Piena krevele jeb seborejiskais dermatīts zīdaiņiem

“Piena krevele ir diezgan bieži novērojama zīdaiņiem līdz trīs mēnešu vecumam un parasti izzūd 6–12 mēnešu laikā,” stāsta dermatoloģe Lāsma Kalnbērza. Kas vecākiem jāzina par zīdaiņa galvas ādas kopšanu šajā periodā, un kā rīkoties, ja krevele pati tomēr neizzūd?
  • Lāsma Kalnbērza

    Lāsma Kalnbērza

    Dermatoloģe

Precīzs zīdaiņu piena kreveles veidošanās cēlonis nav zināms. Tiek uzskatīts, ka to izraisa tauku dziedzeru pārprodukcija galvas ādā.

FOTO:

Precīzs zīdaiņu piena kreveles veidošanās cēlonis nav zināms. Tiek uzskatīts, ka to izraisa tauku dziedzeru pārprodukcija galvas ādā.

Piena krevele izpaužas kā biezas zvīņas zīdaiņa galvas ādā. Sākumā galvas āda kļūst biezi pārklāta ar taukainām, dzeltenīgām, vaskveida zvīņām, kas pielīp pie galvas, liekot tai izskatīties kā ar garozu. Arī uzacis var būt zvīņainas.

 

Kāpēc veidojas piena krevele

Piena krevele ir diezgan bieži novērojama zīdaiņiem līdz trīs mēnešu vecumam un visbiežāk izzūd 6–12 mēnešu laikā. Parasti tā skar galvas ādu, dažreiz arī uzacis, pieri, deniņus, krokas ap degunu un aiz ausīm. Zīdaiņu seborejiskā dermatīta izplatīšanās plaši pa ķermeņa ādu ir novērojama ļoti reti. Lai arī saistīta ar mikrofloru, tā nav lipīga slimība. Parasti nav niezoša un mazulim netraucē. Bērnam vajadzētu ēst, spēlēties un gulēt bez izmaiņām. Ja piena krevele dažu mēnešu laikā nepazūd vai ja zīdainim ir citi simptomi, kas nav saistīti ar seborejisko dermatītu, ieteicams konsultēties ar ārstu. 

 

Precīzs zīdaiņu seborejiskā dermatīta cēlonis nav zināms. Tiek uzskatīts, ka to izraisa tauku dziedzeru pārprodukcija galvas ādā. Viena no hipotēzēm ir mātes cirkulējošo hormonu ietekme, kas izraisa pārmērīgu tauku dziedzeru darbību. Šie dziedzeri ražo taukus jeb sebumu, kas ir eļļai līdzīga viela. Sebuma pārprodukcijas rezultātā ādas virsējā slāņa raga kārtas šūnas paliek pielipušas, nevis notiek normāla to pakāpeniska nolobīšanās. Arī seborejiskā dermatīta biežuma palielināšanās zīdaiņa vecumā un pusaudža gados norāda uz hormonālo ietekmi.

 

Šajā procesā ir iesaistītas arī Malassezia raugveida sēnītes, līdz ar to ārstēšanā var palīdzēt pretsēnīšu līdzekļi. Tomēr svarīgi atzīmēt: šīs sēnītes atrodamas arī uz veselas ādas, kas liecina par specifisku jutību pret šīm sēnītēm seboreiskā dermatīta gadījumā. [1–3]

 

Reklāma
Reklāma

 

Ieteikumi galvas ādas kopšanai

Lai gan piena krevele parasti pati izzūd dažu mēnešu laikā un ārstēšana nav nepieciešama, daži ieteikumi var būt noderīgi.

  • Biežāk mazgāt matus. Mazgāšana ar zīdaiņiem piemērotu šampūnu katru otro dienu var palīdzēt mīkstināt zvīņas un samazināt kreveli galvas ādā.
  • Speciālu šampūnu izvēle. Ja ar biežāku matu mazgāšanu nepietiek, ieteicams izmantot speciālos šampūnus “pret piena kreveli”.
  • Galvas ādas masāža. Mazgājot ar šampūnu siltā ūdenī, vēlams viegli pamasēt galvas ādu ar pirkstu galiem, bet enerģiski neberzēt.
  • Matu ķemmēšana. Arī saudzīga attīrīšana ar mīkstu ķemmīti var palīdzēt noņemt zvīņas.
  • Eļļu izmantošana. Var lietot tīru augu eļļu, bez pievienotām smaržvielām, kas palīdzēs mīkstināt zvīņas un atvieglos to noņemšanu. Pirms mazgāšanās var uzklāt eļļu galvas ādai, pēc tam to nomazgāt ar šampūnu. 
  • Kreveli neplēst! Noteikti nav ieteicams mēģināt noplēst vai noberzt kreveli ar spēku – tādā veidā var satraumēt ādu un palielināt infekcijas risku.


Atsauces

1. National Library of Medicine, National Center for Biotechnology Information, Cradle cap. Pieejams
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531463/#:~:text=Cradle%20cap%2C%20or%20pityriasis%20capitis,at%203%20months%20of%20life

2. National Eczema Society. Pieejams
https://eczema.org/information-and-advice/types-of-eczema/seborrhoeic-dermatitis-cradle-cap-in-infants/

3. American Academy of Dermatolody, How to treat cradle cap. Pieejams
https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/scalp/treat-cradle-cap

Saistītie raksti