Mazā burvju flauta - izdevusies pirmā operas pieredze mazajam kultūras baudītājam. FOTO

Mūsu piecgadnieks ir diezgan rūdīts kultūras pasākumu apmeklētājs. Pirmā teātra pieredze viņam bija nepilna gada vecumā Leļļu teātrī. Toreiz drošības pēc biju paņēmusi līdzi cepumus, ja nu bērns kļūst nemierīgs, bet nav iespēja uzreiz piecelties un iziet. Izrādes skatīšanās tomēr bija ļoti veiksmīga. Un tā pamazām esam tikuši tik tālu, ka izlases veidā Noelu ņemu līdzi arī uz pieaugušo izrādēm. Tāpēc man nebija ne mazāko bažu - ir pienācis laiks doties uz operu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Devāmies uz jauno izglītojošo iestudējumu jaunajiem skatītājiem „Mazā Burvju flauta”, kas tapusi pēc Volfganga Amadeja Mocarta operas motīviem. Jauno, inovatīvo iestudējumu latviešu valodā veido muzikālais vadītājs un diriģents Andris Veismanis, režisore Margo Zālīte, scenogrāfe un video māksliniece Ineta Sipunova, kostīmu māksliniece Berta Vilipsone un gaismu mākslinieks Jānis Sniķers. 

Burvju flauta

Izrādes stāsts ir pavisam vienkāršs: Princis Tamino iemīlas Nakts karalienes meitā Paminā, kuru nolaupījis varenais burvis Zarastro. Tamino kopā ar putnu ķērāju Papageno dodas atbrīvot meiteni. Tikai pēc tam, kad ar burvju flautas palīdzību pārvarētas nāves briesmas un apliecināta sava gudrība, pacietība, drosme un neatlaidība, princis un princese beidzot var būt laimīgi kopā.

 

Izrādes garums: aptuveni stunda, kas pagāja ļoti ātri. Vienu brīdi gan likās, vai tik stāsts nav pārāk konspektīvs. Taču kopumā tas ir ļoti piemērots ne tikai piecgadniekam, bet arī mazliet jaunākam skatītājam. 

 

Dziedājumi mijas ar runātiem tekstiem. Biju gaidījusi, ka visa izrāde tiks izdziedāta - kā jau tas pierasts operās. Taču nē - domājot par mazo klausītāju, izrādes veidotāji iekļāvuši salīdzinoši daudz runātos tekstus, kas bērniem ļauj daudz vieglāk uztvert izrādes sižetu. Un arī vecākiem, ja pirms tam nav rūpīgi izlasīta programmiņa. 

Burvju flauta

Skaistais skatuves noformējums. Lai arī skatuve iekārtota vienkārši ar tādu kā divpakāpju sienu un pāris caurumiem tajā, izrāde vizuāli atstāja ļoti greznu iespaidu. Sienu visas izrādes gaitā rotāja dažādās projekcijas, ļaujot just līdzi izrādes varoņu gaitām un piedzīvojumiem. Projekcijas lieliski attēloja varoņu pārdzīvojumus un piedzīvojumus. Īpaši patika prinča Tamino kāpiens kalnā un sajūta, ka atrodamies jūras krastā. "Mazās Burvju flautas" uzvedums ir veidots, lai būtu viegli pielāgojams dažādām skatuvēm un varētu doties viesizrādēs pa visu Latviju, iepazīstinot jauno paaudzi ar operas mākslu. Manuprāt, tas vispār ir lieliski, ka "Latvijas Nacionālās operas un balets" uzņēmusies rūpi par jauno skatītāju (un viņu vecāku) izglītošanu. 

 

Bērniem piemērota programmiņa. Novērtēju, ka programma ir apvienota ar spēli - tā līdzīga klasiskajam Cirkam ar iespēju uzbraukt pa kādu no stāsta varoņiem un arī nobraukt līdz lejai. Spēli spēlējām vairākas dienas, vienlaikus, pārrunājot izrādē redzēto. 

Reklāma
Reklāma

Burvju flauta

Sēdvietu izvēle. Vecākiem, kuri vēlas kopā ar bērniem izbaudīt operas pieredzi, neiesaku iegādāties biļetes 3. un 4. rindā. Lai labāk redzētu, bērns jāņem klēpī. Ja gadās, ka priekšā sēž pieaugušais, redzamība nav pārāk laba. Tālākās rindas jau ir uz slīpuma, līdz ar to ar redzamību problēmu īsti nav. Protams, ļoti laba ir pirmā rinda. Ne tik daudz, lai vērotu notiekošo uz skatuves, bet tādēļ, lai redzētu orķestra bedrē notiekošo - arī tā bērnam ir jauna, interesanta pieredze. 

Burvju flauta

Burvju flauta
Kas darbojas operā? „Mazās Burvju flautas” jauniestudējums skatītājiem ļaus iepazīt jaunos, daudzsološos operas solistus, viņu vidū būs arī debitanti Latvijas Nacionālajā operā. Tamino lomā iejutīsies Mihails Čuļpajevs  vai Juris Vizbulis,  Papageno būs Kalvis Kalniņš,  Pamina - Laura Teivāne vai Jolanta Strikaite-Lapiņa, Monostatoss - Andris Kipļuks vai Sandis Ulpe, Zarastro - Edgars Ošleja, Papagena - Marlēna Keine. Nakts Karalienes tēlā skatītāji video vīzijā redzēs  Jaunā Rīgas teātra aktrisi Gunu Zariņu un dzirdēs koloratūrsoprāna Dināras Rudānes dziedājumu. Vairākās lomās iejutīsies Rīgas Doma kora skolas audzēkņi. 

 

Burvju flauta
 

Tā kā šī bija pirmā opermūzikas pieredze, Noels vairākas dienas izmēģināja, kā tas ir - būt operdziedonim. Lai arī neaizrādīju, priecājos, ka mēģinājumi ir beigušies :)


Nākamās izrādes 3. un 10. aprīlī, kā arī 14. maijā.  

 

Autore: Audra Šauere, Mammamuntetiem.lv redaktore  

Foto: Agnese Zeltiņa