Klasikas kolekcija: Oza zemes burvis un Robinsons Kruzo

Apgāds Zvaigzne ABC ir parūpējušies, lai mazie lasītāji varētu savā bibliotēkā artast arī tādas grāmatas, ko savulaik iemīļojušas viņu mammas un tēti. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Laimens Frenks Baums: Oza zemes burvis
Smaragda pilsētas burvi Ozu, drosmīgo meitenīti Dorotiju un viņas draugus – Putnubiedēkli, Dzelzs Malkascirtēju, un Bailīgo Lauvu – pazīst bērni visā pasaulē. Tomēr ne visi zina, ka lasītāju iemīļotos varoņus radījis Laimens Frenks Baums. Autors ir dzimis 1856. gadā Ņujorkā. Bauma māte bija tā, kas ieteica Laimenam publicēt brīnumainos stāstus. Viņa pirmā grāmata tika izdota 1899. gadā, bet gadu vēlāk nāca klajā “Oza zemes burvis”. Grāmata bija tik populāra, ka lasītāji pieprasīja turpinājumus. Autors uzrakstīja vēl trīspadsmit grāmatas šajā sērijā. Arī slavenā amerikāņu muzikālā fantāzijas filma “Oza zemes burvis” (1939) ar Džūliju Gārlendu galvenajā lomā ir tapusi pēc Bauma pasakas motīviem.

Kad spēcīga vētra – ciklons – sagriež virpulī un aiznes pa gaisu Dorotijas mājiņu, meitenīte un viņas sunītis Toto nonāk brīnumainajā Oza zemē. Te viņi satiek labās un ļaunās raganas, Putnubiedēkli, Dzelzs Malkascirtēju, Bailīgo Lauvu, Spārnotos Mērkaķus un citus brīnumzemes iemītniekus. Dorotija cer, ka Burvis Ozs Varenais un Briesmīgais palīdzēs viņai nokļūt mājās. Bet vispirms meitenītei jānokļūst pie Burvja... 

No angļu valodas tulkojusi Ieva Tarvida.

 

Reklāma
Reklāma

Daniels Defo: Robinsons Krūzo
Kad kuģi jūrā negaidīti pārsteidz vētra, Robinsons Krūzo vienīgais paliek dzīvs. Izmests uz vientuļas salas, viņš uzbūvē sev mājokli, meklē pārtiku un iemācās izdzīvot neierastos apstākļos. Pēc ilgiem vientulības gadiem Krūzo atklāj, ka tomēr nav vienīgais uz šīs salas. Kas gan tur vēl ir apmeties? Un vai Krūzo kādreiz būs lemts atgriezties dzimtenē?
Slavenā angļu rakstnieka D. Defo romāna adaptēts variants. Grāmata bagātīgi ilustrēta.

No angļu valodas tulkojusi Aija Čerņevska.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv