Zems hemoglobīns grūtniecei. Vai tas ir bīstami?

Devītajā grūtniecības mēnesī hemoglobīns stipri zem normas. Vai tas ir bīstami māmiņai un gaidāmajam mazulim? Ko īsti iesākt?

Ja hemoglobīns ir zems, tad nav šaubu, ka ir mazasinība. Ja hemoglobīns ir normāls, bet feritīns ir zems, tad tas liecina par dzelzs deficītu, kas var draudēt ar mazasinības attīstību, ja netiks pievērsta tam uzmanība.

FOTO: Shutterstock.com

Ja hemoglobīns ir zems, tad nav šaubu, ka ir mazasinība. Ja hemoglobīns ir normāls, bet feritīns ir zems, tad tas liecina par dzelzs deficītu, kas var draudēt ar mazasinības attīstību, ja netiks pievērsta tam uzmanība.

 

 

Mammas jautājums

"Varbūt kāds man var ko ieteikt. Esmu jau devītajā grūtniecības mēnesī un man ir ļoti zems hemoglobīns. Daktere man izrakstīja, pats par sevi saprotams, zāles, taču tās man ir pārāk dārgas. Man vajadzēja nopirkt piecas ampulas – katra maksā 12 eiro. Ārstei teicu, ka man tādas naudiņas nebūs, uz ko viņa strupi atbildēja — par naudu vajadzēja domāt, kad bērnu taisīji... Varbūt kāds var ieteikt citu variantu, kā pacelt hemoglobīna līmeni. To, ka jāēd sarkanā gaļa un augļi, es zinu. Diemžēl, neskatoties uz to, ka šos produktus uzturā lietoju, hemoglobīnu pacelt neizdodas," raksta portāla mammamuntetiem.lv lasītāja.

 

Atbild anēmijas speciālists Edmunds Jansons, klīnikas Premium Medical internists.

Sievietēm reproduktīvajā vecumā biežākais iemesls dzelzs deficītam un ar to saistītajai mazasinībai ir disbalanss starp dzelzs patēriņu, tā zudumu un dzelzs atgūšanu. Tādēļ arī sievietes biežāk sirgst ar šo kaiti. Ikmēneša asins un ar to saistītais dzelzs zudums netiek pienācīgi kompensēts ar pārtikā esošo dzelzs daudzumu. Savukārt grūtniecības laikā, kad mātes miesās aug un attīstās auglis, viņam ir nepieciešams dzelzs gan muskuļu izveidei, gan arī asinsritei, tātad topošās māmiņas organismam ir papildus slodze. Līdz ar to grūtniecības laikā papildus nepieciešams uzņemt aptuveni 1000 mg dzelzs, lai auglis attīstītos normāli.
 


Risks mazulim

Grūtniecības laikā ir jāseko hemoglobīna līmenim un jākontrolē feritīna līmenis, kas atspoguļo dzelzs rezervju stāvokli. Ja hemoglobīns ir zems, tad nav šaubu, ka ir mazasinība. Ja hemoglobīns ir normāls, bet feritīns ir zems, tad tas liecina par dzelzs deficītu, kas var draudēt ar mazasinības attīstību, ja netiks pievērsta tam uzmanība.
Pirmajā gadījumā ir jāsāk lietot dzelzs preparāti, otrajā var izvēlēties diētas korekciju — tātad jālieto produkti ar paaugstinātu dzelzs saturu.
Ja grūtniecības laikā māmiņai ir mazasinība, tad arī bērns mantojumā saņems to pašu — mazasinību. Šādi bērniņi pēc piedzimšanas ir uzņēmīgi pret slimībām, raudulīgi, atpaliek viņu attīstība — mazulis sliktāk pieņemas svarā. Nākotnē var būt arī grūtības mācībās, jo nepietiekoši strādā galvas smadzenes. Bērni var būt arī nepaklausīgi un izteikti nemierīgi.
 

Reklāma
Reklāma


Ar ēdienkarti vien līdzēt nevar!

Praktiski visos produktos atrodama dzelzs. Gaļā ir divvērtīga dzelzs, kas labāk tiek izmantota organismā. Augu valsts produktos ir trīsvērtīgā dzelzs, kas sliktāk uzsūcas, tādēļ, lietojot augu produktus, rezultāts var būt lēnāks. Vēlreiz atgādināšu, ka jau esošu mazasinību ar diētu vien nevar kompensēt. Mazasinības ārstēšana prasa pacietību un laiku, jo vidēji nepieciešami 4 – 6 mēneši. Intravenozā ievade ir iedarbīga (ko konkrētajai grūtniecei bija ieteicis ārsts), bet dārga, jo nepieciešamas vismaz 10 –  20 injekcijas. Parasti sāk ārstēt ar tā saucamajiem perorālajiem līdzekļiem (tabletes, kapsulas, sīrupi). Tie ir salīdzinoši lētāki. Protams, ir vērts sievietēm pirms grūtniecības pārliecināties par to, kāds ir hemoglobīna līmenis. Tad mazasinību var konstatēt agrāk un izmantot lētākus perorāli lietojamus dzelzs preparātus. Diemžēl konkrētajā gadījumā laiks jau ir pagājis! Tā kā drīzumā sievietei  gaidāmas dzemdības, ātri papildināt dzelzs rezerves var tikai ar šo preparātu, kuru ievada intravenozi. Diemžēl, tas ir vienīgais šāda veida preparāts un nav cita lētāka. Attiecīgi arī vienīgais risinājums šai problēmai. Mazasinība jebkuram cilvēkam ir skābekļa bads un ātras nogurdināmības iemesls. Šajā gadījumā, iespējams, māmiņai nāksies rūpēties par savu bērniņu, kurš, var būt stipri raudulīgs. Var būt grūtības visu paveikt, jo pašai māmiņai nebūs spēka. Tāpēc šos dzelzs preparātus ir jālieto līdz brīdim, kamēr mazasinība izzudīs. Arī zīdīšanas laikā vairāk ir nepieciešama dzelzs. Ja tā trūkst, māmiņai var pietrūkt piena, kas nav labi  mazulim.


Lūk, pārtikas produkti, kas var palīdzēt Jums uzlabot hemoglobīna līmenī asinīs: cukurbiešu sīrups (melase), lēcas, dažādu veidu pupiņas, zirņi, žāvētas plūmes, žāvētas aprikozes, brokoļi, avokado, vistu aknas, liellopa aknas, liellops, cūkgaļa, vistas gaļa.  

 


Atbild Linda Vītuma, dūla un 3 bērnu māmiņa

Hemoglobīna samazināšanās grūtniecības beigās ir pilnīgi normāla, fizioloģiska pārmaiņa. Varbūt Jums noder manis apkopotā pieredze par hemoglobīna pārmaiņām grūtniecības laikā: http://kastanis.org/categories/4-Lindas-Blogs/posts/37-Slavas-dziesma-Floradix