Khm, kāpēc četrgadniekam ļoti bojājas zobi?

"Manam dēlam ir 4 gadi, bet ļoti bojājas zobi. Esmu vedusi pie zobārsta un ir jau laboti. Bet nepaiet laiks – jau jauns caurums. Zobus mazgājam regulāri. Kāda būtu labākā zobu pasta viņam, un vai ir kādi vitamīni zobiņiem?" zobārstei Baibai Krauzei jautā kāda mamma.
Attēlā redzamajam modelim nav saistības ar raksta saturu.

FOTO: Ieva Bērtulsone, celiq@inbox.lv

Attēlā redzamajam modelim nav saistības ar raksta saturu.

Neēd ar bērna karotīti!

Pirmkārt jāsāk ar to, ka jāpaskatās, kādi ir Jūsu ģimenes ieradumi, kā arī mutes dobuma veselība. Bērns piedzimst ar sterilu mutes dobumu un kardiogēnās – kariesu radošās baktērijas – bērns saņem galvenokārt no mammas vai kāda cita sava aprūpētāja vai ģimenes locekļa. Kā? Patiešām ļoti vienkārši – ar siekalām. Dodot bučas, aplaizot zemē nokritušu knupīti, aplaizot karotīti, ar ko tiek barots bērns. Tāpēc vienmēr jaunajām māmiņām ļoti uzsveru šo faktu. Protams, ne visas saņemtās baktērijas mazulis pieņems kā savas – viņam ir imūnsistēma, kas daļu baktēriju nepieņems, liela nozīme ir arī baktēriju pārneses biežumam un daudzumam. Pie ieradumiem pieskaitu arī ģimenes ēšanas paradumus – vai ir stingri noteiktas ēdienreizes vai arī ir našķēšanās starp ēdienreizēm? Ja ir našķēšanās, tad tas jau ir pirmais solis pretī paaugstinātai kariesa aktivitātei. Pie našķiem pieder cepumi, biezpiena sieriņi, čipsi, arī augļu sulas, konfektes utt. Gribu uzsvērt, ka našķi paši par sevi nebojā bērnu zobus – zobus bojā šo našķu nepareiza lietošana. Nav nekā slikta, ka bērns dabū gardumu – slikti, ja tas notiek starp ēdienreizēm.

 

Bērnam zobi jātīra rūpīgi!

Otrkārt – vai esat bijuši pie higiēnista? Ja nē, tad tas noteikti jāizdara. Higiēnists noteikti izstāstīs, ja ir kādas tīrīšanas problēmas. Bet no savas puses, neredzot mazo, varu tikai minēt visbiežākās vecāku kļūdas (un tādas ir katram vecākam) – nepareiza tīrīšanas tehnika, nepietiekams tīrīšanas laiks (tam jābūt 2–3 minūtes). Vecāki var iegādāties 1 reizi lietojamo spogulīti (mājās gan to var lietot vairākkārtīgi) un aplikumu iekrāsojošās tabletes. Bērns nosūkā šo tableti un nenotīrītais zobu aplikums iekrāsojās – tā var redzēt, kur jātīra labāk. Ir arī mazi smilšu pulkstentiņi, ko var pielikt vannas istabā, lai tiešām zobiņi tiek tīrīti pietiekami ilgi. Ja tīrīšanas tehnika nav īsti pareiza, tad jāskatās, vai ir piemērota zobu birste – aptiekās noteikti var iegādāties t.s. vecāku zobu birsti, kurai ir garāks kāts, kas piemērots tam, ka vecāki var ērti iztīrīt bērna zobus. Un noteikti ir jāizvēlas vecumam atbilstoša zobu birste! Kā arī ir pieejamas elektriskās zobu birstes bērniem no 3 gadu vecuma. Šobrīd tirgu pamazām iekaro arī soniskās zobu birstes, kur sariņiem ir neliela vibrācija, kas spēj izjaukt baktēriju spēju augt un vairoties.

 

Putojoša zobupasta – slikta izvēle

Reklāma
Reklāma

Treškārt – zobu pastas izvēle. Ja bērnam ir augsta kariesa intensitāte, tad noteikti jālieto zobu pasta ar fluoru. Firmai nav nozīmes, bet es ieteiktu tomēr bērniem izvēlēties zobu pastas, kuru saturā nav nātrija lauritilsulfāts (to pievieno putojamībai), PEG savienojumi (tos pievieno, lai uzturētu zobu pastas konsistenci) un parabēni (tiek pievienoti kā konservanti). Zobi jātīra 2 reizes dienā. Pēc vakara zobu tīrīšanas bērns iet gulēt un vairs neko neēd un nedzer neko citu, izņemot ūdeni.

 

Nakts našķi un saldie sīrupi

Ceturtkārt – jāskatās, vai bērnam pa nakti nav dotas fermentējamos ogļhidrātus saturošas sulas, jogurti, piens, maisījums, kefīrs, saldinātās tējas u.c. Tas noteikti ir par iemeslu paaugstinātai kariesa aktivitātei piena sakodienā.

Piektkārt – vai bērns nav saņēmis kādus medikamentus? Kariesa aktivitāte strauji pieaug, ja bērnam jālieto kādi saldinātie sīrupi vai arī astmas inhalatori u. tml. medikamenti. Īpaši, ja tas jādara naktī un ilgstoši. 

Saistītie raksti