30 vistu olu vietā izvēlēties vienu, bet pamatīgu?

Tradicionāli Lieldienās teju ikvienā mājā tiek krāsotas vistu olas, taču nu jau vairākus gadus Latvijā darbojas daži strausu audzētāji, piedāvājot iegādāties visai varenās šo lielo putnu olas. Varbūt ir īstais laiks mainīt paradumus un daudzu vistu olu vietā izvēlēties vienu? Pārliecinoši - strausa ola uzvarētu visās olu kaujās. 

Viena strausa ola pie audzētājiem maksā ap 15 latu, bet vairumtirdzniecības cena ir ap 13 latu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Viena strausa ola pie audzētājiem maksā ap 15 latu, bet vairumtirdzniecības cena ir ap 13 latu.

Olu lielumu atšķirības

Viena vistas ola sver aptuveni 50 gramu, turpretim vienas strausa olas svars ir no 1,5 līdz pat 2 kilogramiem. Viegli aprēķini - viena strausa ola atbilst aptuveni 25 - 36 vistu olām.

Saskaņā ar pieejamo informāciju strausu audzētāju interneta vietnēs vienu kilogramu no strausu olas kopsvara veido olbaltums, bet dzeltenums - 350 gramus. Strausa ola ir vislielākā pasaulē un tās diametrs var sasniegt 15 - 20 centimetru.

Čaumala olai ir bieza. Izņemot ēdiena gatavošanu, čaumalu izmanto arī dekoratīvos nolūkos. Tukša ola ir ļoti stipra un no ārpuses tā izskatās kā porcelāns, to izglezno, darina no tās maza izmēra vāzītes, kastītes un citus suvenīrus. Olas čaumalu vēl viduslaikos mēdza inkrustēt ar dārgmetāliem un dārgakmeņiem, un tad tās izmantoja kā galda piederumus, piemēram, lietojot kā glāzes.

Taču cenu varbūt kādam atsvērs fakts, ka no vienas strausa olas pagatavotas omletes var paēst vairāk nekā desmit cilvēku.

Reklāma
Reklāma

Arī portāls mammamuntetiem.lv pirms Lieldienām mēģināja sazināties ar vienu no lielākajām strausu audzētavām, lai uzzinātu ko vairāk par strausu olu iegādes iespējām, taču tās pārstāvji aizbildinājās ar lielo darba apjomu un plašāku sarunu atteica.

Viena strausa ola pie audzētājiem maksā ap 15 latu, bet vairumtirdzniecības cena ir ap 13 latu, taču veikalā, visticamāk, viena ola maksās vēl dārgāk. Taču cenu varbūt kādam atsvērs fakts, ka no vienas strausa olas pagatavotas omletes var paēst vairāk nekā desmit cilvēku.

Savukārt pati mazākā vistveidīgo kārtā fazānu dzimtā no pārtikas olu ražotājām ir paipala, bet pīles ola sver ap 90 gramu, un tā jāvāra aptuveni 10 minūtes - 3 minūtes ilgāk nekā vistu ola.