Pavasari gaidot, sākam koriģēt figūru

Portāls mammamuntetiem.lv kopā ar speciālistiem turpmāko pāris mēnešu laikā piedāvās rakstu sēriju par to, kā sagatavot savu miesu un garu pavasarim, kad visiem saules ietekmē gribas izskatīties skaistāk, sajusties labāk un dzīvot dzīvi ar pilnu krūti. Rakstu sērija iecerēta pilnīgiem iesājējiem jeb cilvēkiem, kas ilgāku laiku nav veikuši nekādas fiziskas aktivitātes, bet nu nolēmuši meklēt motivāciju darīt kaut ko lietas labā. 

Labas pašsajūtas un izskata pamatā ir pilnvērtīgs un pareizi sabalansēts uzturs.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Labas pašsajūtas un izskata pamatā ir pilnvērtīgs un pareizi sabalansēts uzturs.

Sāksim ar ēdienkartes pārskatīšanu

Labas pašsajūtas un izskata pamatā ir pilnvērtīgs un pareizi sabalansēts uzturs. Kā portālam mammamuntetiem.lv norādīja sporta kluba " Atlētika" fitnesa treneris un veselības sporta speciālists Raivis Vigups, sākotnēji cilvēkam, kurš nolēmis mainīt dzīvesveidu, ir jāsaprot, vai viņš ir pilnībā vesels. Ja pastāv kādas indikācijas par iespējamām veselības problēmām, jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš izvērtēs, vai un cik daudz cilvēks drīkst nodarboties ar fiziskām aktivitātēm.

Fitnesa treneris Raivis Vigups

Fitnesa treneris Raivis Vigups. Foto - Mārtiņš Garais.

 

Taču tikai ar treniņiem arī nekas nebūs līdzēts - visam jābūt līdzsvarā - jāsaprot, ko ēst, cik daudz, kad ēst un cik lielu fizisku slodzi piekopt. Pats svarīgākais ir regulāras ēdienreizes, turklāt jo īpaši svarīgi ir paēst brokastīs. Un paēst veselīgi!

 

Vairums diētu bez treniņa beidzas ar to pašu, vai bieži pat ar vēl lielāku svaru, nekā sākot tievēšanu, atzīmē R.Vigups. 

 

Svarīgi ieteikumi:

- Pirmā un pati galvenā lieta - ja turpināsi ēst kā visi citi jeb kā agrāk, tad arī izskatīsies tieši tāpat kā visi citi;

- Pareizs uzturs ir apmēram 70% no efektīviem panākumiem sporta zālē;

- Ieteicamais ēdienreižu biežums - 5 līdz pat 6 reizes dienā nelielās devās. Intervāls starp ēdienreizēm ne ilgāks par 3-4 stundām;

- Maltīti ieturēt 2 stundas pirms treniņa un uzreiz pēc tā;

- Nedrīkst pieļaut bada sajūtu, jo, ja badosies, tad pie pirmās iespējas organisms atgūs visu zaudēto. Proti, sāks veikt uzkrājumus, lai nākamreiz tāda sajūta vairs neatkārtotos;

- Ja vēlies zaudēt svaru, koncentrējies uz olbaltumvielām, veselīgajiem taukiem, šķiedrvielām un kontrolē ogļhidrātu daudzumu!

 

Olbaltumvielu avoti:

cāļa krūtiņa bez ādas

tītara krūtiņa bez ādas

olas un olu baltumi

tuncis

piens ar pazeminātu tauku saturu

liesa liellopu gaļa

 

Reklāma
Reklāma

Ogļhidrātu avoti:

kartupeļi

rīsi

griķi

auzu pārslas

pilngraudu melnā maize

dārzeņi

augļi

 

"Labie" tauki:

linsēklu eļļa

olīveļļa

avokado

lasis

 

Izvēlies kvalitatīvu pārtiku - tā ir tava degviela! Ja pārtika ir nepilnvērtīga vai nekvalitatīva, tad arī Tu funkcionē nepietiekami labi.


Fitnesa trenera piedāvātā vienas dienas ēdienkarte:

Brokastis ap plkst.7 pēc izvēles - pienā vārīta auzu pārslu putra, mannas biezputra vai graudu maize ar tunci. Vēl var apēst kādu pussauju rozīņu vai karoti medus.

Pirmās pusdienas ap plkst.10 - ja pērk griķus vai rīsus, vārāmus maisiņis, - puspaciņa šo graudaugu, vārīta vista, cepta zivs - 100 - 200 gramu, dārzeņi (bez krējuma)

Otrās pusdienas ap plkst.13 - līdzīga pārtika kā pirmajās pusdienās

Launags ap plkst.16 - tuncis ar graudaugu maizi

Mazās vakariņas ap plkst.19 -20 - "Piena spēka" dzēriens

Vēlās vakariņas ap plkst.22 - vājpiena biezpiens (bez krējuma, bet, ja ir par sausu, var pievienot biolakto jogurtu.  Vēl vēlā vakarā var droši ēst jebkādā daudzumā jebkādus dārzeņus.

Dienā nepieciešams izdzert 2-3 litrus ūdens, bet kafijas daudzums jāierobežo līdz minimumam.

 

Nākamajā rakstā ar klāt pievienotām fotogrāfijām mācīsim vingrojumu kompleksu, ar ko vispār sākt avas aktivitātes. Turklāt vingrojumi būs veicami mājas apstākļos.

 

Vairāk informācijas par veseīgu dzīvesveidu un kā sasniegt vēlamo fizisko formu var iegūt, ielūkojoties interneta vietnē www.atletika.lv un R.Vigupa blogā www.fitnesatreneris.lv