Pinnes bērniem un pusaudžiem: praktiski padomi ikdienai

Ja, parādoties pirmajai pumpiņai kaut kur uz pieres vai pie deguna, pusaudzis vēl priecājas – re, es jau esmu liels, man pat pumpas sāk mesties –, tad gadījumos, ja tās sāk vairoties, prieks pārvēršas par nejauku problēmu. Par laimi, tā ir risināma.
  • Lāsma Kalnbērza

    Lāsma Kalnbērza

    Dermatoloģe

Atsevišķa pumpa vēl neliecina par akni, tomēr arī tai būtu jāpievērš uzmanība.

FOTO:

Atsevišķa pumpa vēl neliecina par akni, tomēr arī tai būtu jāpievērš uzmanība.

Pirmās pumpas jeb pinnes uz sejas var būt arī pirmās pazīmes, kas liecina par pubertātes sākšanos. Šajā vecumā notiek dažādas hormonālas pārmaiņas, kas var izraisīt ādas tauku dziedzeru aktīvāku darbību, tauku pārprodukciju un tauku dziedzeru nosprostošanos. Uz ādas tas redzams kā baltie komedoni (nosprostoti tauku dziedzeri), melnie komedoni (nosprostoti tauku dziedzeri ar tumšu atveri ādas virsmā) un strutainas pinnes (iekaisuši tauku dziedzeri, kad jau pievienojušās baktērijas). Parasti pirmās pumpas ir uz sejas – biežāk “T zonā” (piere, deguns), retāk uz muguras augšdaļas, pleciem, krūtīm. Tas tāpēc, ka šajos ādas rajonos ir vairāk tauku dziedzeru. Dažkārt pirmās pinnes var novērot jau krietni pirms pubertātes – ap septiņu vai astoņu gadu vecumu, un mūsdienās šī tendence novērojama arvien biežāk un agrākā vecumā.

 

Ko darīt, ja uz ādas parādījusies pirmā pumpa?

Atsevišķa pumpa vēl neliecina par akni (medicīniskais apzīmējums pinnēm), tomēr arī tai būtu jāpievērš uzmanība. Vislabākais veids, kā tikt galā ar pinnēm, ir darīt visu, lai tās nemaz neveidotos. Protams, procesā ir iesaistīti vairāki faktori, tostarp ģenētika – ādas tauku dziedzeru pastiprināta jutība uz hormoniem, tomēr ikdienas darbībām ir ļoti liela nozīme.

 

Praktiski padomi ikdienai 

  • No rīta un vakarā rūpīgi nomazgā seju ar ūdeni un maigu attīrošo līdzekli. 
  • Neberzē ādu ar asām mazgāšanās birstītēm un abrazīviem skrubjiem.
  • Ja pusaudzis jau lieto dekoratīvo kosmētiku, vakarā iespējami ātrāk tā ir kārtīgi jānotīra no ādas.
  • Seja papildus jānomazgā arī pēc katra treniņa vai citas fiziskas aktivitātes, kad āda sasvīdusi – sviedri uz ādas rada labvēlīgu vidi mikrobiem un var veicināt piņņu veidošanos.
  • Izsitumu veidošanos var veicināt arī mati uz sejas, īpaši sportošanas laikā, tādēļ ieteicams tos savākt uz augšu vai kā citādi, lai mati pastāvīgi nesaskartos ar sejas ādu.
  • Seju bez vajadzības nevajag aiztikt, īpaši, ja rokas nav tīras.
  • Un, protams, nevajag mēģināt izspiest pumpas – tas var satraumēt ādu un infekciju izplatīt tālāk un dziļāk.

 

Akne un uzturs

Jā, runājot par akni, ikdienas paradumiem un īpaši uzturam ir patiešām liela nozīme, lai ar šo problēmu veiksmīgāk tiktu galā. Piņņu rašanās ir saistīta gan ar cilvēka ģenētisko noslieci veidoties izsitumiem, gan arī ar ikdienas paradumiem. 
Saistībā ar uzturu jāteic, ka ādas stāvokli ietekmē gan produkti, kas veicina pārmērīgu ādas tauku dziedzeru darbību, gan arī tie produkti, kas veicina baktēriju vairošanos un pastiprina iekaisumu.

 

Galvenie produkti, kas veicina piņņu veidošanos 

  • SALDUMI – piemēram, saldie batoniņi, kūkas, konfektes, džems, saldinātās brokastu pārslas, saldinātie jogurti un sieriņi;
  • SALDINĀTIE DZĒRIENI – piemēram, bērnu un pusaudžu iecienītās gāzētās limonādes, saldinātas sulas, enerģijas dzērieni;
  • RAFINĒTO MILTU PRODUKTI – piemēram, bulciņas, cepumi, pica, baltmaize;
  • FRITĒTI ĒDIENI  – piemēram, čipsi, frī kartupeļi, saldie virtuļi;
  • PIENS UN PIENA PRODUKTI – piemēram, siers, sviests, krējums.

 

Ja metas pumpas, šo vērts zināt

Reklāma
Reklāma

Piņņu veidošanos pamatā veicina produkti, kas strauji paaugstina cukura līmeni – cukurs un citi vienkāršie ogļhidrāti veicina baktēriju vairošanos un iekaisuma procesu. Savukārt pienā esošie hormoni cilvēkiem ar pastiprinātu jutību stimulē ādas tauku dziedzeru aktivitāti. 

Tā kā aknes gadījumā process nav saistīts ar alerģisku reakciju, tad alerģiju testi neuzrādīs piena un citus produktus kā “vainīgos”. Tikai ar izslēgšanas metodi – uz pārbaudes laiku šos produktus izslēdzot no uztura – var novērtēt, cik lielā mērā tie ietekmē ādas stāvokli. Līdz ar to arī nepalīdzēs bezlaktozes piena produktu lietošana, jo jebkurš dzīvnieku izcelsmes piens satur hormonus – arī tad, ja tas ir apstrādāts un nesatur laktozi. Hormonus nesatur augu izcelsmes pieni – rīsu, mandeļu, sojas, kokosriekstu. Tos var lietot govs piena vietā, tikai ieteicams pievērst uzmanību, vai tiem nav papildus pievienots cukurs.

 

Atceries!

Svarīgi ir ne tikai izslēgt produktus, kas veicina izsitumu veidošanos, bet arī pievērst uzmanību, lai uzturā ir visas augošam organismam nepieciešamās uzturvielas. Ieteicams vairāk izvēlēties rūpnieciski neapstrādātus produktus, kas satur vērtīgos vitamīnus un mikroelementus – tādus, kuri nav karsēti eļļā augstā temperatūrā un kuri apstrādes procesā nav zaudējuši uzturvērtību. Tāpat vēlams dot priekšroku mājās gatavotam ēdienam, kad ir skaidri zināmas visas sastāvdaļas un gatavošanas process. Ļoti liela nozīme ir pietiekamam ūdens daudzumam! Tīrs ūdens uzlabo vielmaiņu un palīdz arī uzturēt ādu veselu.

 

 

Ja pumpas tomēr vairojas

Ja tomēr sāk parādīties pinnes, var mēģināt lietot speciālo ādas kopšanas kosmētiku, kas paredzēta tieši problemātiskai ādai (kombinētai vai taukainai) un dezinficējošus līdzekļus uz atsevišķām pumpām. Aptiekās bez receptes pieejami dažādi dermokosmētikas līniju produkti, kas paredzēti problemātiskas ādas kopšanai. Tie ir vieglākas konsistences, nenosprosto poras un var būt ar vieglu pretiekaisuma un antibakteriālu iedarbību.

 

Ieteikums!

Lai gan atbilstoša ikdienas kopjošā kosmētika var būt ļoti noderīga, tomēr gadījumos, kad atkal un atkal uzrodas jaunas pinnes, ieteicams pakonsultēties ar ārstu. Dermatologs specializējas dažādās ādas slimībās, tostarp arī pusaudžu aknes ārstēšanā. Iespējams, būs nepieciešami kādi papildu izmeklējumi, spēcīgāki recepšu medikamenti, lai ar radušos problēmu tiktu galā.

Saistītie raksti