Diļļu audzēšana. Bez tām garšvielu dārziņā neiztikt!

Dilles diezgan labi pacieš aukstumu, bet tām nepieciešams daudz gaismas. Ja trūkst gaismas un mitruma, dilles labu lapu rozeti neveido un drīz sāk ziedēt.

Salātiem un ēdienu rotāšanai iecienītas ir diļļu lapas, bet dārzeņu konservēšanai Latvijā izmanto ziedošus augus.

FOTO: Shutterstock.com

Salātiem un ēdienu rotāšanai iecienītas ir diļļu lapas, bet dārzeņu konservēšanai Latvijā izmanto ziedošus augus.

Viens augs veido vairākas ziedkopas, un katrā no tām ir vairāk par 100 ziediem. Tie zied un nogatavojas pakāpeniski, tāpēc daļa sēklu vienmēr nobirst un iesējas.


Sēja un kopšana

Diļļu sēklas sāk dīgt, ja augsnes temperatūra sasniegusi 3 °C. Zaļās masas augšanai optimāla ir 16-22 °C temperatūra. Relatīvi vēlu (maijā) iesētas dilles īsti nepadodas mitruma trūkuma dēļ. Dilles var sēt kaut vai februārī, ja vien dobes neklāj sniegs un augsne nav sasalusi. Sēklas sadīgst iesilušā augsnē, bet agra sēja garantē, ka labākais laiks netiks nokavēts. Sēt rudenī nav ieteicams, jo sēklas var sadīgt un ziemā augi aizies bojā. Ziemā siltumnīcā vai uz palodzes dilles neaug bez papildu apgaismojuma.

Ja dilles neaug savvaļā visā dārzā, tās sēj 15-20 cm attālās rindās, pēc uzdīgšanas retina, atstājot starp augiem 10-15 centimetru. Galvenie kopšanas darbi ir nezāļu apkarošana un laistīšana. Sausums veicina diļļu priekšlaicīgu izziedēšanu.

 

Kā izvēlēties

  • Salātiem un ēdienu rotāšanai iecienītas ir diļļu lapas, bet dārzeņu konservēšanai Latvijā izmanto ziedošus augus. Citās Eiropas valstīs konservēšanai izvēlas ziedkopas ar nobriedušām sēklām. Ziemai dilles kaltē vai sasaldē, un katram izmantošanas veidam
    ir piemērotākās šķirnes.
  • Ja vajadzīgi zaļumi, ieteicams izvēlēties vēlāku šķirni. Parasti diļļu šķirņu aprakstā ir pieminēts agrīnums — dienu skaits līdz ziedēšanai.
  • Krūmu dilles vairāk zarojas, veido kuplāku lapu rozeti, zied vēlāk. Piemērotas audzēšanai podiņos un balkonu kastēs.
  • Šķirnes ar tumšākām lapām kaltētas labāk saglabā krāsu

     

Dillēm aromātu piešķir ēteriskās eļļas, kas labāk veidojas sausā gaisā. Siltumnīcā gaisa mitrums vienmēr ir augstāks nekā laukā, tāpēc dilles nav tik smaržīgas.
 


Kas apdraud dilles

  • Laputis.
  • Miltrasa un neīstā miltrasa, pelēkā puve.
    Mazdārziņos augu aizsardzības līdzekļu lietošana dillēm nav pieļaujama. Atliek vien steigšus novākt ražu.

 

Reklāma
Reklāma

Pagatavo ēdienus ar dillītēm!

Diļļu mērce

Līņi diļļu mērcē

Kartupeļu zupa ar lasi

Aukstā zupa ar nātru lapiņām

Aukstā zupa ar dūmdesu
 

Avots: žurnāla Dārza Pasaule pielikums Dārzeņi un garšaugi