Lejupielādēšanai pieejama grāmata priekšlaicīgi dzimušo bērnu aprūpei "Es piedzimu agrāk"

Izdota grāmata par priekšlaicīgi dzimušu bērnu aprūpi „Es piedzimu agrāk”. Grāmata pieejama dzemdību nodaļās visā Latvijā, kā arī ar tās saturu ir iespējams iepazīties un lejupielādēt Vecāku mājas patrona „Maxima Latvija” ģimeņu atbalsta programmas mājas lapā – www.augosai.lv.
Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Ik gadu Latvijā pirms laika piedzimst aptuveni 6% bērniņu, no kuriem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Neonatoloģijas klīnikā aptuveni 300 priekšlaikus dzimušiem bērniem tiek sniegta īpaša medicīniska aprūpe līdz brīdim, kad veselības stāvoklis ir pietiekami stabils, lai dotos mājās.

Grāmata „Es piedzimu agrāk” ir pirmā un šobrīd vienīgā Latvijā radītā grāmata, kurā apkopoti padomi un skaidrojumi vecākiem par priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpi, lai mazinātu ar neziņu saistītās bailes un palīdzētu savam bērniņam un sev tikt pāri šim īpašajam un sarežģītajam laikam. Tāpat grāmata vecākiem sniedz iespēju sekot līdzi bērna veselībai, izejot pa slimnīcas durvīm. „Es piedzimu agrāk” ir autoru komandas – vecāku, ārstu, atbalsta speciālistu – gandrīz divu gadu ilga kopdarba rezultāts. 

 

Katrs desmitais jaundzimušais pasaulē nāk priekšlaikus. Bērniņš piedzimst mazāks svarā, bet pats svarīgākais – mazāk piemērots dzīvei ārpus mammas organisma.

 

Neonatoloģe Dr. Dace Tropa, viena no grāmatas līdzautorēm, norāda, ka grāmata „Es piedzimu agrāk” ir kā pirmais mierinātājs, uzmundrinātājs, skolotājs un informācijas avots vecākiem, kam mazuļi piedzimuši agrāk: „To neviens negaida, bieži par to nedomā, bet katrs desmitais jaundzimušais pasaulē nāk priekšlaikus. Bērniņš piedzimst mazāks svarā, bet pats svarīgākais – mazāk piemērots dzīvei ārpus mammas organisma.” Dr. D.Tropa uzsver, ka tas ir grūts sākums dzīvei, taču ļoti daudzie, brīnumainie dzīves stāsti  ir pierādījuši, ka bērniņam – arī ļoti maziņam – ir iespējas izaugt lielam un veselam. 
 

Reklāma
Reklāma

„Bērnu slimnīcā ir nodaļas, kurām pacientu vecāki ir tik pateicīgi, ka ziedo vēl ilgus gadus pēc tam, kad bērniņš ir izrakstīts no slimnīcas. Priekšlaikus dzimušo bērnu nodaļa ir viena no tām, un šoreiz esam bezgala pateicīgi mammai Baibai Lācei par viņas ziedojumu – bez viņas entuziasma un apņēmības, kā arī personīgās pieredzes šis projekts nebūtu izdevies,” stāsta Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa, īpaši norādot uz grāmatas līdzautores, divu priekšlaikus dzimušu bērniņu māmiņas, Baibas Lāces darbu, kā arī atbalstītāju ieguldījumu, kas  ļāva dakteru un māsiņu ilgi lolotajai iecerei īstenoties. 
 

Grāmatas izveidošana tapusi sadarbībā ar Vecāku mājas patronu,  mazumtirdzniecības tīklu SIA „Maxima Latvija”, ilggadēju Bērnu slimnīcas atbalstītāju SIA „Poligrāfijas grupa Mūkusala”, uzņēmumiem „Johnson& Johnson”, „Antalis”, „Sappi” un tipogrāfiju „Veiters”.