Vai dzemdību plānam ir jēga un zīdīšanai ir jāsāp?

Jaunos un topošos vecākus satrauc dažādi jautājumi – kā izvēlēties dzemdību nodaļu un vai ir jēga rakstīt dzemdību plānu? Uz vecāku jautājumiem atbild dūla, zīdīšanas konsultante Jana Biezā.
  • Jana Biezā

    Jana Biezā

Nereti topošās mammas ar dzemdību plānu saprot romantisku apcerējumu, kā viegli un izplānoti viņa laidīs pasaulē bērniņu. Tā nebūt nav. Dzemdību plāns var būt reālistisks, uz darbību vērsts, arī praktisks.

FOTO:

Nereti topošās mammas ar "dzemdību plānu" saprot romantisku apcerējumu, kā viegli un izplānoti viņa laidīs pasaulē bērniņu. Tā nebūt nav. Dzemdību plāns var būt reālistisks, uz darbību vērsts, arī praktisks.

Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” nodrošina iespēju bez maksas abonēt digitālos žurnālus un saņemt regulāru un uzticamu informāciju savā e-pasta kastītē par bērnu audzināšanu dažādos vecumposmos. Digitālie žurnāli lasāmi gan latviešu, gan krievu valodā. Digitālie žurnāli lasāmi un abonējami to digitālajā platformā Zurnali.mammamuntetiem.lv.

 

1. Vai ir jēga rakstīt dzemdību plānu? Cik bieži dzemdības vispār notiek pēc plāna?
Atbilde:
Ir lieliski, ka vispār esi aizdomājusies par gatavošanos dzemdībām! Atbildot uz jautājumu, vispirms man gribētos pajautāt tev – kas ir tas, ko saproti ar vārdiem “dzemdību plāns”? Esmu pamanījusi, ka nereti topošās mammas ar šo vārdu salikumu saprot romantisku apcerējumu, kā viegli un izplānoti viņa laidīs pasaulē bērniņu. Tā nebūt nav. Dzemdību plāns var būt reālistisks, uz darbību vērsts, arī praktisks. Manuprāt, dzemdību plāns atbild uz vairākiem būtiskiem jautājumiem:

  • kur tu vēlies dzemdēt?
  • ar ko tu vēlies dzemdēt – kas būs tavas atbalsta personas?
  • ko tu nevēlies un ko vēlies dzemdībās piedzīvot?
  • kā tu nevēlies un kā vēlies dzemdībās justies? 
     

Kādiem vajadzētu būt praktiskajiem soļiem, lai tu ne tikai atbildētu uz šiem jautājumiem, bet arī tos īstenotu? Kā redzi, dzemdību plāns nebūt nav kaut kas mistisks vai izsapņots, tas dod pamatatbildes uz jautājumu – kā tieši TU vēlies dzemdēt?! Ja mēs uz to paskatāmies tā, tad patiešām ticu, ka ir jēga rakstīt dzemdību plānu. Tas ir veids, kā pašai apzināties – kādas ir tavas vajadzības, kā vari tās apmierināt, kādas atbalsta personas tev jāuzmeklē, kāda informācija vēl jāiegūst utt. Atceries – dzemdību fiziskās sāpes patiesi ātri vien atmiņās izplēnēs, bet to, kā tu jutīsies šajā dienā, iespējams, atcerēsies mūžam. Tamdēļ iedrošinu ne tikai uzrakstīt dzemdību plānu, bet to arī īstenot! Tas nebūt negarantē vieglas, dabiskas vai ātras dzemdības, bet gan tādas, kuras tu spēj pati pieņemt, tādas, kurās jūties emocionāli atbalstīta. 
Domājot par to, cik bieži dzemdības notiek pēc plāna, man uzreiz gribas atbildēt: tik bieži, cik bieži plāns ir nācis no sirds, kad sieviete, gatavojoties dzemdībām, ir iekļāvusi tajā būtiskāko sadaļu – ļauties notiekošajam un pieņemt notiekošo. Neiesaku “uzcelt sev latiņu” un tiekties pēc ideālā – tā tu riskē iedzīvoties vilšanās sajūtā un pat emocionālās traumās. Ja plānu rakstīsi pēc savām sajūtām, būsi atvērta šiem diviem grūtajiem vārdiem – “ļauties” un “pieņemt” –, kā arī izdarīsi to, kas ir tavos spēkos gatavošanās procesā, tu jau būsi “plānā”! 
Lai tev izdodas!

 

Atceries – dzemdību fiziskās sāpes patiesi ātri vien atmiņās izplēnēs, bet to, kā tu jutīsies šajā dienā, iespējams, atcerēsies mūžam. 

 

2. Vai dūlas klātbūtne dzemdībās ir laba izvēle, ja topošajam tētim ir bail un negribas nākt līdzi?
Atbilde:
Izlasot jautājumu, pirmais, ko man gribētos pajautāt – kā tu jūties par to, ka partneris nevēlas doties līdzi uz dzemdībām? Vai spēj pieņemt viņa izvēli, un vai esat par to no sirds izrunājušies? Atbildes atstāju tavā ziņā, jo tavs jautājums ir par to, vai šajā situācijā vīra vietā varētu būt dūla.
Dūla ir emocionāls, informatīvs, fizisks, nemedicīnisks atbalsts dzemdībās. Lai tu saprastu, vai tev ir nepieciešama dūla, centies atbildēt uz šādiem jautājumiem: kādas ir tavas vajadzības dzemdībās? Kā atklāja pētījums, dūlas klātbūtne dzemdībās uzlabo atsevišķus dzemdību rādītājus, piemēram, samazinās ķeizargriezienu skaits; sievietēm un bērniem, kuru dzemdībās piedalījās dūla, bija mazāks komplikāciju risks. [1]
Kāpēc tu vēlies dūlu? Kas ir tas, ko sagaidi no dūlas? Ja vēlies atbalstu, vai spēj noformulēt, kā tieši vēlies, lai tevi atbalsta? Vai tev ir nepieciešams tieši emocionāls, praktisks, informatīvs atbalsts? Varbūt vienkārši klātbūtne? Vai spēj iztēloties dūlas klātbūtni tavā dzemdību dienā? Ja, lasot šos jautājumus, sajūti, ka, jā, tas ir tas, kas tev vajadzīgs, droši dodies uz Latvijas Dūlu apvienības mājaslapu un atrodi savu dūlu! (www.dulas.mozello.lv)
Iespējams, lasot šo manu atbildi un uzdotos jautājumus, sajuti skumjas, ka patiesībā ļoti vēlies, lai tieši partneris ir tavs atbalsts. Tādā gadījumā iesaku parunāt ar partneri, lai noskaidrotu, no kā tieši viņam ir bail? Varbūt viņa prātā ir mīti un greizi priekšstati par dzemdībām? Varbūt viņš baidās vien no tā, ka nevarēs tev nekā palīdzēt? Varbūt viņam vienkārši ir vajadzīgs atbalsts, informācija un iedrošinājums? Šo atbilžu meklējumos jums abiem var palīdzēt dūlas konsultācija, kuras laikā paši nonāksiet pie īstajām atbildēm.
Lai jums izdodas!

 

3. Kā izvēlēties sev piemērotāko dzemdību nodaļu? Katra draudzene iesaka ko citu, un tagad esmu apmulsusi.
Atbilde:
Nenoliedzami, šis ir būtisks jautājums. Man patiess prieks, ka tev rūp vide, kurā grasies satikties ar savu bērniņu! Saprotu tavu apmulsumu, jo gribas pieņemt pareizo lēmumu un bez pašas pieredzes ir grūti saprast, kuru vietu izvēlēties. 
Paldies tavām draudzenēm par ieteikumiem, tomēr neiesaku vadīties tikai pēc tiem. Kāpēc? Katrai sievietei ir savas vajadzības, prasības, vēlmes attiecībā uz dzemdību vidi un vietu. Katrai būs sava labākā dzemdību nodaļa. Lai saprastu, kas tev ir vajadzīgs, iesaku vispirms tikt skaidrībā, kādas ir tavas vajadzības, prasības, vēlmes. Šeit varētu palīdzēt dzemdību plāns, kurā atbildi uz galveno jautājumu – kā es vēlos piedzīvot savas dzemdības? Atkarībā no šīs atbildes jau skaidrāk varēsi saprast, pēc kādiem kritērijiem tieši tu meklēsi savu nodaļu. 
Šeit minu dažus piemērus, pēc kādiem kritērijiem vari izvēlēties savu dzemdību vietu: 

Reklāma
Reklāma
  • vai ir iespējamas ūdensdzemdības;
  • vai ir iespējams nolīgt līgumvecmāti;
  • vai pieejama epidurālā analgēzija;
  • vai varēs dabūt ģimenes palātu, lai partnerim nav jādodas prom pēc dzemdībām;
  • vai ir pieejams labākais medicīniskais aprīkojums un viszinošākie speciālisti;
  • vai telpas ir skaistas;
  • kādas ir pakalpojumu izmaksas;
  • cik tālu nodaļa atrodas no dzīvesvietas;
  • ja iespējams, uzzināt, vai dzemdību nodaļa atbalsta pēc iespējas dabiskākas dzemdības;
  • kādi ir noteikumi un ierobežojumi saistībā ar epidemioloģisko situāciju.


Kā redzi, šie kritēriji var būt tik atšķirīgi! Centies saprast, kas tieši tev ir svarīgs. Kad esi noformulējusi savas vēlmes, rīkojies! 
Bet varbūt apmulsumu rada sajūta, ka vēlies nevis dzemdības stacionārā, bet plānotās mājdzemdībās? Lai kādas būtu tavas domas vai šaubas, uzraksti savu dzemdību redzējumu un pārrunā to ar kādu uzticības personu vai profesionāli. Atbildes atnāks! 
Lai tev izdodas!

 

Katrai sievietei ir savas vajadzības, prasības, vēlmes attiecībā uz dzemdību vidi un vietu. Katrai būs sava labākā dzemdību nodaļa.

 

4. Mums nesen piedzima pirmais bērniņš. Diemžēl tētis varēja būt klāt tikai pirmās divas stundas pēc dzemdībām, bet pēc tam četras dienas mūs abas nesatika. Tagad esam mājās. Kā lai palīdzu meitiņai ar tēti izveidot attiecības? 
Atbilde:
No sirds sveicu jūs – jūs esat Mamma un Tētis! Tavs jautājums man šķiet tik aizkustinošs un empātisks – cik brīnišķīgi, ka agrīnajā pēcdzemdību periodā Tu spēj aizdomāties par to, kā palīdzēt partnerim veidot attiecības ar meitu. 
Pirmais, ko man uzreiz gribētos teikt, – nekas nav nokavēts! Vispirms varu ieteikt – iedrošini partneri, jauno tēti, piedzīvot ar meitiņu āda–āda kontaktu. 
Virkne pētījumu norāda uz pozitīvajiem ieguvumiem bērnam, mātei un tēvam no āda-āda kontakta. [2] Kad mazulītes pamatvajadzības ir apmierinātas – puncis pilns un dupšuks sauss –, atģērb viņu, atstājot vien autiņbiksītes, un palūdz, lai arī partneris novelk kreklu un ērti iekārtojas pusguļus pozīcijā. Maigi uzliec meitiņu tētim uz krūtīm, “sakārtojot” viņas ķermeni – rociņas priekšā pie viņas sejas, saliektas kājiņas un pusapaļa muguriņa. Abus mīļos pārklāj ar siltu segu un palīdzi partnerim novietot viņa plaukstu zem segas uz meitiņas muguras. Iedrošini tēti atslābināt viņa ķermeni, mierīgi elpot un vienkārši just meitas tuvumu. Cik ilgi tā? Cik ilgi vien abi vēlas. Mīlestībai un tuvumam nav laika limita. Tikmēr pati vari veltīt laiku sev – mierīgi pavakariņot, izbaudīt mierīgu dušu vai izstaigāt līkumiņu svaigā gaisā. Ja lietojat ergosomu vai slingu, piedāvā partnerim nēsāt bērniņu cieši, mīļi klāt. 
Otrs būtisks veids, kā vari stiprināt abu attiecības, – uzticies partnerim! Kā? Piemēram, kad bērns ir paēdis un pienācis laiks mainīt autiņbiksītes, iedrošini partneri, ka arī viņš to var izdarīt. Tu vari būt klātesoša, bet tajā pat laikā ļaut partnerim rīkoties, arī tad, ja viņam nesanāk tik veikli kā tev. Norādi viņam uz lietām, kas viņam padodas: “Tu tik maigi meitiņu pavēli uz sāniņu! Tev labi izdodas!” Vai arī paud savu uzticību viņam, ļaujot pieskatīt meitiņu, kamēr esi virtuvē vai dušā, un, sadzirdot bērna raudas, nesteidz uzreiz pie viņiem, bet ļauj partnerim iegūt pārliecību, ka arī viņš var mazulīti nomierināt, panēsāt, ieaijāt. Tikai tad, ja viņš lūdz atbalstu, vari atsaukties un kopā rast veidu, kā bērnu nomierināt.
Iesaisti partneri bērna ikdienas aprūpē, iedrošini viņu, uzticies viņam, ļauj viņam piedzīvot laiku kopā ar meitu, un viņu attiecības plauks! 
Novēlu atrast laiku arī jūsu abu attiecībām – sarunām, kopā būšanai un mierīgiem mirkļiem vienam ar otru. Es ticu, ka jums kopā izdosies!

 

5. Man ir sāpīga zīdīšana. Sāp, ne tikai uzsākot zīdīt, bet visu zīdīšanas laiku. Man teica, lai lieku uzgaļus. Vai tie palīdzēs? Ko vislabāk smērēt uz krūtsgaliem? 
Atbilde:
Sveicu tevi kā jauno Māmiņu! Man prieks, ka vēlies bērniņu zīdīt un jau tagad meklē atbalstu. Varu vien nojaust, kā jūties, tuvojoties nākamajai zīdīšanas reizē, kad atkal tik ļoti sāpēs… Pirmais, ko man uzreiz gribētos teikt, – nē, zīdīšanai nav tā jāsāp! Vēl aizvien dzirdu, ka jaunajām mammām tiek iedvesta pārliecība, ka pirmajās nedēļās ir normāli, ka tik ļoti sāp. Nē! Pirmajās zīdīšanas dienās varētu būt sāpīgs vai jutīgs tas mirklis, kad bērns uzsāk zīst, bet noteikti ne visam zīdīšanas laikam ir jābūt sāpīgam. 
Sāpīgas zīdīšanas galvenie iemesli ir nepareizs satvēriens, neveikla vai saspringta bērna pozicionēšana pie krūts, kā arī noteikti jāpārbauda bērna mēles funkcija – vai gadījumā nav saīsināta zemmēles saitīte. Vislabāk šos visus iespējamos cēloņus izvērtēt kopā ar zīdīšanas konsultantu. Savu zīdīšanas konsultantu meklē šeit: www.zidit.lv.
Atbildot uz tavu jautājumu – kā redzi, vispirms ir jānoskaidro cēlonis sāpīgajai zīdīšanai, un tad tas jārisina. Zināms, ka māmiņas izmanto krūšu uzgaļus dažādu iemeslu dēļ – piemēram, ievilkti krūtsgali, sāpīga zīdīšana, sasprēgājuši krūšu gali. [3] Uzgaļu lietošana vai ziedes smērēšana ir cīņa ar sekām, ne ar cēloni. Līdz ar to, ja nebūs noskaidrots un novērsts cēlonis, šie pasākumi cīņai ar sekām būs veltīgi.
Novēlu atrast savu zīdīšanas konsultantu un saņemt palīdzību klātienes konsultācijā! 
Lai Tev izdodas!

 

Atsauces:

1. Impact of Doulas on Healthy Birth Outcomes. Pieejams: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3647727/

2. Research on skin-to-skin contact. Pieejams: https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/news-and-research/baby-friendly-research/research-supporting-breastfeeding/skin-to-skin-contact/

3. Nipple Shields: A Review of the Literature. Pieejams: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3014757