Bērns aizrijies! Kā palīdzēt – soli pa solim

Viens no vecāku lielākajiem biediem, šķiet, ir situācija, kad ēdienreizes laikā bērns aizrijas – pēkšņi sāk klepot un kļūst sarkans, cenšoties ievilkt elpu. Šajā brīdī svarīgi neapjukt un nenobīties, bet uzreiz palīdzēt bērnam, un darīt to pareizi.
  • Sigita Āboltiņa

    Sigita Āboltiņa

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Mareks Marčuks

    Mareks Marčuks

    Ārsts

Lai nekaitētu vēl vairāk, ir svarīgi sniegt palīdzību pareizi.

FOTO:

Lai nekaitētu vēl vairāk, ir svarīgi sniegt palīdzību pareizi.

Novērtē klepu! 

Vispirms ir jāsaprot, vai bērna klepus ir efektīvs vai neefektīvs. 

  • IR efektīvs. Bērns spēj starp klepus epizodēm spēcīgi ievilkt elpu, skaļi raudāt, pateikt kādu vārdu un viņš noteikti ir pie pilnas apziņas.
  • NAV efektīvs. Klepus ir ļoti kluss vai nav dzirdams nemaz, starp klepus epizodēm bērns nespēj ievilkt elpu un skābekļa trūkuma dēļ pakāpeniski mainās viņa ādas krāsa no sārtas uz bālganu un tad jau uz zilganu. Visnopietnākajos gadījumos skābekļa bads iestājas arī galvas smadzenēs, kā rezultātā bērns kļūst miegaināks, līdz zaudē samaņu, ja situācija neuzlabojas. Sniedzot bērnam palīdzību, noteikti paralēli zvani arī neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai 113!

 

Rīcība, ja aizrijas bērns līdz gada vecumam

Efektīva klepus gadījumā bērniņu novieto uz sava apakšdelma, kas balstās pret kāju, lai stabili (esi sēdus pozīcijā), un raugies, lai viņa galva ir zemāk nekā ķermeņa lejasdaļa, kā arī neaizmirsti ar otro un trešo pirkstu fiksēt mazuļa galvu. Tā nevienā brīdī nedrīkst brīvi karāties vai šļukt sānis. Tad ļaujam bērniņam klepot, lai svešķermenis izkļūst laukā.

 

Ja klepus ir neefektīvs, bērnu tieši tāpat novieto uz stabili fiksētā apakšdelma ar galvu uz leju un ar otro un trešo pirkstu fiksē viņa zodu, bet ar savu brīvo roku veic lēzenus, taču pietiekami spēcīgus uzsitienus pa mugurkaula viduslīniju virzienā no jostas daļas uz galvu. To dara ar plaukstas pamatnes locītavu, un šīs kustības veic 5 reizes. Atceries – viegla glaudīšana nelīdzēs! 

 

Pārliekot uz otra apakšdelma, pagriez bērnu uz muguras un ieskaties viņa mutītē, vai redzams iesprūdušais svešķermenis. Ja vari to ĒRTI izņemt no mutes, dari tā. Ja neesi pārliecināts par visiem 100%, tad neko nebaksti un necenties vilkt laukā. Tā var šo svešķermeni tikai ieslidināt vēl dziļāk bērna elpceļos. 

 

Ja svešķermenis nav dabūts laukā, fiksē bērna galvu savā delnā, raugoties, lai tā ir zemāk nekā ķermeņa lejasdaļa, un 5 reizes veic krūškurvja masāžu – atrodi krustpunktu (krūškurvja viduslīnija un perpendikulārā līnija starp krūšu zirnīšiem), kur novieto 2. un 3. brīvās plaukstas pirkstu, un sāc darboties. Arī masāža jāveic pietiekami spēcīgi – iespiedienam jābūt vienai trešdaļai no krūškurvja apkārtmēra. Lai cik dramatiski tas šķistu, taču citādi no masāžas nebūs jēgas. 

 

Atkal ieskaties bērna mutē, vai var ĒRTI izņemt svešķermeni. Ja ne, tad atkal pārvel zīdaini uz otra apakšdelma un 5 reizes atkārto muguras masāžu, pēc kuras vēlreiz ieskaties bērniņa mutē. Negatīva rezultāta gadījumā veic krūškurvja masāžu. Tā darbojies, līdz panākts vēlamais rezultāts. 

 

Ja situācija neuzlabojas, bērns kļūst nomākts, zaudē samaņu, tad novieto viņu uz pietiekoši platas un stabilas virsmas vai grīdas ar skatu pret sevi. No kāda dvieļa vai pa rokai esoša cita auduma izveido valnīti, ko novietot bērnam zem pleciem, lai viņa galviņa būtu atliektā stāvoklī un netiktu nospiesti elpceļi. 

 

Pārliecinies, ka bērniņš tiešām elpo! Vienu savu roku uzliec bērnam uz pieres, otru – uz zoda, paverot bērna mutīti. Viņa galva visu laiku ir nedaudz atliekta atpakaļ. Tagad pieliec ausi pie bērna sejiņas ar skatu uz viņa krūtīm. Tā varēsi novērot mazuļa elpošanu gan caur muti, gan caur degunu, kā arī redzēt, vai cilājas viņa krūtis. Jo mazāks bērniņš, jo vairāk viņš elpos caur degunu. Šādi 10 sekundes pavērtē bērna elpošanu. Ja 10 sekunžu laikā neredzi nevienu vai mani tikai vienu nepārliecinošu ieelpu un izelpu, tad jāsecina, ka bērniņš tomēr neelpo, un jārīkojas attiecīgi pēc atdzīvināšanas algoritma. 

 

Reklāma
Reklāma

ATCERIES!

Ja bērns elpo saraustīti, reti vai neelpo vispār, nekavējoties zvani neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai un ieslēdz skaļruni savam telefonam – kamēr brauks brigāde pie jums, dispečers telefoniski  stāstīs, kā tālāk rīkoties. Būs vajadzīga gan elpināšana no mutes mutē, gan netiešā sirds masāža. 

 

Otra poza, kuru vari izmantot, kad bērns ir bezsamaņā, bet elpo – turi bērniņu uz rokām stāvus pozīcijā, ar vienu plaukstu balstot viņa galvu, bet ar otru pašu mazuļa rumpīti. Arī te galvai jābūt zemāk nekā ķermeņa lejasdaļai. Visu laiku seko līdzi tam, vai mazais elpo, un gaidi ierodamies ātro palīdzību.  
 

Rīcība, ja aizrijas kāds, kurš ir vecāks par vienu gadu

Efektīva klepus gadījumā satver bērnu no mugurpuses un pieliec viņa ķermeņa augšdaļu uz priekšu, lai vieglāk izklepot elpceļos nokļuvušo svešķermeni.  

 

Ja klepus ir neefektīvs, atrodoties cietušajam no mugurpuses, ar vienu roku (to, kas nav darba) balsti bērna krūtis, noliecot viņa ķermeņa augšdaļu uz priekšu. Ar otru, vadošo roku, veic lēzenus, taču pietiekami spēcīgus uzsitienus pa mugurkaula viduslīniju virzienā no jostas daļas uz galvu. To dara ar plaukstas pamatnes locītavu, un šīs kustības veic 5 reizes. 

 

Tagad no sāna pārbaudi, vai cietušā mutē redzams norītais svešķermenis. Ja ir un to var ĒRTI izņemt,  viss kārtībā. Ja māc šaubas par rezultātu, neko neaiztiec, lai neiebīdītu vēl dziļāk elpceļos. 

 

Tagad veic tā saukto Heimliha paņēmienu. Atrodi bērnam nabu un tieši virs tās novieto dūrē savilktu savas vadošās rokas delnu, bet ar otru delnu aptver to. Bērna ķermeņa augšdaļa ir paliekta uz priekšu, un veic 5 vēdera grūdienus jeb Heimliha paņēmienus virzienā no ķermeņa priekšējās daļas uz mugurpusi, vienlaikus no lejas uz augšu. Atkal no sāna pārbaudi, vai mutē nav redzams aizrīšanās vaininieks svešķermenis. Ja ne vai to nevar ĒRTI izņemt no mutes, atkal veic uzsitienus mugurai, tad pārbaudi muti utt. Pamīšus veic minētās darbības tik ilgi, līdz klepus kļūst efektīvs vai svešķermenis izkļuvis no elpceļiem. 

 

ATCERIES! 

Ja bērns vēl nesniedzas tev līdz padusēm, tad, sniedzot palīdzību, nometies uz ceļiem. Lielākam bērnam un pieaugušajam palīdzēt vari stāvus pozīcijā. 
 

Ja tomēr neizdodas pietiekami ātri atbrīvot elpceļus no svešķermeņa un cietušais ieslīgst bezsamaņā, tad novieto viņu uz grīdas un, ja vien tas ir ērti  izdarāms, novelc viņam apģērbu, lai brīvi piekļūtu krūškurvim. 

 

Vienu roku uzliec uz pieres un atliec bērna galvu uz mugurpusi, bet ar otru roku fiksē viņa zodu, paverot cietušā muti. Pieliecies viņa sejai ar skatu uz krūškurvi un 10 sekundes novērtē, vai redzi, dzirdi un jūti bērna elpošanu. Ja viņš elpo, cietušo novieto sānu pozā un gaidi ierodamies mediķus.  

 

Skaties ārsta ieteikumus video!

Saistītie raksti