Lai tavs balkoniņš koši zied! Padomi, kā parūpēties par augiem, lai tie zied līdz rudenim

Pavasari iespējams izbaudīt ne vien brīvā dabā, bet pat neizejot no mājām. Kas tam nepieciešams? Balkons, kuru rotā kastes ar ziedošām puķēm, graudzālēm un garšaugiem! Lai krāsas un smaržas reibina! Kā parūpēties, lai augi mūs  priecē visu vasaru, stāsta zemnieku saimniecības “Kaliņi” saimniece Lāsma Riekstiņa.

Ziedu audzēšana balkona kastēs nav sarežģīta, taču puķes prasa kopšanu un uzmanību.

FOTO: Shutterstock.com

Ziedu audzēšana balkona kastēs nav sarežģīta, taču puķes prasa kopšanu un uzmanību.

Kādu zemi ziedu stādīšanai izvēlēties?

Vislabākā izvēle būtu veikalos nopērkamā melnzeme. Nevajadzētu izvēlēties tīru kūdru. Pēc sava sastāva kūdra nav slikta, tā ātri uzņem mitrumu, taču tikpat ātri arī žūst. Var iegādāties melnzemi un kūdru, un abas sajaukt, lai ilgāk saglabātos augsnes mitrums un tā būtu dažādām uzturvielām bagātāka. 
Ja ir lauku dārzs, melnzemi var vest arī no tā, taču jārēķinās, ka zemei klāt būs nezāles. No parasta tīruma paņemta zeme nederēs, jo puķēm nepieciešama irdenāka augsne. Ja ir pašiem savs dārzs, vislabāk ir izvēlēties labu kompostu. Balkona kastēm to labi sajukt ar kūdru.  


Lai augsne saturētu pietiekoši daudz mēslojuma, tajā var iejaukt biohumusu, taču ar to jābūt ļoti uzmanīgiem – tas pēc sastāva ir ļoti stiprs, tāpēc, ja zemei pievienots par daudz, ar to var viegli apdedzināt augu saknes. Tāpēc pirms pievienot to zemei, jāskatās vai ievērotas pareizās proporcijas. Parasti uz vienu vidēja izmēra balkona kasti pietiek ar sauju biohumusa.

 

Ko stādīt, lai augi nenosalst?

Aprīlī teju vienīgie ziedi, ko var droši stādīt balkona kastēs, ir atraitnītes. Jo šīs puķes sala nebaidās! Atraitnītes parasti zied līdz jūnija sākumam, dažkārt pat līdz Jāņiem. 
Ar pārējiem augiem gan jāpagaida līdz iestājas stabils siltums. Ja vasaras augi tiks stādīti siltās dienās, bet pēc laika temperatūras stabiņš krietni noslīdēs, augiem šīs pārmaiņas nepatiks. Vasaras augus labi stādīt laikā, kad temperatūra naktīs nenoslīd  zem nulles. Parasti vispiemērotākais laiks ir maija sākums, maija vidus. Jāņem vērā, ka pilsētās parasti ir siltāks, bet ārpus tām – aukstāks, tāpēc, stādot augus, jāvadās pēc konkrētās vietas vidējās temperatūras. Augiem nepatiks, ja tā būs zemāka par pieciem grādiem. Ja stādiņi ir pavisam mazi no sēklām izdiedzēti un vēl nav paspējuši gana paaugties un nobriest, tos laukā var dēstīt vien tad, ja temperatūra nav zemāka par + 12 grādiem. Veikalos nopērkamie stādiņi podiņos ir paaugušies, izturīgāki, tāpēc uz temperatūras svārstībām tik jūtīgi nereaģēs. 

Vasaras augus labi stādīt laikā, kad temperatūra naktīs nenoslīd  zem nulles. 

 

Ko stādīt saulainai un ko ēnainai vietai?

  • Atraitnītes var stādīt gan saulē, gan ēnā, taču laikam kļūstot siltākam, jārēķinās, ka ēnā stādītās var ātrāk izstīdzēt.
  • Saulainai vietai piemērotas būs pelargonijas, lielziedu un sīkziedu petūnijas, sanvitālijas, asinszāļu eiforbijas, samtenes. Saulainā vietā var stādīt arī lobēlijas, taču tad tās dūšīgi jālaista.

 

 

 


  • Ēnainākai vietai derēs begonijas, balzamīnas, lobēlijas. Šīs puķes var kombinēt ar  dažādiem lapu augiem, piemēram, zelteni, efejām, mīlenbekiju.
  • Ēnainai vietai piemērota arī bakopa. Atklātā saulē šis augs negrib dzīt jaunus dzinumus un parasti atkal saņemas laikam kļūstot vēsākam.

 

 

 

 

Reklāma
Reklāma

Kā kopt balkona puķes, lai tās koši ziedētu visu vasaru?

Pats galvenais noteikums ir augus laistīt un mēslot! Vislabāk iegādāties speciālo ziedošām puķēm paredzēto mēslojumu un to pievienot katrā laistīšanas reizē. Jāatceras, ka augi ir jālaista katru dienu! Vienīgais izņēmums ir tad, ja laiks ir lietains un puķes nepieciešamo mitrumu saņēmušas. 

Ja mēslojums netiek ūdenim pievienots katrā laistīšanas reizē, divas reizes nedēļā augi jāpabaro ar stiprākas koncentrācijas mēslojumu.  


“Nereti cilvēki domā: lai augs skaisti ziedētu, nepieciešams regulāri izkniebt noziedējušos ziedus. Tā tas nav – pats svarīgākais skaistai ziedēšanai ir tieši laistīšana un augu mēslošana. Ja tiks izkniebti vecie ziedi, bet augs nesaņems pietiekošu daudzumu ūdens un barības vielu, nekas labs tur nesanāks! Vecie ziedi augam spēku neatņem, taču tos var izkniebt, ja tie cilvēkam vizuāli traucē,” uzsver zemnieku saimniecības “Kaliņi” saimniece Lāsma Riekstiņa.


Ja kādam ir sava lauku saimniecība un tai iegādāts universāls augu mēslojums, var lietot arī to. Jo arī tie satur ziediem nepieciešamo kāliju. Taču tad būtu labi darīt sekojoši: trīsreiz augus mēslot ar komplekso mēslojumu, bet ceturtajā – ar slāpekli saturošu mēslojumu. Slāpeklis ziedošiem augiem ir kā C vitamīns cilvēkam, kas dod enerģiju un spēku jaunu dzinumu dzīšanai. Savukārt, ja nekādas lauku saimniecības nav un cilvēks tur rūpi vien par sava balkoniņa augiem, labāk uzreiz iegādāties speciālo mēslojumu ziedošiem augiem un to tad arī pievienot katrā laistīšanas reizē. 

 

Slāpeklis ziedošiem augiem ir kā C vitamīns cilvēkam, kas dod enerģiju un spēku jaunu dzinumu dzīšanai.


Veikalos pieejams arī mēslojums granulu veidā, ko iekaisa zemē augu stādīšanas laikā. Tas, pakāpeniski izšķīstot, mēslo augu, taču šajā gadījumā jāatceras, ka  granulas visbiežāk sāk šķīst, kad laukā temperatūra sasniedz +22 grādus un kad augsne ir pietiekoši mitra. Ja temperatūra būs zemāka, granulas šķīdīs ļoti lēni un augam uzturvielas var pietrūkt. 


Parasti balkona kastēs, kur zemes ir maz, augus ir grūti pārmēslot, parasti uzturvielas tiem pietrūkst. Uz mēslošanu jutīgākas ir begonijas un balzamīnes, tām vieglāk ir  apdedzināt saknes. Savukārt petūnijas un pelargonijas ir ļoti prasīgas – šos augus ir grūti pārmēslot. 


Lai augi labi ziedētu, ikdienā jāseko līdzi tam, lai to augsne pastāvīgi būtu mitra, lai tā neiekalstu. Ja tas notiek vienreiz, nekas traks. Augu vajag nedaudz saliet un pēc brītiņa to izdarīt vēlreiz. Jo, kad sakaltušu augu salej, sākotnēji viss ūdens iztek cauri. Tāpēc puķes jālaista vairākos piegājienos. 
 

Kādi augi šobrīd ir modē?

Balkona kastēm cilvēki joprojām iecienījuši gadiem atzītas puķes – pelargonijas, petūnijas, fuksijas, begonijas. Taču ziedošos augus var kombinēt ar dažādiem lapu augiem. Piemēram, interesants augs ir Brauna kalocefāle. Tas atgādina skeletiņu, ko labi likt pa vidu kādam košam augam. Vēl labi arī balkona kastēs ziedus kombinēt ar  nelielām graudzālēm, piemēram, Stepjulīgu, kas vizuāli labi spēlējas kastē. 
Ziedošus augus var kombinēt arī ar garšaugiem, kas savukārt labi smaržo. Tikai jābūt uzmanīgiem, lai garšaugam blakus nepiestādītu ļoti agresīvu augu. Piemēram, petūnija vai pelargonija var nomākt garšaugus.

 

Ziedošus augus var kombinēt arī ar garšaugiem, kas savukārt labi smaržo. Tikai jābūt uzmanīgiem, lai garšaugam blakus nepiestādītu ļoti agresīvu augu.


Arī ziedu kastē var stādīt timiānu, rozmarīnu, mētras, baziliku. Šādi vienā reizē tiks nošauti vairāki zaķi: ziedi priecēs ar košumu, bet garšaugi ar smaržu, turklāt pēdējie   būs arī uzturā lietojami. 


Tomēr pats svarīgākais ir vadīties pēc savām izjūtām, ne modes tendencēm. Ja balkona ziedu kasti gribas veidot vienkrāsainu un klasisku, saulainā vietā var stādīt tikai pelargonijas, bet ēnainā – begonijas. Tāpat klasiskai, bet košai balkona ziedu kastei derēs arī fuksiju un petūniju stādi. 


Savukārt, ja savu balkona dārziņu gribas redzēt pavisam košu un traku, var kopā stādīt pelargonijas ar petūnijām. Sanāks tik raibas kompozīcijas, ka acis žilbs! Taču šajā gadījumā jāņem vērā, ka augi būs daudz jālaista. Starp citu, šodien vairāk iecienītas ir sīkziedu petūnijas, jo lielziedu petūnijām nepieciešama īpaši rūpīga laistīšana un mēslošana. 

 

 

Saistītie raksti