Grūtniecība un cukura diabēts

Diemžēl ir slimības, kuras nevar izārstēt, piemēram, cukura diabēts. Taču tas nenozīmē, ka slimība ir kavēklis mazuļa sagaidīšanai ģimenē! Vienīgi, gaidot mazuli, jāapzinās iespējamie sarežģījumi un sekas.

Grūtniecība un cukura diabēts

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Slimības pazīmes

Cukura diabēts var rasties jebkurā vecumā, un ir noteiktas pazīmes, kuras liecina par šo slimību. Par cukura diabētu var vēstīt biežāka urinācija un slāpes, neizskaidrojams nogurums, jo organisms zaudē minerālvielas, dažādas infekcijas slimības, nepatīkama nieze, īpaši dzimumorgānos, acu miglošanās, kas saistīta ar cukura līmeņa svārstībām asinīs. Tas ir mīts, ka cukura diabēts ir tikai apaļu cilvēku slimība. Pirmā tipa cukura diabēts var būt ikvienam. Šā tipa diabētam raksturīgi, ka cilvēks bez īpašas piepūles pēkšņi sāk strauji zaudēt svaru. Ja parādās šādas pazīmes, ļoti ieteicams pārbaudīt cukura līmeni asinīs.

 

 Ja tu slimo ar cukura diabētu, svarīgākais ir plānot grūtniecību roku rokā ne tikai ar savu partneri, bet arī ar ārstu, jo slimība spēj sagādāt dažādus riskus.

 

 

Rūpīga plānošana

Ja tu slimo ar cukura diabētu, svarīgākais ir plānot grūtniecību roku rokā ne tikai ar savu partneri, bet arī ar ārstu, jo slimība spēj sagādāt dažādus riskus. Taču, ja pret bērniņa gaidīšanu izturas atbildīgi, lielākoties iespējama sekmīga grūtniecība. Jā, tas prasa lielas pūles un atbildību — precīzi jāregulē cukura līmenis asinīs (tas jāmēra vismaz četras reizes dienā), un katru dienu jāraksta dienasgrāmata. Sievietei jāiemācās regulēt insulīna vienības, jo cukura līmenis asinīs var mainīties ļoti strauji. Tāpat diabēta slimniecei būtu jāizvairās no lielas hipoglikēmijas, tas ir, ļoti pazemināta cukura daudzuma asinīs.
Pirms grūtniecības iestāšanās ārkārtīgi svarīgi un noderīgi iziet cukura diabēta apmācības kursu, kurā var uzzināt un apgūt grūtniecēm diabētiķēm būtisko informāciju. Šādas apmācības notiek gan Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, gan slimnīcā Gaiļezers. Diemžēl ne vienmēr māmiņas ko tādu izdara laikus, daudzas attopas tikai tad, kad ir jau 12 grūtniecības nedēļas vai vairāk un asinīs ir ļoti augsts cukura līmenis, reizēm pat acetons urīnā. Šādos gadījumos var būt vajadzīga pat uzturēšanās stacionārā. Tomēr doties pie ārsta nekad nav par vēlu. Daudz ļaunāk ir bēguļot un baidīties no speciālista, sak, viņš pārmetīs: kur jūs bijāt agrāk? Ja neesi apmierināta ar sava ārsta attieksmi, meklē citu speciālistu!
 


Riski

Reklāma
Reklāma

Profesors Valdis Pīrāgs uzsver: „Diemžēl man nākas redzēt gadījumus, kad sieviete riskē, neuzklausot ārstu, un iznākums ir vai nu spontāns aborts, vai arī lielas veselības problēmas pašai mātei, piemēram, redzes zudums, hroniska nieru mazspēja. Gadās, ka bērns piedzimst ar neiroloģiskiem traucējumiem. Jāuzsver, ka tik smagas komplikācijas parasti rodas tad, ja ārsts ir stingri aizliedzis grūtniecību, bet sieviete, lai iznēsātu bērnu, slēpj savu slimību vai neiet pie ārsta.”

 

 

Viens no pirmajiem jautājumiem, kas var rasties ar cukura diabētu sirgstošai grūtniecei: vai insulīns nekaitēs manam mazulim? Atbilde ir — nē!

 


Insulīns mazulim nekaitē

Lai mazinātu cukura daudzumu asinīs, jāuzņem insulīns, un viens no pirmajiem jautājumiem, kas var rasties ar cukura diabētu sirgstošai grūtniecei: vai insulīns nekaitēs manam mazulim? Atbilde ir — nē! Tā kā insulīns ir fizioloģisks šķīdums un organismam tā nav sveša ķīmiska viela, insulīna injekcijas auglim nekaitē. Nav arī novērots, ka būtu kaitīgi insulīna analogi.
Un vēl svarīgi atcerēties, ka mammas slimība nebūt nenozīmē, ka cukura diabētu pārmantos arī bērns! Protams, pastāv iespēja, ka šādi gēni mazulim būs un cukura diabēts attīstīsies laika gaitā. Ja mazulis piedzimst ar tā saukto jaundzimušā diabētu, diemžēl viņam var nākties visu mūžu lietot cukura līmeni regulējošus līdzekļus. Bet ir arī iespējams pārejošs paaugstināts cukura līmenis asinīs — kad bērns piedzimst, tas ir paaugstināts, bet vēlāk normalizējas. Lai pēc iespējas samazinātu risku, ka mazulim dzīves laikā var attīstīties cukura diabēts, grūtniecības laikā jāievēro veselīgs dzīvesveids, jāpievērš uzmanība pareizam uzturam un jādomā pozitīvas un gaišas domas!

Konsultēja profesors Valdis Pīrāgs, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Internās medicīnas klīnikas vadītājs