Kontracepcija pēc dzemdībām – kādu izvēlēties?

Brīdī, kad ģimenē ienāk bērns, pienākumi un rūpes par zīdaini nereti aizēno jautājumu par pēcdzemdību kontracepciju, taču jāatceras, ka nākamā grūtniecība var iestāties pavisam drīz. Kādu kontracepciju izvēlēties, ja bērns tiek zīdīts ar krūti, un kādas metodes ieteicamas ilgtermiņā, stāsta vecmāte Valentīna Beļavska.
  • Agrita Blumberga

    Agrita Blumberga

  • Valentīna Beļavska

    Valentīna Beļavska

    Vecmāte

Laiks no dzemdībām līdz pirmajām menstruācijām var būt ļoti atšķirīgs, bet ovulācija var notikt jau 21 dienu pēc bērna piedzimšanas

FOTO:

Laiks no dzemdībām līdz pirmajām menstruācijām var būt ļoti atšķirīgs, bet ovulācija var notikt jau 21 dienu pēc bērna piedzimšanas

Pēcdzemdību periods ilgst no sešām līdz astoņām nedēļām. Šajā laikā sievietes organismā notiek dažādas izmaiņas – novērojamas hormonu svārstības, garastāvokļa maiņa un izdalījumi no dzemdes dobuma. Pamazām noslēdzas dzemdes kakla kanāls, un trīs līdz četru nedēļu laikā atjaunojas maksts gļotāda un muskulatūra. Nereti hormonālo izmaiņu ietekmē maksts gļotāda kļūst sausa, līdz ar to dzimumdzīves atsākšana var būt apgrūtināta. 

 

Sešas nedēļas pēc dzemdībām jākonsultējas ar ģimenes ārstu, ginekologu, dzemdību speciālistu vai vecmāti, lai izvērtētu, kā noritējis pēcdzemdību periods. Ja dzemdībās ir bijuši sarežģījumi, piemēram, plīsumi vai epiziotomija (starpenes iegriešana dzemdību laikā), jāpievērš uzmanība tam, vai brūce ir sadzijusi un sievietei nav diskomforta. Ja dzimumdzīve tiek atsākta pārāk ātri un sieviete šādam solim nav gatava, var rasties nepatīkamas sajūtas. Ņemot vērā, ka sievietes ir dažādas un atveseļošanās process atšķiras, katrs gadījums jāvērtē individuāli. 

 

Par izsargāšanos jādomā laikus

Laiks no dzemdībām līdz pirmajām menstruācijām var būt ļoti atšķirīgs, bet ovulācija var notikt jau 21 dienu pēc bērna piedzimšanas [1]. Pirmās menstruācijas var atsākties piecas nedēļas pēc dzemdībām – tātad nākamais mazulis, ja māmiņa neizsargājas, var pieteikties jau mēnesi pēc dzemdībām! Plānot nākamo bērnu nav ieteicams agrāk kā divus gadus pēc ķeizargrieziena, un arī dabisku dzemdību gadījumā vēlams ieturēt pauzi, jo grūtniecība un dzemdības sievietes organismam ir liela slodze. 

 

Nereti mammu vidū valda uzskats, ka, zīdot bērnu ar krūti, grūtniecība nevar iestāties. Zīdot ekskluzīvi, iespēja palikt stāvoklī ir samazināta – ja sieviete pēc dzemdībām zīda mazuli ar krūti, iestājas dabisks neauglības posms. Barošana ar citu barību un zīdīšanas stimula pārtrūkšana var paātrināt auglības iestāšanos. Iespēja palikt stāvoklī patiešām ir mazāka, tomēr tā nesniedz garantiju [2]. Par izsargāšanos jādomā arī ekskluzīvās zīdīšanas gadījumā, proti, ja jaundzimušais nesaņem citu uzturu vai šķidrumu kā tikai mātes pienu. Kuru kontracepciju izvēlēties – vislabākais padomdevējs šajā jautājumā ir vecmāte vai ginekologs.

 

Populārākais kontracepcijas veids – joprojām prezervatīvs vīrietim

Lai izvairītos no seksuāli transmisīvajām slimībām, pēcdzemdību periodā ieteicams izmantot prezervatīvu. Prezervatīvs ir viens no populārākajiem kontracepcijas veidiem – ja tas tiek pareizi lietots, efektivitāte ir pietiekami liela (72–81 %). 

Kad var lietot: kolīdz pēc dzemdībām atsāk dzimumdzīvi.

Ieguvumi: viegli lietot, pasargā no seksuāli transmisīvajām slimībām, nesatur hormonus.

Mīnusi: jālieto pirms katra dzimumakta.

Iespējamās blaknes: nav. Taču jāņem vērā: ja dzimumakta laikā tiek izmantots lubrikants, tam jābūt gatavotam uz ūdens vai silikona bāzes, jo uz eļļas bāzēm ražotie var samazināt lateksa izturību.

 

Zīdot ekskluzīvi, iespēja palikt stāvoklī ir samazināta – ja sieviete pēc dzemdībām zīda mazuli ar krūti, iestājas dabisks neauglības posms. 
 

 

Sieviešu prezervatīvi

Mazāk populāri un efektīvi salīdzinājumā ar vīriešu prezervatīviem ir sievietēm domātie. Tie jāievada makstī pirms katra dzimumakta. Visbiežāk sievietes izvēlas vienkāršākas un ērtāk lietojamas metodes, kur nav nepieciešama līdzdarbošanās, taču arī šī metode, tāpat kā vīriešu prezervatīvi, pasargā no seksuāli transmisīvajām slimībām.

Kad var lietot: kolīdz pēc dzemdībām atsāk dzimumdzīvi.

Ieguvumi: pasargā no seksuāli transmisīvajām slimībām, nesatur hormonus.

Mīnusi: jālieto pirms katra dzimumakta, zemāka efektivitāte nekā vīriešu prezervatīviem (70 %).

Iespējamās blaknes: var izraisīt kairinājumu vai alerģiskas reakcijas.

 

Spermicīdi

Pēcdzemdību periodā droši var lietot arī spermicīdus, kas tieši iedarbojas uz veidu, kā spermatozoīdi ceļo uz dzemdi, apgrūtinot to kustīgumu un padarot olšūnas apaugļošanu mazāk iespējamu. Spermicīdiem ir dažādas formas – vaginālās tabletes, kapsulas vai krēmi, tomēr jāņem vērā, ka to efektivitāte ir salīdzinoši zema (70 %), turklāt spermicīdi jāievada makstī pirms katra dzimumakta. Ņemot vērā, ka vaginālā tablete vai kapsula iedarbojas pēc 10–15 minūtēm, grūtniecība, lietojot šo metodi, iestājas salīdzinoši bieži. Jāatceras, ka spermicīdiem ir arī kairinoša ietekme, kas var radīt diskomfortu, dedzinošu sajūtu vai alerģisku reakciju. Pēc to lietošanas nedrīkst apmazgāties, izmantojot ziepes vai citas vagināli lietojamās zāles, lai iegūtu maksimālu uzticamības efektu.

Kopā ar spermicīdiem var lietot arī diafragmu, ko ievieto pāri ieejai dzemdes kaklā, lai neļautu spermatozoīdiem iekļūt dzemdē. Šo metožu kombinēšana ir efektīvāks veids, kā panākt, lai neiestājas neplānota grūtniecība.

Kad var lietot: kolīdz pēc dzemdībām atsāk dzimumdzīvi.

Ieguvumi: viegli lietojami, nesatur hormonus.

Mīnusi: jālieto pirms katra dzimumakta, zema efektivitāte.

Iespējamās blaknes: diskomforts, dedzinoša sajūta vai alerģiska reakcija.


Spirāles

Viens no variantiem, zīdot bērnu ar krūti, ir hormonālā spirāle/minispirāle vai varu saturoša dzemdes spirāle, ko var ievietot dzemdē sešas nedēļas pēc dzemdībām. Tas neietekmē ne piena veidošanos, ne bērna attīstību. Ir pieejamas trīs veidu hormonālās spirāles, kuru darbības laiks atšķiras (no trim līdz pieciem gadiem). Biežākās blaknes ir izmaiņas asiņošanā, smērējoši izdalījumi, olnīcu cistas, akne, sāpes iegurnī un galvassāpes, taču tās ir salīdzinoši retas un vairumā gadījumu izzūd pēc trim mēnešiem. Tā kā spirālēm ir lokāla iedarbība, tās var viegli ievadīt un izņemt – auglība atjaunojas ļoti ātri. Varu saturošās dzemdes spirāles darbojas piecus līdz septiņus gadus. Biežākās blaknes ir pastiprināta asiņošana, sāpes vēdera lejasdaļā, kā arī alerģiskas reakcijas. Vara spirālei ir mazāk izteiktas sistēmiskas blaknes vai zāļu mijiedarbība, jo tā nesatur hormonus. Šī metode nav ieteicama sievietēm, kurām ir smaga menstruālā asiņošana. Ja spirāle ir pareizi ievietota, efektivitāte ir ļoti augsta, taču tā nepasargā no seksuāli transmisīvām slimībām. Spirāli dzemdes dobumā var ievietot tikai ginekologs, un, lai gan spirāle tur var atrasties pat piecus līdz septiņus gadus, vēršoties pie sava ginekologa, to var izņemt jebkurā laikā. 

Kad var lietot: sešas nedēļas pēc dzemdībām.

Ieguvumi: augsta efektivitāte (>99 %), ilgs iedarbības periods.

Iespējamās blaknes: izmaiņas asiņošanā, smērējoši izdalījumi, olnīcu cistas, akne, sāpes iegurnī, galvassāpes (hormonālās spirāles lietošanas gadījumā);

pastiprināta asiņošana, sāpes vēdera lejasdaļā, alerģiskas reakcijas (varu saturošas spirāles lietošanas gadījumā)


 

Ievēro! 

  • Ja sieviete ir izvēlējusies spirāli, reizi gadā jāveic ginekoloģiska ultrasonogrāfija, lai pārliecinātos, ka tā atrodas dzemdes dobumā!


 

Orālās kontracepcijas tabletes

Ļoti uzticama metode ir progestīnu saturošās tabletes jeb mini pilles, kas kavē olšūnas nobriešanu, nomāc ovulāciju un sabiezina dzemdes kakla gļotas, apgrūtinot spermatozoīdu nonākšanu dzemdē. Lai panāktu vajadzīgo efektu, tās katru dienu jālieto vienā un tajā pašā laikā – maksimālais kavējuma laiks ir divas stundas. Šīs tabletes jālieto bez pārtraukumiem arī menstruālās asiņošanas laikā.

Reklāma
Reklāma

Kombinētās orālās kontracepcijas tabletes, kas satur gan progestīnu, gan estrogēnu, var lietot tikai, kad bērniņš ir paaudzies un vairs netiek zīdīts ar krūti. Šīs tabletes nebūs piemērotas smēķētājām un sievietēm, kurām ir paaugstināts dziļo vēnu trombozes risks. Biežākās blaknes ir galvassāpes, slikta dūša, sāpes vēdera lejasdaļā, akne, izmaiņas asiņošanā, krūšu jutīgums, kas parasti mazinās trīs mēnešu laikā. Pastāv uzskats, ka kontracepcijas tabletes veicina ķermeņa masas pieaugumu, taču pētījumos nav pierādīts, ka to lietošana radītu būtisku svara palielināšanos. Hormonāla orālā kontracepcija ir recepšu medikaments, ko var izrakstīt tikai ārsts. Tabletēm ir sistēmiska iedarbība – to lietošanu jebkurā brīdī var pārtraukt, un auglība ļoti ātri atjaunojas. 

Kad var lietot: kolīdz zīdīšana ar krūti tiek pārtraukta.

Ieguvumi: augsta efektivitāte (91–94 %), viegli lietot.

Mīnusi: jālieto katru dienu.

Iespējamās blaknes: galvassāpes, slikta dūša, sāpes vēdera lejasdaļā, akne, izmaiņas asiņošanā, krūšu jutīgums.

 

Implants

Viegli lietojams un nemanāms hormonālās kontracepcijas līdzeklis ir implants, ko ievieto zem ādas un kas nelielās devās izdala progestīnu. Lai varētu ievadīt implantu, augšdelmā tiek izdarīts neliels iegriezums. Tādā pašā veidā implants tiek izņemts. Ja sieviete jūtas slikti, parādās galvassāpes, akne, krūšu jutīgums vai strauja ķermeņa masas palielināšanās, to jebkurā laikā var izņemt. Pēc nākamajām menstruācijām auglība parasti atgriežas. Piemērots arī jaunajām māmiņām, kuras zīda mazuli ar krūti. Implants atvieglo smagas un sāpīgas menstruācijas, bet dažas sievietes var sajust libido samazināšanos. Var būt iespējama arī neregulāra asiņošana un paaugstināts osteoporozes risks.

Hormonālā injekcija, kas satur progestīnu, neļauj ķermenim atbrīvot olšūnas, kā arī sabiezina dzemdes kakla gļotas. Tās darbības ilgums ir trīs mēneši, pēc kuriem injekcija jāievada atkārtoti. Šī metode ir ļoti uzticama, bet auglība var atjaunoties tikai pēc gada. Pēc injekcijas veikšanas tā nav atceļama – ja parādās blakusefekti, injekcijas iedarbību pārtraukt nav iespējams agrāk par noteikto laiku. Biežākās blaknes ir svara, libido un asiņošanas izmaiņas. 

Kad var lietot: sešas nedēļas pēc dzemdībām.

Ieguvumi: augsta efektivitāte (>99 %), ilgs iedarbības periods.

Mīnusi: auglība atjaunojas pēc gada.

Iespējamās blaknes: galvassāpes, akne, krūšu jutīgums, svara, libido un asiņošanas izmaiņas un paaugstināts osteoporozes risks.

 

Kontracepcijas plāksteris 

Kad bērns ir paaudzies un zīdīšana ar krūti tiek pārtraukta, iespējams lietot arī kontracepcijas plāksteri. Hormonālais plāksteris jāmaina ik pēc nedēļas – tas jāpielīmē pie vēdera, augšstilba, gurna vai augšdelma. Nav ieteicams sievietēm ar palielinātu dziļo un vēnu trombozes risku. Ja rodas blaknes – galvassāpes, slikta dūša vai ādas reakcijas –, tā lietošanu var nekavējoties pārtraukt. Plāksteris nav caurspīdīgs, līdz ar to šī kontracepcijas metode ir redzama.

Kad var lietot: kolīdz zīdīšana ar krūti tiek pārtraukta.

Ieguvumi: augsta efektivitāte (>99%), viegli lietojams.

Mīnusi: viegli pamanāms, var kļūt vaļīgs vai nokrist.

Iespējamās blaknes: galvassāpes, slikta dūša, nieze vai apsārtums.

 

Plānot nākamo bērnu nav ieteicams agrāk kā divus gadus pēc ķeizargrieziena, un arī dabisku dzemdību gadījumā vēlams ieturēt pauzi, jo grūtniecība un dzemdības sievietes organismam ir liela slodze. 

 

Hormonālais maksts riņķis

Hormonālo maksts riņķi ievada pati sieviete. Pēc trim nedēļām tas jāizņem un pēc nedēļas jāievieto no jauna. Šī metode ir piemērota jebkurai sievietei, taču dziļo vēnu trombozes, miokarda infarkta un plaušu embolijas riska dēļ pirms lietošanas jākonsultējas ar dzemdību speciālistu. 

Kad var lietot: kolīdz zīdīšana ar krūti tiek pārtraukta. 

Ieguvumi: augsta efektivitāte (>99 %), viegli lietojams.

Iespējamās blaknes: maksts infekcijas, libido samazināšanās un ierīces radītais diskomforts.

 

Sterilizācija

Ja sieviete ir pilnīgi pārliecināta, ka vairs nevēlēsies bērnus, iespējams veikt arī sterilizāciju. Latvijā ar pacientes rakstisku piekrišanu sterilizāciju atļauts veikt no 25 gadu vecuma, jo operācija ir neatgriezeniska. Vienkāršākais veids ir šo procedūru izdarīt ķeizargrieziena laikā, bet laparoskopiski to var veikt arī sešas nedēļas pēc dzemdībām.

Kad var lietot: ķeizargrieziena laikā vai sešas nedēļas pēc dzemdībām.

Ieguvumi: augsta efektivitāte.

Mīnusi: operācija ir neatgriezeniska.

Iespējamās blaknes: var izraisīt sāpes, asiņošanu, infekciju pēc operācijas, apaugļošanu olvadā.


 Avārijas kontracepcija

Ja ir plīsis prezervatīvs vai ir bijis negaidīts dzimumakts, kura laikā nav lietota kāda cita kontracepcijas metode, var izmantot avārijas kontracepcijas tableti, kas aptur olšūnas izdalīšanos un neļauj apaugļotai olšūnai ieligzdoties.

Kad var lietot: ārkārtas metode.

Mīnusi: satur lielu hormonu devu.

Iespējamās blaknes: galvassāpes, nelabums, vemšana, sāpes vēdera lejasdaļā, menstruāciju sāpes, nogurums, reiboņi.


 

Jāņem vērā! 

  • Izvēloties kontracepcijas metodi, jāņem vērā to efektivitāte, lietošanas režīms, piemērotība, kā arī iespējamās blakusparādības!

 

Izmantotā literatūra:

1. Vīberga, I. et al. Nevēlama grūtniecība un kontracepcijas Latvijā, 2012./2013. gads. Pieejams: https://www.ginasoc.lv/uploads/content/Latvijas%20Arsts%20publik%C4%81cija.pdf

2. Ginekoloģija. Red. I. Vīberga. Rīga: Nacionālais apgāds, 2013. 

Saistītie raksti