Simfīzes sāpes. Kā sev palīdzēt?

Simfīze ir iegurņa kaulu priekšējais skrimšļveida savienojums, un šo iegurņa kaulu sāpes gaidāmajam mazulim nav bīstamas. Tomēr tās var būtiski pasliktināt ikdienas dzīves kvalitāti sievietei. Kā rīkoties, stāsta dūla, vecmāte apmācībā Linda Vītuma.
  • Linda Vītuma

    Linda Vītuma

    Vecmāte apmācībā

Iegurņa sāpju mazināšanai dzemdībās īpaši var palīdzēt dzemdēšana ūdenī.

FOTO:

Iegurņa sāpju mazināšanai dzemdībās īpaši var palīdzēt dzemdēšana ūdenī.

Tā nav tikai simfīze, bieži vien tas ir viss iegurnis, kas liek par sevi manīt grūtniecības laikā. Sajūtas var būt no tikko manāma diskomforta līdz pat neizturamām sāpēm un nespējai normāli kustēties. Reizēm nepatīkamās sajūtas var pārņemt muguras daļu un starot uz iegurņa pamatni un augšstilbiem. Grūtniecības hormona relaksīna dēļ iegurņa locītavas un saites kļūst elastīgas – tas ir noderīgi dzemdībās, bet var radīt neērtības grūtniecības laikā. Pirms būt pilnā pārliecībā, ka diskomforta cēlonis ir relaksīns (hormons ar tik skaistu un iedvesmojošu nosaukumu), lūgums kopā ar aprūpes sniedzēju pārliecināties, ka pie vainas nav urīnceļu infekcijas vai priekšlaicīgas dzemdības. Bieži vien iegurņa sāpes rimstas līdz ar bērniņa piedzimšanu. Līdz nākamai grūtniecībai. Ak, jel!  

 

Diemžēl nav konkrētu ieteikumu, ko varētu darīt, lai no iegurņa/simfīzes sāpēm izvairītos. Iegurņa kaulu sāpes nav bīstamas gaidāmajam mazulim, tomēr var būtiski pasliktināt ikdienas dzīves kvalitāti sievietei.  

 

Iegurņa sāpju mazināšanai dzemdībās īpaši var palīdzēt dzemdēšana ūdenī.  

 

 

Ieteikums 

  • Ja piedzīvo iegurņa sāpes grūtniecības laikā, aprūpē ir vērts iesaistīties šādiem speciālistiem: ģimenes ārstam, fizioterapeitam, vecmātei un ergoterapeitam. 

 

Vai sāpēs arī man?  

Nav precīzu datu, cik bieži iegurņa un simfīzes sāpes ir sastopamas. Ir minējumi, ka tā saukto Symphysis Pubis disfukciju (SPD) piedzīvo 4–84 % sieviešu. Nav vienotu kritēriju, kā izvērtēt un diagnosticēt iegurņa un simfīzes sāpes, bet biežāk tās ir sastopamas grūtniecības otrajā pusē. Tiek minēts, ka iegurņa sāpes grūtniecības laikā veicina iepriekš piedzīvotas muguras sāpes vai traumas. Arī smags fizisks darbs un emocionālais stress var radīt diskomfortu iegurnī.  

 

Kā saprast, kas ar mani notiek?  

Nav gudra doma koncentrēties, meklēt un gaidīt sāpes, tomēr reizēm vērīgums un izpratne par notiekošo ķermenī dod iespēju jau laikus meklēt palīdzību un neļaut sāpēm pārņemt ķermeni un ikdienas dzīvi. Ja piedzīvo diskomfortu kādā no šīm situācijām, aprunājies ar savu aprūpes sniedzēju un izdomājiet plānu, kā atbalstīt ķermeni pārmaiņās, kuras tas piedzīvo grūtniecības laikā.  

 

• Diskomforts var būt gan vienā iegurņa locītavā, gan var būt sajūta, ka sāp viss iegurnis. Sāpes var būt pavisam nemanāmas, bet tās uzreiz var būt arī ļoti izteiktas.  

• Var gadīties, ka dzirdi klikšķošas vai strīķējošas skaņas iegurņa locītavās.  

• Simfīzes rajons var būt jutīgs.  

• Var parādīties grūtības staigāt.  

• Var novērot, ka kļūst grūtāk nostāvēt uz vienas kājas (pat īsu brīdi, piemēram, kāpjot pa kāpnēm vai ģērbjoties).  

• Parādās diskomforts, izplešot kājas (piemēram, izkāpjot/iekāpjot mašīnā, no gultas vai vannas).  

• Mazinās spēja kustināt gurnus, ko var pamanīt, mēģinot gultā pagriezties no viena sāna uz otru.  

• Dzimumakta laikā vai pēc tā parādās sāpes iegurnī.  

 

Ja jūti, ka iegurņa sāpju dēļ mazinās fiziskā akvitāte un sanāk daudz laika pavadīt guļus, visticamāk, aprūpes sniedzējs ieteiks nēsāt kompresijas zeķes, lai mazinātu dziļo vēnu trombozes riskus. Vai būs nepieciešamas vēl kādas aprūpes darbības, to pārrunāsiet kopā ar šo speciālistu.  

 

Dzemdību palīdzības sniedzējiem informācija par grūtnieces iegurņa sāpēm īpaši nozīmīga ir brīdī, ja radībās tiek izmantots dzemdību galds, uz kura sieviete guļ uz muguras ar iespēju atbalstīt kājas pret speciāliem balstiem.

 

 

Kā varu sev palīdzēt? 

Praktiski ieteikumi ikdienas aktivitātēm:

  • piecelšanās no gultas – celies caur sānu, atbalstam izmanto rokas, turi kājas kopā;  
  • mazgāšanās – pēc iespējas izmanto dušu, cik vien vari, atrodies stabilā pozā (nestāvi uz vienas kājas);  
  • apģērbšanās – izvairies no liekšanās līdz grīdai, ģērbies sēdus pozīcijā;  
  • kāpšana lejup un augšup pa kāpnēm – cik vien iespējams, izvairies no trepēm; augšup kā pirmo liec mazāk sāpošo kāju; lejup – to kāju, kas rada lielāku diskomfortu;  
  • sēdēšana – neliec kāju pār kāju, nekrusto kājas, sēdi stabili uz visas sēžas virsmas;
  • stāvēšana – izvairies no ilgstošas stāvēšanas, jo īpaši uz vienas kājas;
  • staigāšana – rūpējies, lai tev ir ērti apavi, tipini maziem solīšiem, negāzelējies; 
  • mājas darbi – fiziski smagos mājas darbus uztici kādam citam, veļu gludini sēžot;  
  • smagumu celšana un nešana – cik vien iespējams, izvairies no smagumu celšanas; turi smago priekšmetu ar abām rokām; arī no smagu priekšmetu stumšanas ir vērts izvairīties; vecākos bērnus var iedrošināt darīt, cik viņi spēj paši, necilājot viņus;  
  • atpūta – izmanto iespēju atpūsties, cik vien bieži iespējams; ja sāpes ir izteiktas, reizēm vienīgais, kas atliek, ir saudzīgs gultas režīms;  
  • iekāpšana un izkāpšana no automašīnas – vispirms apsēdies uz mašīnas krēsla, tad iecel un izcel abas kājas vienlaikus;  
  • fiziskās aktivitātes – turpini būt fiziski aktīva, bet izvairies no aktivitātēm, kas sāpes pastiprina; ja peldi, izvairies no plašām kāju kustībām, piemēram, no peldēšanas brasā; 
  • dzimumdzīve – lai piedzīvotu dzimumaktu bez sāpēm, ir vērts meklēt pozas, kas ir komfortablas un nerada sāpes;  
  • iekāpšana gultā – apsēdies uz gultas, atbalsties uz elkoņiem un uzšūpo kājas iekšā gultā, turot ceļus kopā;  
  • gulēšana – guļot liec spilvenu starp ceļiem un/vai zem vēdera; ja jūti sāpes gūžās, mēģini gulēt uz mīkstākas virsmas;  
  • pagriešanās no vieniem sāniem uz otriem – saliec ceļgalus, turi ceļus kopā un pārvelies no viena sāna uz otru.  

 

Reklāma
Reklāma

Iespējams, var palīdzēt fizioterapeita konsultācija un fizioterapijas nodarbības. Konsultācijas laikā var pārrunāt atbalsta jostu izmantošanas lietderīgumu. Sāpju mazināšanai var lietot arī paracetamolu – par devu un lietošanas biežumu aprunājies ar savu aprūpes sniedzēju.  

 

Parasti iegurņa sāpes izzūd 3–6 mēnešu laikā pēc dzemdībām. Tomēr uzreiz pēc tām iegurņa jutīgums var būt vēl gana izteikts.

 

Kas notiks dzemdībās?  

Par iegurņa sāpēm ir vērts pirms dzemdībām pateikt dzemdību palīdzības sniedzējiem. Ar viņiem kopā var izvēlēties dzemdību pozas, kas ir vieglāk izturamas. Tāda varētu būt poza uz sāniem ar spilvenu starp ceļgaliem. Iegurņa sāpju mazināšanai radībās īpaši var palīdzēt dzemdēšana ūdenī. Apsēdies uz vannas malas, turi ceļgalus kopā, pārliecinies, ka tev ir stabils atbalsts, iecel abas kājas vienlaikus vannā.  

 

Informācija dzemdību palīdzības sniedzējiem par grūtnieces iegurņa sāpēm īpaši nozīmīgas ir brīdī, ja dzemdībās tiek izmantots dzemdību galds, uz kura sieviete guļ uz muguras ar iespēju atbalstīt kājas pret speciāliem balstiem. Ir reizes, kad tas dzemdībās var būt noderīgi, tomēr simfīzes kaula disfunkcijas gadījumā tas var radīt neizturamas sāpes un grūtības sadarboties. Arī tad, ja dzemdībās tiek lietota epidurālā anestēzija, kusties lēni un apdomīgi – anestēzija var mazināt arī iegurņa sāpes. Ir labi zināt iepriekš, cik liela kustību amplitūda būs saudzīga pret iegurni. Citādi pēcdzemdību periods var izrādīties izteikti sāpīgs pārdzīvojums iegurņa locītavu pārslodzes dēļ.  

 

Vairums sieviešu ar iegurņa/simfīzes sāpēm piedzīvo vaginālas dzemdības. Nav pierādījumu, kas apstiprinātu ķeizargrieziena liederīgumu iegurņa sāpju gadījumā. Patiesībā ķeizargrieziens var būt papildu faktors, kāpēc atveseļošanās pēc bērna piedzimšanas sievietēm ar iegurņa/simfīzes sāpēm var noritēt lēnāk.  

 

Aicinājums ir nevis “izturēt”, bet iejūtīgi un noteikti parūpēties par sevi.  

 

Vai tas pāries?  

Parasti iegurņa sāpes izzūd 3–6 mēnešu laikā pēc dzemdībām. Tomēr uzreiz pēc tām iegurņa jutīgums var būt vēl gana izteikts. Turpini izmantot iegurņa atbalsta jostu, ja tādu lietoji grūtniecības laikā. Pārrunā ar savu aprūpes sniedzēju, kas būtu piemērota pretsāpju terapija. Fizisko aktivitāti atjauno pakāpeniski.  

 

Ir tāds afrikāņu sakāmvārds: “Ir vajadzīgs vesels ciems, lai izaudzinātu bērnu”. Lūgt un pieņemt atbalstu un palīdzību ir nozīmīga prasme rūpēs par sevi, lai pēc tam varētu parūpēties par savu bērnu. Īpaši nozīmīga šī prasme ir gadījumā, ja lielu daļu grūtniecības laika un arī pēc dzemdībām vēl piedzīvo sāpes. Pakāpeniski un iejūtīgi pret sevi un savu ķermeni atjauno fizisko aktivitāti un ikdienas soli.  

 

 

Simfīze ir iegurņa kaula priekšējais skrimšļveida savienojums, un šo iegurņa kaulu sāpes gaidāmajam mazulim nav bīstamas. Aicinājums ir nevis “izturēt", bet iejūtīgi un noteikti parūpēties par sevi.

 

 

Kopsavilkumā  

Kādu palīdzību var saņemt sieviete, kura piedzīvo simfīzes kaula un iegurņa sāpes?  

  • Izvairīšanās no kustībām, kas sāpes vairo. Tādu pozu meklēšana, kas sāpes mazina. 
  • Vingrojumi, kas mazina sāpes un veicina brīvas kustības. Var palīdzēt vingrojumi, kas stiprina vēdera un iegurņa pamatnes muskulatūru, jo tā tiek stabilizēts līdzsvars un stāja, stiprinās mugurkauls – mūsu ķermeņa ass.  
  • Manuālā terapija un osteopātija noteikti ir apsvēršanas vērtas iespējas.
  • Silta vanna, siltas vai vēsas komprese var vismaz īslaicīgi mazināt diskomfortu.
  • Ūdens terapija.
  • Akupunktūra.
  • Atbalsta jostas.  

Vērīgums pret sevi un agrīna palīdzības meklēšana var būtiski uzlabot ikdienas dzīves kvalitāti grūtniecības laikā. Aicinājums ir nevis “izturēt”, bet iejūtīgi un noteikti parūpēties par sevi.  

 

Avoti:

   1. Australian Government Department of Health. (2019, June 03). Pelvic Girdle Pain. Retrieved November 03, 2020. Pieejams: https://www.health.gov.au/resources/pregnancy- care-guidelines/part-i-common-conditions-during-pregnancy/pelvic-girdle-pain  

   2. Pregnancy Related Pelvic Girdle Pain (Symphysis Pubis Dysfunction), Physiotherapy Department, Patient Information. SaTH NHS Trust, September 2017. Pieejams: https:// www.sath.nhs.uk/wp-content/uploads/2016/09/pelvic-girdle-pain-v4-sept-2014.pdf  

   3. Clinical Practice Guideline Management of Pelvic Girdle ... (n.d.). Retrieved November 3, 2020. Pieejams: https://www.hse.ie/eng/about/who/acute- hospitals-division/woman-infants/clinical-guidelines/management-of-pelvic-girdle-pain- in-pregnancy-and-post-partum.pdf  

   4. Pelvic Girdle Pain and Pregnancy. (n.d.). Retrieved November 03, 2020. Pieejams: https:// www.rcog.org.uk/en/patients/patient-leaflets/pelvic-girdle-pain-and-pregnancy/