pēcsvētku ēdienkartē jāiekļauj lapu salāti un svaigi dārzeņi. Pierādīts, ka āboli, vīnogas, persiki, rieksti un zaļumi ir visbagātākie ar boru – minerālu, kas spējīgs burtiski iztīrīt smadzenes un atgriezt spēkus.

 

Reklāma
Reklāma

4. Īstais glābiņš – atrast laiku doties dabā! Izdomā venalga ko. Dodies garākā pastaigā ar suni, aizbrauc līdz jūrai (tā tagad aizsalusi līdz horizontam), apej lielāku apli ap māju. Kaut vai lēkā savas iemīļotās mūzikas pavadījumā. Kāpēc tas ir tik svarīgi? Kustēšanās stimulē gremošanu, asinsriti un sadedzina kalorijas.

 

Nobeiguma vietā. Kāpēc mēs pārēdamies?

Ir pierādīts fakts, ka tie cilvēki, kuriem ir tieksme pārēsties svētkos, to mēdz darīt arī ikdienā, piemēram, neēdot visu dienu, bet vakarā apēdot dubultporciju. Turklāt pārēšanos svētkos veicina fakts, ka svētku galds parasti ir klāts glītāk un ēdieni pasniegti kārdinošāk. Ļoti bieži pārēšanās saistīta arī ar emocionāla rakstura problēmām - ir kādas ikdienišķas ķibeles, stress darbā, zems pašnovērtējums, neveiksmes attiecībās, emocionāli nepiesātināta ikdiena. Un cilvēks pozitīvo emociju trūkumu kompensē ar ēdienu. Te jārunā arī par to, ka "emociju apēšanu" mums bieži iemāca jau bērnībā, katru sasitumu un pārdzīvojumu remdējot ar konfekti.

 

Bet... tas jau ir cits stāsts, ko vari izlasīt rakstā "Es ēdu emociju, nevis izsalkuma dēļ…"