Kurš ir mana gaidāmā bērna tēvs? DNS analīzes

„Dzīvē gadās pieļaut daudz kļūdu, ieskaitot bērniņa ieņemšanu... Nekad nav viegli runāt par to, kas nomāc tevi vairāk par visu... Esmu trešajā grūtniecības mēnesī, jau mēnesi zinu, ka būs bērniņš — bet no kā?” Atbildes uz portālā iesūtītajiem jautājumiem par paternitātes noteikšanu meklējām pie laboratorijas GenEra speciālistes Ingas Āriņas-Vilnes.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Kas vajadzīgs testa veikšanai?
Pamatā šī analīze balstīta uz vienkāršu dabas likumu — bērns manto pusi DNS no viena bioloģiskā vecāka un pusi no otra. Savukārt analīzes metodika balstīta uz tikpat vienkāršu un vispārzināmu principu, ka visās mūsu šūnās DNS ir vienāda. Tātad analīzēm der jebkāds šūnu paraugs. Agrāk laboratorijām bija nepieciešams samērā liels šūnu skaits, lai izdalītu DNS. Vienkāršākais veids, kā tikt pie šāda šūnu daudzuma, bija izmantot asins paraugu. Mūsdienās analīzei pietiek ar dažām šūnām, kas atvieglo procesu gan klientam, gan laboratorijas darbiniekiem. Analīzēm parasti tiek ņemts tā saucamais siekalu paraugs — uztriepe no mutes gļotādas ar sterilu vates kociņu.

 

Vai ir iespējams salīdzināt tēva un bērniņa analīzes, kad bērniņš vēl aizvien ir mātes vēderā?
Šo salīdzināšanu sauc par paternitātes noteikšanu. Lai to veiktu, ir nepieciešami trīs paraugi: mātes, bērna un iespējamā tēva. Mātes paraugs ir nepieciešams, jo tas vieš pilnīgu skaidrību un iegūtais rezultāts ir ar augstāko iespējamo ticamību. Abiem pieaugušajiem cilvēkiem tiek noņemta uztriepe no mutes gļotādas. Vēl nedzimuša bērniņa gadījumā ekspertam ir vajadzīgs grūtnieces augļūdens paraugs, ko paņem speciālas procedūras — amniocentēzes laikā. To var izdarīt Rīgā, dzemdību namā. Uzreiz gribu piebilst, ka amniocentēze ir invazīva metode, kas saistīta ar nelielu, bet tomēr, spontānā aborta risku, tādēļ parasti to veic tikai īpašos medicīniska rakstura gadījumos.

„Eksotiskākie” paraugi, kas mums atvesti — skuvekļi, cigarešu izsmēķi, prezervatīvi, kabatas lakatiņi, biksīšu ieliktņi, pamperi, lūpu nospiedumi uz kafijas tasītes...

Reklāma
Reklāma

Vai paternitātes testu var veikt, vīriešiem nezinot?
Jā, būtībā paternitātes testu var veikt, otrai pusei nezinot. Tostarp arī, mātei nezinot, tas gan būs tikai jau dzimušam bērniņam. Tas ir iespējams, jo ekspertam nepieciešams jebkāds cilvēka audu paraugs. Vienīgi jāatceras, ka šajā gadījumā slēdziens nevar tikt izmantots tiesā. Ja klients testu veic savai zināšanai, viņam ir tiesības paraugu atvest pašam, piemēram, bērna vai otra vecāka. „Eksotiskākie” paraugi, kas mums atvesti — skuvekļi, cigarešu izsmēķi, prezervatīvi, kabatas lakatiņi, biksīšu ieliktņi, pamperi, lūpu nospiedumi uz kafijas tasītes... Ir dažas lietas, kas tomēr būtu jāzina, lai paraugs būtu analīzēm izmantojams. Pirmais un galvenais — paraugam jābūt tīram molekulārbiologu izpratnē. Tas nozīmē, pēc iespējas bez citu cilvēku šūnu piejaukumiem. Tādēļ cilvēkiem, kas nāk uz analīzi, tās dienas rītā iesaka atturēties no kaislīgas skūpstīšanās, zīdaiņiem — no krūts zīšanas apmēram pusstundu pirms siekalu parauga nodošanas. Tiem, kas paraugus noņem paši, jāievēro maksimāla piesardzība, lai nepievienotu savas šūnas, t.i. — jālieto cimdi, vai vismaz sava roka jāpiesedz ar salveti.


Vai paternitātes noteikšana ir bieži pieprasīts pakalpojums?
Jā. Pēdējo divu gadu laikā ļoti strauji pieaudzis veikto paternitātes testu skaits. Mēs gan neņemamies šo izskaidrot, tur būtu jājautā tiesu un juridisko lietu speciālistiem, kuri arī ir biežākie pieprasījuma nosūtītāji. Paternitātes testiem pēc cilvēku pašu iniciatīvas vai vienkārši intereses pēc, arī ir tendence kļūt pieprasītākiem.

Kā tiek veikta analīze juridiskām vajadzībām?
No juridiskā viedokļa, lai veiktu analīzi un saņemtu ekspertu slēdzienu tiesu vajadzībām, jābūt līdzi pieaugušo personu apliecinošiem dokumentiem, kā arī bērna dzimšanas apliecībai. Arī visiem paraugiem jābūt paņemtiem laboratorijas telpās.

Cik ilgu laiku prasa paternitātes testa veikšana un cik ātri saņemama atbilde?
Analīzi var veikt pāris dienu laikā, bet mēs vienmēr drošības pēc sakām 5 darba dienas. Tas ir laiks, kurā rezultātu jau var garantēt arī gadījumos, kad laboratorijā ir rinda. Ja viss ir kārtībā un rezultāts ir skaidri redzams, mēs piezvanām un pasakām šo rezultātu tiklīdz tas gatavs, t.i. pēc 2-3 dienām.

Droši vien atšķirīgas ir arī pakalpojuma cenas atkarībā no rezultāta gaidīšanas ilguma?
Nē, cenu tas neietekmē. Pat, ja viss ir gatavs ātrāk, cena paliek tā pati. Pašreiz GenEra ir laboratorija, kurā šīs analīzes var veikt vislētāk, trīs cilvēkiem: mātei, bērnam un iespējamajam tēvam tas maksā 240 Ls. Laikam lieki piebilst, ka viss tiek stingri uzglabāts datu bāzē ar pieeju tikai atbilstošajam darbiniekam, un visi dati ir stingri aizsargāti un konfidenciāli. Rezultāti netiek izpausti nevienam citam, pat ne vistuvākajiem radiem. Neatbildam arī uz telefona zvanu, vienmēr zvanām mēs.
 

Vai rezultātus var viltot?
Nezinu nevienu laboratoriju un nevienu laboratorijas darbinieku, kas piekristu šādam viltojumam. Nemaz nerunājot par ētiskiem apsvērumiem, pirmkārt, rezultāti ir pietiekami viegli pārbaudāmi kolēģu laboratorijā. Otrkārt, veicot šo testu, mēs uzņemamies arī kriminālkodeksā noteikto atbildību. Treškārt, laboratorija, kas piekristu viltot rezultātus, riskē ne tikai ar sertifikāta zaudēšanu, bet arī ar tās slēgšanu.