Brīvības un Tēvzemes tēma Eiropas dzejā: Dzejas pēcpusdiena veltīta Andreja Eglīša simtgadei

Dzeja par dzimtenes mīlestību un brīvību ir katrai ES valstij.  Viens no izcilākajiem Latvijas piemēriem ir Andrejs Eglītis, kura alkas pēc brīvības savai Tēvzemei izpaudās īpaši spēcīgā un ar metaforām bagātā dzejā. Turklāt, Andrejs Eglītis dzīve realizēja konkrētu darbu Latvijas brīvībai, vadot trimdas Latviešu Nacionālo fondu.

FOTO: Aigars Jansons, http://www.ajstudio.lv/

Piektdien, 19. oktobrī, plkst. 14.00, ES mājas 1. stāvā Rīgā Aspazijas 28.

 

Pēc Eiropas Parlamenta deputātes Ineses Vaideres iniciatīvas ES mājā norisināsies pasākumu kopums, veltīts Andreja Eglīša simtgadei. No 8. Līdz 23. oktobrim ES mājā būs skatāma izstāde par Andreju Eglīti, kā arī par Brīvības un Tēvzemes tēmu Eiropas dzejā, un 19.oktobrī notiks dzejas pēcpusdiena. Dzejas pēcpusdienā ievadvārdus teiks Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere, literatūras zinātniece Dzidra Vārdaune ar īsu retrospekciju iezīmēs Andreja Eglīša dzīvi, ar Eiropas kontekstu „Tēvzemes mīlestības” dzejā iepazīstinās Leons Briedis un Marija Briede, savukārt Andreja Eglīša dzeju lasīs Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolas skolēni.

 

Eglīša vārdi komponistes Lūcijas Garūtas kantātei Dievs tava zeme deg un citi viņa darbi paliek neizdzēšami Latvijas kolektīvā kultūras atmiņā. Viņa dzīves darbs norāda, ka māksla ir cieši saistīta ar dzīvi un ar katras tautas tiekšanos pēc brīvības.

 

Reklāma
Reklāma

Aicinām apmeklēt izstādi un dzejas pēcpusdienu 19. oktobrī!  Sekos kafijas galds un izstādes apskate.


Aicinām interesentus pieteikties jau iepriekš, rakstot uz e-pasta adresi esmaja@esmaja.lv vai zvanot pa tālruni 67085445.

Atgādinām, ka visi pasākumi ES mājā ir bezmaksas.