Vai grūtniecības laikā var lietot vibratoru? Uz šo un citiem jautājumiem atbild ginekologs

Sekss grūtniecībā un pēcdzemdību periodā var būt mulsinošs temats. Uz “Mammamuntetiem.lv” lasītāju jautājumiem par to atbild Mārtiņš Levenšteins, ginekologs dzemdību speciālists.
  • Mārtiņš Levenšteins

    Mārtiņš Levenšteins

    Ginekologs dzemdību speciālists

Grūtniecība nav iemesls, lai atteiktos no baudas gūšanas.

FOTO:

Grūtniecība nav iemesls, lai atteiktos no baudas gūšanas.

Vai grūtniecības laikā var lietot vibratorus un citus intīmos palīglīdzekļus?

Ja grūtniecība rit normāli, tā ir fizioloģiska un ārsts nav noteicis, ka topošā mamma nevarētu dzīvot dzimumdzīvi, tad arī vibratoru vai citus erotiskos palīglīdzekļus sieviete drīkst lietot. Noteikti jāseko līdzi savam komfortam un labsajūtai – ja sajūtas kļūst nepatīkamas, parādās sāpes, asiņaini izdalījumi, tad darbība jāpārtrauc. 

 

Vai grūtniece drīkst dzīvot dzimumdzīvi, ja viņai ir urīnceļu iekaisums?

Ja urīna analīzēs tiek konstatētas baktērijas, tās noteikti tiek ārstētas. Ja tā notiek vienu reizi un sievietei nav sūdzību, viņa jūtas labi, un tas viņai sagādā labsajūtu, grūtniece var dzīvot dzimumdzīvi. Citādi ir, ja ir izteikts, atkārtots urīnceļu iekaisums jeb cistīts (ar sāpēm, diskomfortu) – tad dzimumdzīvi dzīvot nevajadzētu, kamēr tas nav izārstēts.

 

Vai, nodarbojoties ar seksu, nevar nodarīt pāri bērnam?

Bērns sievietes dzemdē ir pilnībā pasargāts – viņš ir savā ūdens apvalkā. Ja tā ir fizioloģiska grūtniecība un rit normāli, dzemdes kakls ir slēgts, mazulim piekļūt ar dzimumlocekli nevar! Šeit vietā atgādinājums – visu darīt tā, lai abiem partneriem ir komfortabli un patīkami! 

 

Vai dzimumakts var ierosināt dzemdības?

Akts var būt kā ierosinātājs dzemdībām pie iznestas grūtniecības, kas ir no 37 nedēļām. Ja grūtniecība ir iznesta, tas nav iemesls nedzīvot dzimumdzīvi. Dažreiz pēc dzimumakta sievietei var būt izteiktākas un ilgākas treniņkontrakcijas, tomēr arī tas nav iemesls, lai nenodarbotos ar seksu. Reizēm, ja grūtniecība jau ir pilnas 40 nedēļas un dzemdību process nesākas, ir ieteikums pamīlēties, jo tas tik tiešām var stimulēt dzemdību sākšanos.

 

Vai dzemdību laikā var pamīlēties?

Dzemdības mēdz būt ilgas un garas, un, iespējams, kādam pārim to sākumā ir vēlēšanās pēc tuvības. Vai tas būtu prātīgi? “Kamēr bērna augļūdeņi ir slēgti, ja dzemdību darbība nav intensīva un ja tā ir abpusēja vēlme, un pāris atrodas mājās, tad – kāpēc ne? Tomēr, kad ūdeņi jau ir nogājuši, var rasties infekcijas riski, un tad dzimumakts nebūtu vēlams,” teic Levenšteins.

Reklāma
Reklāma

 

Kāpēc pēc “ķeizara”, kad bērns nav gājis caur dzimumceļiem, arī ir ierobežojums nogaidīt 6 nedēļas līdz dzimumaktam?

Lai gan ķeizargrieziena laikā bērns nav gājis caur dzimumceļiem un tur nav dzīšanas procesa, tomēr arī dzemdei ir jāatgriežas savā normālajā izmērā. Ir svarīgi, lai iegurnī tiktu noturēts fizioloģiskais tonuss, lai viss savelkas, taču dzimumakts var tam traucēt. Piemēram, karsta vanna un pirts arī atslābina iegurni, tāpēc ilgstoša karsēšanās nav atļauta, jo tā var izraisīt asiņošanu.

 

Ja četras nedēļas pēc dzemdībām beidzas asiņošana, vai var dzīvot dzimumdzīvi agrāk, negaidot 6 nedēļas?

Parasti dzimumdzīvi rekomendē uzsākt 6–8 nedēļas pēc dzemdībām, kad jau pilnībā ir pārgājusi asiņošana. Agrāk par mēnesi tomēr parasti nerekomendē. Ja asiņošana ir pārgājusi, iespējams, var ieplānot ārsta apskati agrāk, lai interesējošo jautājumu noskaidrotu pie speciālista. Svarīgi ņemt vērā – ja pēc dzimumdzīves sākas asiņošana,  jāvēro, kā tā attīstās. Ja tā ir smērējoša vai menstruāciju apjomā, jāpagaida – parasti tā pati apstājas. Ja asiņošana ir lieliem recekļiem un, ieliekot paketi, tā uzreiz ir pilna, tad jāmeklē palīdzība.

 

Atcerieties par kontracepciju! 

Joprojām klejo viedokļi, ka laktācija un ekskluzīva barošana var kalpot kā kontracepcija. Tomēr Levenšteins uzsver – tas tā nestrādā! “Protams, zīdot mazuli, pirmo pusgadu grūtniecības risks ir mazāks, bet tas saglabājas! [1] Tāpat vēlos uzsvērt, ka tas, ka nav sākušās mēnešreizes, nenozīmē, ka nevar iestāties grūtniecība. Arī no vienas reizes var palikt stāvoklī!” atgādina ārsts un aicina rūpīgi pārdomāt, kādu kontracepciju pāris lietos pēc dzemdībām. Ne kalendārā metode, ne pārtrauktais dzimumakts, ne bērna zīdīšana nevar kalpot par nopietnu izsargāšanās metodi. Tāpēc vienmēr vietā ir uzdot sev jautājumu – kas būs, ja ar šo partneri iestāsies grūtniecība? Ja tas nerada stresu un pāris arī plāno nākamo bērnu, tad uz kontracepcijas jautājumiem var skatīties vieglāk. Tomēr, ja sievietei ir bijusi ķeizargrieziena operācija, par izsargāšanos jādomā nopietnāk, jo grūtniecība pēc nesena ķeizargrieziena var radīt rētai un sievietes ķermenim pārāk lielu slodzi. 

 

Atsauces

  1. Rezeberga, D. Dzemdniecība. Rīga, 2016.

Saistītie raksti