Bērna mutes higiēna pirmsskolas vecumā

Bērnudārznieka vecums ir vispateicīgākais laiks, kad iemācīt mazajam visas vērtīgās prasmes, tostarp divreiz dienā tīrīt zobus, veselīga uztura pamatus u.tml. Šajā vecumā bērns ir kā sūklītis, kas burtiski iesūc visu jauno informāciju, tāpēc ir vērts padomāt, vai ģimenes paradumos nav kas maināms.
  • Sigita Āboltiņa

    Sigita Āboltiņa

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Jūlija Kalniņa

    Jūlija Kalniņa

    RSU Stomatoloģijas institūta Bērnu nodaļas zobārste

Bērnudārzniekam zobiņi jātīra divreiz dienā un arī jādodas pie higiēnista.

FOTO:

Bērnudārzniekam zobiņi jātīra divreiz dienā un arī jādodas pie higiēnista.

Visticamāk, šajā vecumā bērns jau bijis pirmajā vizītē pie zobārsta un saņēmis vērtīgus ieteikumus, kā kopt tieši viņa zobiņus. Ja zobu dakteris tomēr vēl nav apmeklēts, tad tas jāizdara iespējami drīz. Ne jau tāpēc, ka bērna zobiem draudētu lielas briesmas, bet gan tādēļ, lai mazajam veidojas paradums regulāri doties pie zobārsta. Vēlākā vecumā tas noteikti būs ieguvums. 

Tāpat ir svarīgi nostiprināt bērna prasmes kopt savus zobiņus, un runa nav tikai par kariesu. Mutes un zobu veselība ietekmē visu organismu. Ja, piemēram, nākas zaudēt zobiņus vēl pirms to izkrišanas, tas rada izmaiņas arī sejas izskatā, neļauj pareizi izrunāt vārdus, turklāt var būt traucēta arī žokļa un kaula zobu pareiza augšana.

 

Pirmo reizi pie higiēnista

Divu vai trīs gadu vecumā bērns var doties uz pirmo vizīti pie zobu higiēnista. Pat, ja mazais nespēj ilgstoši nosēdēt mierā, nekas – speciālists kaut vai tikai uzziedīs viņa zobiņiem speciālu un, jā, arī garšīgu želeju, kas pabaro tos. Arī tas būs liels solis pretī veselīgam paradumam nākotnē regulāri apmeklēt zobu higiēnistu.

 

Veselīgu paradumu apgūšanas laiks

Pirmsskolas vecums ir ideāli piemērots, lai bērns iemācītos veselīga uztura paradumus. Te gan ļoti svarīgs ir piemērs, ko viņš redz ģimenē. Ja mamma un tētis regulāri ēdīs, piemēram, brokoļus, visticamāk, arī bērnam tie garšos. Ja mamma un tētis daudz dzers ūdeni, arī bērns gribēs tā darīt, tāpēc ir vērts pārskatīt savus paradumus. 

Ja nākas zaudēt zobiņus vēl pirms to izkrišanas, tas rada izmaiņas arī sejas izskatā, neļauj pareizi izrunāt vārdus, turklāt var būt traucēta žokļa un kaula zobu pareiza augšana. 

Bērnudārza vecumā sākas ballītes, našķošanās, un ne vienmēr šie gardumi ņemti no veselīgāko saraksta. Protams, laiku pa laikam našķoties vajag, tāpēc iemāci bērnam to darīt pareizi. Tas nozīmē ēst saldumus uzreiz pēc pamatēdienreizes, kuras laikā mutē jau izveidojusies zobu emalju bojājošā skābe. Kā saka Jūlija Kalniņa, labāk iedot bērnam piecas konfektes uzreiz pēc pusdienām nekā dot pa vienai visas dienas garumā. “Tikai uzreiz pēc tam vajadzētu iztīrīt zobiņus vai vismaz izskalot ar ūdeni,” saka speciāliste un piebilst – līdz nākamajai ēdienreizei ir jābūt pauzei, lai siekalas var atjaunot aizsargslānīti zobiem.
Tāpat vērts padomāt par našķu dienas ieviešanu ģimenē – vienreiz nedēļā ļaut vaļu bērnam un arī sev un bez sirdsapziņas pārmetumiem pieēsties to, ko sirds kāro, visās pārējās dienās gan iedodot tikai pa mazam našķītim.

Sūkājamiem našķiem – nē! 

Izvēloties končas vai kādus citus našķus, lūko tādus, kas ātri kūst – zefīri, šokolāde u.tml. Svarīgi, lai cukurs mutē pazūd tikpat ātri, cik uzradies, tāpēc ledenes un karameles pieskaitāmas pie vissliktākajām konfektēm.

Reklāma
Reklāma

 

Tēju un sulu vietā ūdens

Lai gan veikalos pieejams plašs tieši bērniem paredzēto tēju un sulu klāsts, lielākoties tās visas satur ļoti, ļoti daudz cukura, un bieži vecāki to neprot saskatīt uz etiķetes. Tie ir slēptie cukuri, kuru nosaukums beidzas ar izskaņu -oze – saharoze, maltoze utt. Arī saldinātos pienus ieteicams neizvēlēties – lielā cukura daudzuma sastāvā dēļ, lai bērniem tāds piens vispār garšotu. “Labāk pašiem uzkult pienu ar ogām vai banānu,” iesaka Jūlija Kalniņa. Vislabāk, ja bērns lielākoties dzer ūdeni, īpaši pēc ēdienreizēm, kad vajadzētu notīrīt zobus. Ūdens padzeršana arī, piemēram, izkausēs starp zobiem palikušo šokolādi, ja tāda ēsta.

 

Kaitīgie ieradumi 

Jā, bērnudārzniekiem tādi mēdz, un visai bieži – lūpu košļāšana, mēles grūšana, zobu griešana, nespēja atteikties no knupīša... Tas viss pieskaitāms pie bērna kaitīgajiem ieradumiem. 

  • Knupītis. Ir normāli, ka bērns vēlas knupīti, jo zīšana nomierina, rada drošības izjūtu. Zobārsti neiebilst pret tā biežu lietošanu līdz divu gadu vecumam un tikai iemigšanas brīdī – vēlākais, līdz četriem gadiem, ja nav sākušās kādas problēmas ar sakodienu. Knupītis ietekmē žokļa augšanu, tā formu, zobu novietojumu – pārlieku ilgi lietojot māneklīti, var veidoties vaļējs sakodiens. 
    Īkšķa sūkāšana. Arī šis ieradums veicina vaļēja sakodiena jeb spraugas veidošanos zobos.
  • Lūpu košļāšana, nagu graušana un citi. Šādiem ieradumiem pamatā visbiežāk ir kāds emocionāls iemesls. Vispirms jāsaprot, kāds tieši, un jāatrisina tas, un tikai pēc tam var sākt centienus izskaust pašu kaitīgo ieradumu. Piemēram, lūpu košļāšana ietekmē sejas muskulatūras attīstību, jo bērns visu laiku nepareizi kustina mutīti.

 

Zobu tīrīšana

Zobu suka. Izvēlies bērniem paredzētu ar mazu galviņu un super mīkstiem sariem.
Zobu pasta. Galvenais, lai tās sastāvā ir fluorīds vismaz 1000 ppm. Ja kariesa risks ir ļoti augsts (neveselīgs uzturs, daudz saldumu ikdienā u.tml.), tad lūko zobu pastu ar fluoru līdz 1500 ppm. Bērnu zobu pastām gan nav pievienots tik daudz fluora, tāpēc jāpērk junioriem paredzētā. Lai kāda būtu zobu pasta, katrā tīrīšanas reizē vajadzīgs rīsa graudiņa daudzums. 
Zobu diegs. Jā, arī pirmsskolas vecumā bērnam ir jādiego zobi, un tas jāsāk darīt tad, kad zobiņi jau ir cieši saspiesti. Var lietot jebkuru zobu diegu – gan parasto, ko uztin uz pirkstiem un diego, gan uz kātiņiem esošos. Šie pat ir ērtāk lietojami, jo vecākiem nav jāliek pirksti mutē un bērns parasti neiebilst pret diegošanu, jo viņam šķiet interesants tāds kātiņš ar galā novilktu zobu diegu.  
 

Svarīgi!

Pavisam mazam bērnam zobiņus tīra pēc ēšanas, kad puncis ir pilns. Ja viņam gadīsies norīt kādu kriksīti zobu pastas, nekas slikts nenotiks.