Eksperimenti bērniem, ko var veikt mājās!

Šos eksperimentus, ko kopā ar fizikas portālu fizmix.lv veicām "Bērnu universitātē", tu vari veikt arī mājas apstākļos! 

Nebēdā, ja netiec uz bezmaksas eksperimentu darbnīcām. Daudz eksperimentus Tu vari veikt mājās!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nebēdā, ja netiec uz bezmaksas eksperimentu darbnīcām. Daudz eksperimentus Tu vari veikt mājās!

Dažādi fizikas eksperimenti var kļūt par tevis rīkotas ballīti atrakciju - izmēģini!

1. Pārbaudi balonu izturību

Piepūt 4 vidēja izmēra balonus, uzliec tiem virsū plakanu virsmu (lielu virtuves dēlīti, paplāti vai ko līdzīgu) un kāp uz plakanās virsmas. Pārbaudi, cik lielu svaru tas spēj noturēt - vienu bērnu, divus bērnus vai pat pieaugušo :)

Kāpēc baloni nepārsprāgst? Tāpēc, ka plakanais dēlītis izlīdzina spiedienu uz visu balona virsmu vienādi. Līdzīgi notiek ar slēpēm sniegā – tās ir garas un tāpēc tām ir liels virsmas laukums, tādēļ arī cilvēks neiegrimst sniegā.

 

Eksperimenti bērniem

 

2. Eksperiments ar ledu un bļodiņu

Uz galda virsmas (lai nesaslapinātu galdu, paklāj apakšā pārtikas plēvi vai ko līdzīgu) uzlej ūdeni tā, lai virsma ir mitra. Uz tās uzliec porcelāna vai metāla bļodiņu un tajā ieber ledu. Ledum pieber klāt sāli, lai ledus ātri kūst. Kad ledus ir izkusis, pamēģini pacelt bļodiņu!

Tāds rezultāts sanāks tāpēc, ka ledus saņem siltumu no apakšā esošā ūdens un tādējādi ūdens atdziest līdz… Neteiksim kas sanāks, pamēģini pats!

 

Reklāma
Reklāma

Eksperimenti mājās

 

3. Izdur kociņu caur balonu, nesaspridzinot to

Tev būs nepieciešams sašlika koka iesmiņš (tas, ar kuru šašliku pasniedz uz šķīvja) vai gluda adāmadata. Kā arī balons. Balonu piepūt tik daudz, lai tā diametrs ir nedaudz mazāks nekā iesmiņa/adatas garums. Piepūsto balonu aizsien un iedur iesmiņu pie sasietā pušķīša un izdur tieši cauri balonam. Pamēģini izdurt vairākus iesmiņus, jo balons nesaplīsīs. Iesakām iesmiņu sasmērēt ar ziepēm, lai tas ir gludāks un nav jūtamas tā atskabargas.

 

Eksperimenti kopā ar bērniem

 

Pamēģini arī kaut ko saražģītāku - uztaisi varavīksni!

Šo un citus eksperimentus, ko vari veikt mājas apstākļos, skaties www.fizmix.lv