Vai jums bail no Melnā vīra un citas spoku rotaļas Helovīna vakaram

Lai arī Helovīns netiek uzskatīts par latviskiem svētkiem, tas netraucē saaicināt radu un draugu bērnus, cept spocīgas kūciņas, stāstīt spoku stāstus un spēlēt jautras spēles! :)

Vai jums bail no Melnā vīra un citas spoku rotaļas Helovīna vakaram

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kurš ir spoks?

Šo spēli spēlē tumsā. Jo vairāk bērnu piedalās, jo "šaušalīgāka" spēle.
Vispirms izvēliet detektīvu, kuram ir jāiziet no telpas. No pārējo spēlētāju vidus tiek izraudzīts spoks. Tomēr neviens nedrīkst zināt, kurš ir spoks. Tad izslēdziet gaismu. Visi uzmanīgi staigā pa istabu. Piepeši atskan skaļš kliedziens. Spoks ir pietuvojies savam upurim un aplicis ap kaklu rokas. Bet, lūdzu, maigi, lai nav jāsauc ārsts!
No šī brīža neviens vairs nedrīkst pakustēties no savas vietas. Tagad istabā ienāk detektīvs. Viņš ieslēdz gaismu un ar pareiziem jautājumiem un vērojumiem mēģina atrast spoku. Ja viņam izdodas atmaskot spoku, lomas tiek mainītas. Kurš nākamajā kārtā būs spoks? Kurš ir labākais detektīvs?

 

Dzīvība un nāve

Neskatoties uz dramatisko nosaukumu, šī ir pavisam nekaitīga kāršu spēle diviem spēlētājiem. Viens spēlētājs saņem kāršu komplekta visas sarkanās kārtis, otrs - visas mēlnās. Abi dalībnieki sajauc savas kārtis un paņem kaudzīti kreisajā rokā. Un spēle var sākties. Katrs spēlētājs atsedz augšējo savas kaudzītes kārti un uzliek to uz galda. Kuram vērtīgāka kārts, tas dabū stiķi un, apgrieztu otrādi, liek savas kāršu kaudzītes apakšā. Ja abi spēlētāji izspēlē vienādas kārtis, tad gājienu atkārto. Kuram tagad ir vērtīgāka kārts, tas drīkst paņemt visas četras kārtis. Zaudētājs ir tas, kuram pirmajam ir izbeigušās kārtis.

 

Melnā maģija

Viens spēlētājs iziet no telpas. Pārējie dalībnieki vienojas par priekšmetu, kas viņam jāuzmin. Tad spēlētāju atkal iesauc iekšā un jūs kā spēles vadītājs uzdodat viņam jautājumus, piemēram: "Vai tas ir mans sarkanais džemperis? Vai arī puķu vāze pie loga? Vai durvju rokturis? Vai svece uz galda?" Atminējums šajā piemērā ir puķu vāze. Triks: spēles vadītājs ar spēlētāju sākumā slepus norunā, kas būs atslēgas vārds, proti "sarkanais džemperis". Meklēts tiek priekšmets, kas izvaicājot tiek nosaukts tūlīt pēc tam.

 

Reklāma
Reklāma

Karātavu vīriņš

Divi spēlētāji ar papīru un zīmuli sēž pie galda. Katrs izdomā vienu vārdu un uzraksta tā pirmo un pēdējo burtu. Pa starpu trūkstošie burti tiek atzīmēti ar strīpiņām, piemēram, "dzelzcseļš": d- - - - - - - š. Beigās katrs uz savas lapas vēl uzzīmē uzkalnu un karātavas. Spēle var sākties. Trūkstošos burtus pirmais sāk minēt jaunākais spēlētājs. Atminēto burtu līdzspēlētājs ieraksta atbilstošajā vietā. Turpretim, ja tiek nosaukts nepareizs burts, minētājam mazpamazām jāzīmē savs karātavu vīriņš. Spēle noslēdzas tad, kas visi burti ir uzminēti vai arī ir radies karātavu vīriņš.

 

Vai jums bail no Melnā vīra?

Pirms spēles uz ceļa ar kociņu iezīmē spēlas laukumu. Tā lielumu var variēt atkarībā no dalībnieku skaita un izraudzītās vietas. Viens spēlētājs tēlo Melno vīru. Viņš stāv laukuma vienā galā, spēlētāji - otrā. Tad seko dialogs. Melnais vīrs: "Vai jums bail no Melnā vīra?" Spēlētāji: "Nē!" Menais vīrs: "Bet ja viņš nāks?" Spēlētāji: "Tad mēs aizbēgsim!" To pateikuši spēlētāji metas bēgt un mēģina garām Melnajam vīram tikt līdz spēles laukuma otram galam. Nav nemaz tik vienkārši, jo Melnais vīrs piesit ar roku tik daudz skrējējiem, cik iespējams. Turklāt viņš var kustēties uz priekšu un atpakaļ, bet skrējēji drīkst pārvietoties tikai uz priekšu. Kurš sasniegs mērķi?

 

 

Izmantotā literatūra: 313 spēles telpās, brīvā dabā, ceļojumā. R.: Jumava, 2008. www.jumava.lv