Sievietes izskata izmaiņas grūtniecības laikā un pēc dzemdībām

Grūtniecības laikā ķermenī notiek daudz izmaiņu, tostarp arī ādā, nagos un matos. Tās katrai sievietei un katrā grūtniecībā var atšķirties. Par visbiežāk sastopamajām izmaiņām stāsta Lāsma Kalnbērza, dermatoloģe un dietoloģe.
  • Lāsma Kalnbērza

    Lāsma Kalnbērza

    Dermatoloģe

Galvenais ir pēc dzemdībām dot laiku savam ķermenim atkopties! Šis process var aizņemt no vairākām nedēļām līdz pat vairākiem mēnešiem.

FOTO:

Galvenais ir pēc dzemdībām dot laiku savam ķermenim atkopties! Šis process var aizņemt no vairākām nedēļām līdz pat vairākiem mēnešiem.

Tumšāki brūngani plankumi uz sejas, sausa un niezoša āda, strijas, zirnekļveida vēnas – topošā mamma grūtniecības laikā var piedzīvot gan šīs, gan arī citas pārmaiņas ķermenī. Kāpēc tā notiek, vai un kā no pārmaiņām sevi var pasargāt, un kā rīkoties, ja izmaiņas saglabājas arī pēc dzemdībām?

 

Melasma jeb brūngani plankumi uz sejas

Tumšāki brūngani plankumi uz sejas (bieži virs augšlūpas, uz vaigiem, deguna un pieres), ko izraisa melanīna (dabiskas vielas, kas piešķir krāsu ādai un matiem) palielināšanās. Melasmas veidošanās saistīta ar hormonālām pārmaiņām, un to veicina saules UV staru iedarbība uz ādas. Tāpēc melasma attīstās ādas vietās, kur visvairāk nokļūst saules gaisma. Tumšie plankumi parasti izzūd paši pēc dzemdībām, tomēr mēdz saglabāties gadiem ilgi.

 

Kā sevi pasargāt

Lai novērstu pigmentācijas pastiprināšanos un iegūtu vienmērīgāku ādas toni, atrodoties ārā, ieteicams vienmēr lietot saules aizsarglīdzekļus. Aizsardzība pret sauli ir viena no visefektīvākajām melasmas profilakses un ārstēšanas metodēm. 

Jāatceras, ka arī mākoņainās dienās saules stari sasniedz ādu. No saules pasargās nosedzošs apģērbs – blīva auduma cepure ar platām malām un saulesbrilles ar UV aizsardzību.

 

Uz ādas, kas nav piesegta ar apģērbu, un sejai, kas ir īpaši jutīga attiecībā uz pigmentācijas plankumiem, ieteicams uzklāt saules aizsarglīdzekli, kas ir:

  • plaša spektra – aizsargā pret UVA un UVB stariem;
  • ūdens izturīgs;
  • ar saules aizsargfaktoru SPF 30 vai lielāku;
  • fizikālas aizsardzības ar cinka oksīdu un/vai titāna dioksīdu sastāvā kā aizsargfiltru, kas būtu drošs lietošanai grūtniecības laikā.

 

Saules aizsarglīdzekli vēlams atkārtoti uzklāt ik pēc divām stundām, lai nodrošinātu tā efektivitāti.

 

Ikdienā ieteicams izvēlēties maigus ādas kopšanas līdzekļus bez pievienotām smaržvielām. Ja ādas kopšanas produkts tā lietošanas laikā izraisa dedzinošu sajūtu un kairina ādu, tas var padarīt tumšākus melasmas plankumus.
 

Ņem vērā! 

Ieteicams izvairīties no vaksācijas ādas zonās, kur ir melasma. Vaksācija var izraisīt ādas kairinājumu un iekaisumu, kas var pastiprināt melasmu.

 

Linea nigra jeb tumša līnija uz vēdera

Linea nigra ir tumšāka vertikāla līnija grūtnieces vēdera vidū, sākot no nabas līdz kaunuma pauguram. Tā ir pavisam dabiska grūtniecības parādība un parasti izzūd neilgi pēc dzemdībām.
 

Strijas

Vēderam palielinoties grūtniecības laikā, ādā var parādīties sarkanīgas līnijas, ko sauc par strijām. Tās rodas, ja augļa augšanas un svara palielināšanās laikā āda ātri iestiepjas. Trešajā trimestrī daudzām grūtniecēm ir strijas uz vēdera, sēžamvietas, krūtīm vai augšstilbiem. Dažreiz strijas ir vāji izteiktas, bet var būt arī diezgan tumšas.

Strijas ir rētas veids. Tās izraisa saistaudu (audi, kas atrodas zem ādas un piešķir tai formu) plīsumi. 

 

Agrīnās strijas bieži ir sarkanas, violetas vai tumši brūnas. Strijām nobriestot, tās kļūst gaišākas un mēdz izskatīties baltas vai sudrabainas. 

 

Strijas var būt nedaudz paceltas vai atrasties nedaudz zemāk par ādas virsmu.

Dažādu speciālu pretstriju līdzekļu (gelu, krēmu, losjonu, ķermeņa sviestu) lietošana var palīdzēt saglabāt ādu mitrinātu un maigu, uzlabot tās struktūru, tomēr striju veidošanās ir krietni sarežģītāks process, kurā iesaistīti vairāki veicinošie faktori (ģenētiskā predispozīcija, ādas individuālās un vielmaiņas īpatnības). Nozīme ir arī pilnvērtīgam uzturam, pietiekamam uzņemtajam ūdens daudzumam un dzīvesveidam kopumā. Lielākā daļa striju izzūd vai izbalē līdz sudrabaini bālām pēc bērna piedzimšanas, taču tās var arī nekad pilnībā nepazust. 
 

Pinnes

Grūtniecības laikā var parādīties pinnes – ādas tauku dziedzeru un mata maisiņa iekaisums galvenokārt sejas, plecu, krūšu un muguras augšdaļas rajonā. Dažām pinnes jau ir bijušas iepriekš un grūtniecības laikā tikai pastiprinās, savukārt citām, kurām vienmēr ir bijusi vesela āda, grūtniecības laikā pinnes var parādīties pirmo reizi. Papildu hormoni organismā liek tauku dziedzeriem izdalīt vairāk tauku, kas ir viens no galvenajiem iemesliem nosprostotajiem tauku dziedzeriem un strutainiem izsitumiem.  

Ļoti svarīga ir ikdienas ādas kopšana, īpaši regulāra attīrīšana no rīta un vakarā, lai ādas tauku dziedzeri nenosprostojas. Biežāk mazgāt seju arī nav vēlams, jo āda var kļūt sausa. Ieteicams lietot ādas kopšanas produktus, kas ir bez smaržvielām un domāti problemātiskai ādai. Noteikti nevajadzētu “pumpas” mēģināt izspiest, lai nepaliktu rētas.
Dažus bezrecepšu un recepšu līdzekļus pret pinnēm nedrīkst lietot grūtniecības laikā. Šajā periodā ļoti uzmanīgi jālasa preparātu lietošanas instrukcijas. Ja nav īsti skaidrs, kādus produktus var un kādus nevar izmantot, ieteicams konsultēties ar dermatologu, kas palīdzēs izvēlēties gan piemērotākās aknes ārstēšanas metodes, gan ikdienas ādas kopšanas līdzekļus.
 

Zirnekļveida vēnas

Hormonālās izmaiņas un lielāks asiņu daudzums organismā grūtniecības laikā var izraisīt sīku sarkanu vēnu, ko sauc par zirnekļveida vēnām, parādīšanos uz sejas un citur uz ķermeņa – biežāk kakla, krūtīm, rokām. Zirnekļveida vēnas visbiežāk sastopamas grūtniecības pirmajā pusē. Tie ir sīki, sarkanīgi asinsvadi, kas sazarojas un redzami uz ādas. Šīs vēnas nesāp un parasti pazūd neilgi pēc dzemdībām.

 

Varikozas vēnas

Dzemdes svars un spiediens var samazināt asins plūsmu no ķermeņa lejasdaļas un izraisīt kāju vēnu pietūkumu un zilganu nokrāsu. Tās sauc par varikozām vēnām. Lielāka iespēja parādīties šīm vēnām ir tad, ja tās bijušas kādam citam ģimenē. Varikozas vēnas var būt nepatīkamas un sāpīgas, tomēr vairumā gadījumu grūtniecības laikā tās ir galvenokārt kosmētiska problēma, kas pēc dzemdībām pāriet. Ja uz kājas parādās jutīgs, sarkans plankums, tas noteikti jāpārbauda pie ārsta!
 

Reklāma
Reklāma

Ieteikumi varikozu vēnu profilaksei 

Lai mazinātu pietūkumu un novērstu varikozu vēnu saasināšanos, ieteicams:

  • izvairīties no ilgstošas stāvēšanas un sēdēšanas;
  • ik pa laikam pakustēties, ja ilgstoši jāsēž vai jāstāv, – tas uzlabos asins cirkulāciju;
  • nesēdēt ilgstoši ar sakrustotām kājām;
  • cik bieži vien iespējams, novietot kājas uz dīvāna vai krēsla;
  • regulāri vingrot – staigāt, peldēt vai braukt ar velotrenažieri;
  • valkāt kompresijas zeķes;
  • ar uzturu uzņemt pietiekami daudz C vitamīna – ar svaigām ogām, augļiem, zaļumiem, dārzeņiem (tas palīdzēs uzturēt vēnu sieniņas veselas un elastīgas);
  • vismaz pusstundu dienā pasēdēt ar kājām augstāk par galvu;
  • izvairīties no pārmērīga svara pieauguma (palīdzēs šķiedrvielām bagāts veselīgs uzturs, fiziskās aktivitātes).

 

Izmaiņas matu un nagu augšanā 

Hormonālās izmaiņas grūtniecības laikā var izraisīt matu pastiprinātu augšanu, un tie var kļūt biezāki. Arī apmatojums uz sejas un ķermeņa var pastiprināties. Lai likvidētu nevēlamos matiņus, grūtniecības laikā droši var izmantot vaksācijas un skūšanās metodes.

 

Apmēram trīs mēnešus pēc dzemdībām lielākā daļa sieviešu sāk pamanīt matu pastiprinātu izkrišanu. Tas notiek tāpēc, ka hormoni atgriežas normālā līmenī. 

 

Vairumā gadījumu matiem vajadzētu pilnībā normalizēties un atgriezties savā sākotnējā stāvoklī sešu mēnešu laikā pēc dzemdībām. 

Dažām sievietēm grūtniecības laikā nagi aug ātrāk, bet citas pamana, ka tie šķeļas un lūst vieglāk. Tāpat kā izmaiņas matos, izmaiņas, kas ietekmē nagus, pēc dzemdībām normalizējas.

 

Sausa, niezoša āda grūtniecības laikā

Grūtniecības laikā hormonu izmaiņu rezultātā āda zaudē elastību un mitrumu, jo tā iestiepjas, lai pielāgotos augošajam vēderam. Tas var izraisīt ādas sausumu ar virspusēju zvīņošanos un niezi – dažkārt pat ļoti nepatīkamu. 

Ieteicams mazgāties ar maigām eļļas ziepēm bez smaržvielām, intensīvāk lietot mitrinošos krēmus, īpaši uzreiz pēc mazgāšanās, kamēr āda vēl ir mazliet mitra, – tas palīdzēs efektīvāk saglabāt mitruma līmeni. Var papildus izmantot krēmus, losjonus un pieniņus ar pretniezes iedarbību, kas atvieglos niezes sajūtu.

 

Specifiski veselības stāvokļi

Ir arī dažas specifiskas izpausmes uz ādas, kas var rasties grūtniecības laikā:

  • Niezošas nātrenes papulas un grūtniecības plankumi – mazāki vai lielāki, mazliet pacelti, sārti, niezoši ādas laukumi uz ķermeņa, kas dažreiz var parādīties grūtniecības vēlākos mēnešos un parasti pazūd pēc dzemdībām.
  • Grūtniecības nieze – sīkas, niezošas “pumpiņas”, kas izskatās kā kukaiņu kodumi, var ilgt vairākus mēnešus un turpināties pat kādu laiku pēc bērna piedzimšanas.
  • Grūtniecības pemfigoīds – reta autoimūna reakcija ar pūšļveida izsitumiem uz ādas, kas dažreiz var atkārtoties arī nākamajās grūtniecībās.
  • Grūtniecības intrahepatiskā holestāze – visbiežākā aknu slimība, kas rodas grūtniecības laikā. Žults ir viela, kas veidojas aknās. Holestāzes gadījumā žults plūsma tiek bloķēta, un tās sastāvdaļas nogulsnētas ādā. Galvenais simptoms ir stipra nieze bez izsitumiem. Nieze visbiežāk parādās uz plaukstām un pēdām, taču var būt arī citur uz ķermeņa un parasti pastiprinās naktī. Simptomi visbiežāk sākas grūtniecības trešajā trimestrī un bieži vien izzūd dažas dienas pēc dzemdībām. Tā var atkārtoties nākamajās grūtniecībās.

 

Citas jau esošās hroniskās slimības

Sievietēm, kurām jau ir kādas hroniskas ādas slimības, piemēram, atopiskais dermatīts un psoriāze, grūtniecības laikā tās var pasliktināties vai uzlaboties. Ar ārstu jāpārskata visi lietotie medikamenti, lai pārliecinātos, ka tie ir droši grūtniecības laikā.

 

Dzimumzīmes

Jāatceras arī par ādas veidojumiem, īpaši dzimumzīmēm. Grūtniecības laikā ķermenī notiek tik daudz pārmaiņu, ka izmaiņas dzimumzīmēs var viegli nepamanīt.
Jāpievērš uzmanība – vai kāda dzimumzīme izskatās citādi nekā pārējās? Vai tā aug, asiņo vai mainās kā citādi? Ja pamanītas kādas izmaiņas, noteikti jāparāda dermatologam, lai pārliecinātos, ka visi veidojumi ir labdabīgi.
 

Vasaras raibumu, dzimumzīmju un citu ādas zonu aptumšošanās

Paaugstināts hormonu līmenis izraisa izmaiņas ādas pigmentācijā. Vietas ar tumšu pigmentāciju, piemēram, vasaras raibumi, dzimumzīmes, krūšu areolas un kaunuma lūpas, var kļūt vēl tumšākas. 

Šīs tumšākās vietas dažkārt var palikt tumšas arī pēc grūtniecības. 
 

Pēcdzemdību periods, un ko sagaidīt

Viena no biežākām ādas reakcijām pēc dzemdībām ir nātrene – rozīgi, sārti vai ādas krāsas piepacelti laukumiņi uz sejas, kakla, krūtīm un citur uz ķermeņa. Iemesls ir pastiprināta jutība pēcdzemdību periodā, kad ķermenis pakāpeniski pielāgojas jaunajām izmaiņām. Izsitumi bieži rodas saskarsmē ar putekļiem, putekšņiem, pelējumu, dažādām ķīmiskām vielām un medikamentiem. Tā kā nātrene ir imūnās sistēmas pastiprināta reakcija, to var ietekmēt arī nervu sistēma. Līdz ar to miega trūkums, satraukums un stress var būt iesaistīti šajā procesā. Vēlams pēc iespējas atpazīt nātrenes izraisītājus, izvēlēties hipoalerģiskus ādas kopšanas un sadzīves ķīmijas līdzekļus, papildus var izmantot krēmus ar nomierinošu, pretniezes darbību. Kas attiecas uz medikamentu lietošanu, ieteicams konsultēties ar ārstu, lai izvērtētu līdzekļus, kas ir droši zīdīšanas laikā.

 

Kopumā pēc dzemdībām āda var būt kļuvusi sausāka un mazāk elastīga, kas ietekmē kopējo izskatu. 

 

Uz sejas nereti parādās sārti sausākas ādas laukumi. Galvenā uzmanība būtu jāpievērš kopējam veselības stāvoklim un pašsajūtai, pilnvērtīgam sabalansētam uzturam, pietiekamam uzņemtā ūdens daudzumam (vidēji 2 l dienā), pēc iespējas fiziskām aktivitātēm un svaigam gaisam. Papildus var veikt dažādas ādas struktūru uzlabojošas procedūras. Galvenais ir dot laiku savam ķermenim atkopties! Šis process var aizņemt no vairākām nedēļām līdz pat vairākiem mēnešiem.

 

Izmantotā literatūra

1. The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Pieejams: https://www.acog.org/womens-health/faqs/skin-conditions-during-pregnancy

2. American Academy of Dermatology Association (AAD). Pieejams: https://www.aad.org/

3. American Pregnancy Association (APA). Pieejams: https://americanpregnancy.org/

Saistītie raksti