Mammas uzturs zīdīšanas laikā; PLUS padomi un receptes sagatavēm, ko sasaldēt pirms dzemdībām

Pēc nosaukuma varētu šķist, ka šis būs raksts par nepieciešamo kaloriju daudzumu zīdīšanas periodā, lai atgrieztu sevi labā formā. Nē! Parunāsim par ēdienu, kas palīdz mums sadziedēties gan emocionāli, gan fiziski.
  • Anna Birmane

    Anna Birmane

    Kulināre

Nebaidies no uzkodām starp ēdienreizēm! Tavs ķermenis saražo aptuveni 1 litru piena diennaktī, tāpēc mammai ir nepieciešams uzņemt enerģiju.

FOTO:

Nebaidies no uzkodām starp ēdienreizēm! Tavs ķermenis saražo aptuveni 1 litru piena diennaktī, tāpēc mammai ir nepieciešams uzņemt enerģiju.

Es esmu laba un krāsaina ēdiena advokāte. Man ēdiens nav tikai kalorijas vai tikai garšu lidojums. Tas ir labsajūtas un baudas avots, kas, pareizi izmantots, pabaros ne tikai ķermeni, bet arī dvēseli. Lai cik grūti un bezpalīdzības pilni brīži, negulētas stundas būtu jāpiedzīvo, mīļojot jaundzimušo, ēdiens vienmēr uzlabos omu un siltuma sajūtu ķermenī. Un šeit es nedomāju par emocionālo ēšanu, bet gan sabalansētu, regulāru uzturu ikdienā.

 

Gatavojies pēcdzemdību periodam!

Gaidot pirmo bērniņu, man nebija ne jausmas, kas ir pēcdzemdību periods. Man likās, ka jāpievēršas un jāgatavojas ir dzemdībām un pēc tam jau “viss ir pašsaprotams”. Es ļoti maldījos, tāpēc, gaidot otro mazuli, šo kļūdu negrasījos pieļaut vēlreiz. 
 

Pēcdzemdību periodam ir jābūt laikam, kad dodam savam ķermenim atpūtu. To gan rekomendē ārsti un vecmātes, gan pēcdzemdību 30–60 dienu atkopšanās perioda padomus varam atrast dažādu tautu tradīcijās, it īpaši Austrumos. Tātad, lai šim periodam varētu ļauties, ir nepieciešams sagatavoties. Ne velti sievietes pievēršas “ligzdas vīšanai” pirms dzemdībām. Tikai vajadzētu preventīvi parūpēties ne vien par bēbīti, bet arī par sevi un savu ķermeni. Tas ir izgājis cauri ugunij un ūdenim, lai radītu un laistu pasaulē mazulīti, un tagad tam jādod miers. 

 

Svarīgākās lietas, kas sev pēcdzemdību periodā jānodrošina, ir miegs un siltas maltītes. 

 

Par miegu neko komentēt neuzdrošinos, jo neesmu normāli izgulējusies pēdējos sešus gadus – kopš kļuvu par mammu. Ēdienu gan es pazīstu, un tur varu dot tonnām ieteikumu.

 

Pēc dzemdībām tavs ķermenis ir novājināts, un, lai tas labi atveseļotos un arī ražotu pienu bērna barošanai, mammai jāuzņem šķiedrvielām un olbaltumvielām bagāts uzturs. Turklāt ēdienam jābūt siltam un viegli sagremojamam. Tas nozīmē:

  • zupas, sautējumi, ilgi vārīta gaļa, buljons, aukstā gaļa;
  • brokastīs izbaudi auzu pārslas 50 nokrāsās – lieliska piedeva brokastu ēdieniem ir žāvēti augļi (dateles, plūmes, aprikozes) un riekstu sviests. Tas dos gan enerģiju, gan garšas baudījumu;
  • pirmās nedēļas ēdienkartē vajadzētu būt sakneņiem: bietēm, burkāniem, arī ķirbim;
  • izvēlies vistas gaļu vai zivi;
  • īpaši piedomā, lai ikdienā izmantotu labās taukvielas: olīveļļu, sezama eļļu, ķirbja sēklu eļļu vai ghī sviestu;
  • izvairies no ēdieniem, kas sapūš vēderu, piemēram, sēnes, kāposti, brokoļi, briseles kāposti. Šoreiz sevis dēļ. Sapūties vēders īsi pēc dzemdībām var radīt vājprātīgu diskomfortu;
  • tāpat pēcdzemdību perioda sākumā iesaku izvairīties no stiprām garšvielām – čili, ingvera, ķiploka. 

 

Pirmās nedēļas svarīgākais uzdevums ir dot ķermenim ēdienu, ar kuru nav jācīnās, lai to sagremotu;

 

  • piedomā pie lēnas ēšanas un kārtīgas ēdiena sakošļāšanas. Augļus un zaļumus vērts pirms ēšanas novārīt, lai ķermenim tos būtu vieglāk pārstrādāt;
  • nebaidies no uzkodām starp ēdienreizēm! Tavs ķermenis saražo aptuveni 1 litru piena diennaktī. Tev ir nepieciešams uzņemt enerģiju. Ar uzkodām es nedomāju čipsus vai šokolādes tāfelītes, protams. Parūpējies, lai pieliekamajā būtu rieksti, rīsu vai citu graudaugu galetes, vai izveido saldās enerģijas bumbiņas, batoniņus.

 

 

Pirms dzemdībām iesaku izdarīt šādas būtiskas lietas:

  1. sakārto un iztīri ledusskapi un saldētavu, lai vari izveidot krājumu ar produktiem; 
  2. pasūti vai sapērc pilnus plauktus ar ēdienu, kas var uzglabāties ilgi. Muslis, dažādi konservi, graudaugi, lēcas, augu piens. Saldētavā glabā saldētu dārzeņu paciņas, pelmeņus, gaļu, pankūkas; 
  3. sasaldē gatavas vai pusgatavas maltītes. Piemēram, es sasaldēju trīs kilogramus ar Boloņas mērci, lazanju, 4 banānmaizes. Sasaldēju pankūku mīklu, biezpiena plāceņus, frikadeles. Atsevišķā kastītē sasvēru maisījumus zupām, lai tos varētu iebērt katlā, pielikt buljona kubiņu un uzvārīt. Uz kastītēm vai maisiņiem obligāti uzraksti, kas tajos iekšā, vēlams, arī pagatavošanas gaitu, lai citi mājinieki varētu iesaistīties gatavošanā;
  4. glabā saldētavā sasmērētas siermaizes, sarullētas tortiljas ar omleti un sieru, kādu saldētu kruasānu. Vajadzības gadījumā ieliec tos krāsnī un uzkarsē.

 

Augstāk minēto vēlams izdarīt vēl pirms dzemdībām, lai, piedzimstot bērniņam, nav jāsatraucas par maltīšu gatavošanu un pirmās nedēļas varētu pavadīt miera režīmā. 

 

Šajā procesā iesaisti bērna tēti, jo arī viņam būs jāpārdzīvo negulētās naktis, un veselīga, silta maltīte būs uzmundrinājums, kas noderēs abiem. Vīriešiem bieži gribas piedalīties bērniņa gaidībās, tomēr viņi nezina īsti – kā. Lūdz parūpēties par pārtikas produktu sagādi un iesaisti pēcdzemdību perioda ēdiena krājumu sagatavju veidošanas darbos! Vai uzrīko šo kā draudzeņu ballīti, kur kopīgi izrunāties un arī izraudāties, griežot sīpolus. 
 

Kad pēcdzemdību periods jau pienācis, bēbītis sagaidīts un visi esat samīlējušies cits citā, tad atliek baudīt mieru un gatavot iepriekš sarūpētās maltītes. Maltīšu sagataves iespējams uztaisīt tik daudz, cik atļauj saldētavas izmērs. Jo vairāk, jo labāk. Tici man, tas būs liels atvieglojums!

 

Rūpes par brokastīm un pusdienām

Kopā ar jaudzimušo, esot vienai mājās, izaicinošākais laiks ir brokastis un pusdienas, tāpēc par šīm ēdienreizēm ir būtiski parūpēties iepriekšējā vakarā. Piemēram:

  • sataisi maizītes un ieliec kārbiņā, lai, ejot pastaigā ar ratiem, paņemtu tās līdzi;
  • mazos maisiņos vai kastītēs saber riekstus, žāvētu ogu porcijas, labu šokolādi, galetes;
  • tādus veselīgos desertus kā čia pudiņu vai aplietās auzas var pagatavot reizi 3 dienās. Sasver čia pudiņu burciņā, atstāj vietu muslim. Arī burciņu mierīgi vari paķert no ledusskapja līdzi uz pastaigām un noēst katrā brīdī; 
  • termosā glabā siltu fenheļa vai ķimeņu tēju. Arī kafiju iesaku gatavot termosa krūzē, lai tā uzglabātos silta. Kā arī parūpējies par ūdens dzeršanu visas dienas garumā;
  • ēdienu turi termosā vai katlā, lai tas ilgāk uzglabātos silts. Labs triks ir krāsnī ieslēgt tikai gaismiņu. Tas krāsnī izveidos aptuveni 30–35 grādu siltumu, un siltu ēdienu var uzglabāt tur;
  • man pilnīgi vienmēr mājās ir krīzes rezerves: vārītas bietes, konservēti turku zirņi, konservēts tuncis, vārītas olas, cietais siers, saldēta maize vai tortiljas. Ja visi striķi trūkst, ēdu vārītas bietes ar sāli vai vārītas olas ar tunci. 

 

Ticu, ka katram ir produkti, kurus varētu ēst jebkurā diennakts laikā. Sagādā tos, lai reizēs, kad it kā nav laika, tu varētu samenedžēt sev maltīti.


Nekaunies prasīt palīdzību!

Iesaisti ēdiena gatavošanā vīru un citus mājiniekus. Ja vīrs nav virtuves cilvēks, tad uzdod primitīvus uzdevumus. Piemēram, parūpēties, lai ledusskapī vienmēr ir vārīti graudaugi – grūbas, lēcas, rīsi. To pagatavošanas pamācība parasti ir rakstīta uz iepakojuma. Vai sagriezt, sarīvēt dārzeņus. Ticu, ka to var izdarīt jebkurš.

 

  • Sarunā draugus, lai tev un ģimenei atved siltu ēdienu, uzkodas, dziedinošas tējas. Izveidojiet grafiku.
  • Palūdz tuvākajiem, lai pirmajās nedēļās izpalīdz ar mājas darbiem. Vai jau laikus atliec naudu apkopēju servisam. 
  • Ja ģimenē ir arī vecāki bērni, piekrāmē saldētavu ar ēdienu, kuru viņi paši spēj pagatavot. Sasaldē pankūkas, biezpiena plācenīšus, nopērc pelmeņus. Glabā pieliekamajā musli, kukurūzas pārslas.
  • Grūtniecības laikā regulāri atliec naudu, lai negantos brīžos ēdienu pasūtītu no tuvākās kafejnīcas. 
  • Ja mājās tāda vēl nav, iesaku investēt multikatla iegādē. Tas ir gadžets, kurš pagatavo ēdienu lēni un veselīgi, un pats galvenais – tu to ieslēdz un aizmirsti. Šis aparāts ir kā otrās rokas mammai. Ja radi vai draugi jautā, ko uzdāvināt, apsveicot ar mazuļa ierašanos, tad šis katls būs īstā dāvana ģimenei.

 

Ēdieni, ko gatavot grūtniecības laikā, bet notiesāt pēcdzemdību periodā

Iedvesmai pievienoju dažas receptes, ko vari sagatavot lielā daudzumā un sasaldēt vēlākam laikam.

 

Reklāma
Reklāma

Boloņas mērce (4–6 porcijām)

 

 

Sastāvdaļas:

  • 1 kg jauktās maltās gaļas
  • 2 burkāni 
  • 1 selerijas kāts
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 liels vai 2 mazāki sīpoli
  • 1 lauru lapa
  • 2 ēdk. tomātu pastas
  • 1 buljona kubiņš

 

Pagatavošana

Pannā uzkarsē eļļu. Tajā apcep smalki sagrieztus sīpolus, seleriju, ķiploku un burkānu; apcep, līdz sīpoli kļuvuši viegli caurspīdīgi. Pievieno gaļu, lauru lapu, tomātu pastu, buljona kubiņu. Apcep un pievieno glāzi ūdens. Šmorē uz lēnas uguns kādu stundu vai divas.

 

Kur izmantot Boloņas mērci? 

  • Ēd kopā ar spageti un cieto sieru.
  • Pagatavo lazanju – to, starp citu, neceptu vari likt saldētavā un glabāt nebaltām dienām.
  • Boloņas mērci vari ielikt tortiljā kopā ar dārzeņiem.
  • Pagatavo Ganu pīrāgu (Shepherd’s pie).

 

Banānmaize

 

 

Sastāvdaļas:

  • 300 g banānu
  • 220 g miltu 
  • 100 g cukura
  • 1 ola
  • 80 g paniņu, jogurta vai kādas vegāna opcijas
  • 130 g izkausēta sviesta vai eļļas 
  • 2 tējk. cepamā pulvera
  • Šķipsna sāls

 

Pagatavošana

Sajauc vienā bļodā sausās sastāvdaļas, otrā – slapjās. Beigās pievieno saspaidītu banānu pļurē un visu vēlreiz samaisi. Mīklu lej maizes cepamajā formā, kura noklāta ar cepamo papīru. Cep krāsnī 180 grādos kādas 45–60 minūtes. 

  • Vari cept arī mafinformās, tad cepšanas ilgums ir 25 minūtes. 
  • Ja gatavo vegānu versiju, tad olu vari nelikt.

 

Biešu pastas mērce (4 personām)

 

 

Sastāvdaļas:

  • 450 g vārītu biešu 
  • 50 g cietā siera 
  • 150 g augu piena vai saldā krējuma
  • 1 ķiploka daiviņa 
  • Sāls, pipari

 

Pagatavošana

Bietes liec blenderī un sablendē kopā ar pienu, ķiploku, sāli, pipariem. Mērci lej katlā un uzvāri. Kad tā ir savārīta, pievieno sieru. Mērci pasniedz kopā ar grūbām vai pastu.

 

Naksnīgās auzas (2 personām)

 

 

Sastāvdaļas:

  • 100 g auzu pārslu
  • 300 g augu piena 
  • 20 g čia sēklu  
  • 30 g agaves sīrupa vai medus

 

Pagatavošana

Burkā vai bļodiņā sajauc visas sastāvdaļas un liec uz nakti ledusskapī. No rīta ēd kopā ar augļiem, zemesriekstu sviestu, šokolādi, ievārījumu, žāvētiem augļiem.

Saistītie raksti