Šodien gribu rozā matus! Padomi matu krāsošanai mājās

Te rozā, te blondi, te pēkšņi melni un atkal blondi – pusaudžu vēlme eksperimentēt ar matu krāsu ir pavisam normāla vecuma īpatnība. Arī puišiem. Un ir vienalga, ka šī biežā tēla maiņa ir īsts pārbaudījums matiem. Pusaudzi interesē tikai rezultāts, ne sekas. Matu meistare Inga Brigadere- Johansone atklāj dažas gudrības, kuras palīdzēs iegūt ne tikai vēlamo rezultātu, bet arī maksimāli pasaudzēt matus. Padomi lieti noderēs arī vecākiem, kas matus mēdz krāsot mājas apstākļos.
  • Sigita Āboltiņa

    Sigita Āboltiņa

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Inga Brigadere-Johansone

    Inga Brigadere-Johansone

    Friziere stiliste, amata meistare

  • Jekaterina Pudova

    Jekaterina Pudova

    Dermatoloģe triholoģe klīnikā “Era Esthetic”

Pašu spēkiem veikti eksperimenti vienmēr ir interesantāki. Lai tie nebeigtos ar asarām, der ielāgot dažas gudrības.

FOTO:

Pašu spēkiem veikti eksperimenti vienmēr ir interesantāki. Lai tie nebeigtos ar asarām, der ielāgot dažas gudrības.

Inga Brigadere-Johansone aicina matu krāsošanu uzticēt frizierim, un īpaši, ja iecerēts radikāli mainīt matu toni. Arī ādas un matu daktere Jekaterina Pudova pievienojas šim aicinājumam, taču realitātē ne katram pusaudzim ir finansiālas iespējas to izdarīt salonā, turklāt tik bieži, cik gribētos, un arī ne katram tīk sēdēt friziera krēslā. Tāpat pašu spēkiem veikti eksperimenti vienmēr ir interesantāki un sniedz lielāku gandarījumu. Lai tie nebeigtos ar asarām un ziliem brīnumiem uz galvas burtiskā nozīmē, meistare pastāsta, kas jāņem vērā, krāsojot matus mājās, un kā to izdarīt pareizāk.

 

Sāc ar matu un galvas ādas novērtējumu

Ja izdomāts tikt pie jauna matu toņa, tad, protams, kāda pumpiņa galvas ādā vai sausāki matu gali nespēs atturēt no šī nodoma realizēšanas. Un tomēr, ja sataustīts kāds pušums vai sāpīgas, tikko veidoties sākušas pumpas galvā, labāk pagaidīt pāris dienas, lai šī vieta sadzīst. Uzklājot brūcītei ķīmisku matu krāsu, var tikt ne tikai pie lielāka iekaisuma, bet pat pie tādas kā apdeguma čūlas, jēluma. 
Arī matu struktūrai ir nozīme. 

 

Pavisam trauslus, smalkus matus nevajadzētu balināt, pēc tam uzreiz uzklāt toni – tie var neizturēt slodzi un nolūzt. 

 

Svarīgi arī, vai mati iepriekš ir krāsoti, cik tumši vai gaiši tie ir un vai saknes ir atšķirīgā tonī nekā pārējie mati. Ideālā variantā šo visu ir labi ņemt vērā, taču skaidrs, ka pašam veikt šo novērtējumu un tad vēl atbilstoši piemeklēt krāsu ir liels un atbildīgs uzdevums, kur nepieciešamas zināšanas. Ideāli, ja šādu konsultāciju pusaudzis var saņemt pie sava friziera, ja tāds ir.

 

Izvēlies matu krāsu 

Nākamais svarīgais solis ir matu krāsas izvēle. Neiedziļinoties niansēs, izšķir trīs pakāpes – gaiši mati, vidēji tumši un tumši mati. Inga Brigadere-Johansone norāda, ka svarīgi arī ņemt vērā, ir vai nav sirmi mati: “Lielākoties jauniešiem tādu nebūs, taču citiem mati sāk sirmot pat pusaudžu vecumā, jo gēni ir dažādi. Ja redz sirmos matus, procedūra ir sarežģītāka, tāpēc runāsim par jauniešiem bez sirmuma.”

 

Meistare iesaka izvēlēties dabīgākas, saudzējošākas matu krāsas, un, ja nav sirmuma, droši var lietot tonējošās. 

 

“Tās nokrāsos tikai mata ārējo apvalku – kutikulu, nevis mata korteksu jeb nākamo mata iekšējo slāni. Līdz ar to tonējošās ir vairāk piemērotas jauniešiem,” saka Inga Brigadere-Johansone. 
Savukārt daktere atklāj, ka pirmā komponente visās krāsās ir oksidants – tās ir oksidējošas krāsvielas, kas sastāv no daudziem dažādiem pigmentiem, lai iegūtu vēlamo toni. Otrais ir amonjaks vai tā aizvietotāji, un visbiežāk pievienots ir tieši monoetanolamīns. Abiem minētajiem ir sārmaina vide, kas nepieciešama, lai mats (pH 5,5) uzbriestu un sargājošās, sedzošās zvīniņas attaisītos. Trešā matu krāsu neatņemamā sastāvdaļa ir ūdeņraža pārskābe – tā izņem dabīgo pigmentu no mata un vietā ieliek to, kas atrodas matu krāsas tūbiņā. 

 

Par laimi, matu krāsu sastāvā nedrīkst būt nekas, kas nav atļauts Eiropas Savienības regulās, un neviena sastāvdaļa nedrīkst pārsniegt atļauto normu. 

 

“Tas gan nenozīmē, ka matu krāsas kļūst nekaitīgas veselībai, un regulas arī nepasargā mūs no alerģiskas reakcijas,” uzsver Jekaterina Pudova, “gandrīz visas noturīgās jeb ķīmiskās matu krāsas satur parafenilēndiamīnu (PFD), kas ir bīstams alergēns un kam ir tendence uzkrāties ādā”. Daktere iesaka – pat tad, ja uz iepakojuma rakstīts, ka matu krāsa nesatur PFD, rūpīgi jāizlasa, vai tai nav pievienota līdzīga viela PTD – paratoluēndiamīns, ko sauc arī par toluēn-2,5-diamīnu. Tas būs tikpat kaitīgs un var izraisīt alerģisku reakciju.


Pirms lieto jaunu matu krāsu, jāveic tests

Mūsu ādā ir tas pats keratīns, kas matos, tāpēc arī matu krāsa spēj ietonēt ādu. Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, īpaši, ja kādu matu krāsu lieto pirmo reizi, 48 stundas pirms paredzētās skaistuma procedūras jāveic tests – sajauc mazu krāsas zirnīti ar pievienoto ūdeņraža pārskābi un uzklāj uz ādas aizauss rajonā, kā arī ietonē vienu matu šķipsnu vietā, kur citi to nepamanīs. Tā var uzzināt, vai šī matu krāsa galvas ādai patīk un kāds būs iegūstamais matu tonis. Tas gan negarantē, ka noteikti nebūs kairinājuma galvas ādai, bet lielus pārsteigumus matu krāsa nesagādās.

 

Kas matiem kaitē visvairāk?

Jekaterina Pudova norāda – matu dzīvā daļa ir tikai tā, kas zem ādas: “Mati, kurus mēs redzam, vairs nav dzīvi, taču tie tik un tā ir skaisti un spīdīgi, ja vien matus pārklājošās zvīņas ir ciet. Tiklīdz šīs zvīņas atver, salabot tās vairs nevar. Iegūt atkal spīdīgus un pēc skata veselīgus matus var tikai mākslīgi, lietojot kondicionierus, matu maskas un citus kopjošos līdzekļus.”  

 

 

Matu zvīņas deformē gan žāvēšana ar fēnu, gan lokšķēres un citi karsējošie līdzekļi, arī laikapstākļi un, protams, matu krāsošana. Tomēr jaunu matu toni var iegūt arī saudzīgāk.
Inga Brigadere-Johansone atgādina, ka matu krāsas iedalāmas trijās grupās – ķīmiskajās, tonējošajās un dabīgajās matu krāsās. Pie tonējošām pieskaitāmi arī tonējošie šampūni, balzami, putas, želejas un citi matu krāsu mainošie līdzekļi, taču, kā saka friziermeistare, tie visi paredzēti matu kopšanai jeb tam, lai toni uzturētu spīdīgu, izteiksmīgu.


Ko nozīmē cipari un apzīmējumi uz iepakojuma 

 

Izvēloties toni, jāpievērš uzmanība nevis zīmējumam, bet cipariem un burtiem. Gandrīz visi ražotāji ar pirmo ciparu apzīmē dabīgā toņa dziļuma līmeni. Neprofesionālajām, veikalos nopērkamajām matu krāsām tie ir no viens līdz desmit. Jo mazāks cipars, jo tumšāks tonis. Piemēram, ja tavs matu tonis ir apmēram uz četri – tumši brūns, bet vēlies šokolādīgāku rezultātu, tad pirmajam ciparam jābūt četri vai pieci. Ja tas būs seši vai septiņi, gala iznākums būs gaišāks un ne tik izteiksmīgs. 
Otrs cipars vai burts (kā kurai firmai) apzīmē krāsas toni. Piemēram, cipars 0 vai burts N nozīmē naturālu jeb brūnu toni. Izvēloties 3N, iegūsi ļoti tumši brūnus matus, bet, krāsojot ar 2N, tie jau būs melni. 

 

Ja gribi vienkārši brūnus matus, ņem matu krāsu ar vienu ciparu, bet, ja kārojas iesarkanu toni, tad raugies, lai aiz punkta vai svītriņas ir cipars 5 vai burts R.  

Reklāma
Reklāma

 

Trešais cipars jau vēsta par toņa niansēm. Piemēram, ja dabīgie mati ir vidēji blondi, kas pēc kataloga varētu būt cipars 7, un gribas kādu nokrāsu jeb mākslīgo toni – sarkanu, rudu, dzeltenu, pelēku –, tad skaties, kāds cipars ir aiz punkta vai šķērssvītras. Piemēram, 7/4 3 – šai krāsai ir gan mākslīgais tonis, gan nianse jeb rudi dzeltens. 4 visbiežāk ir ruds, 3 dzeltens, 5 lielākoties sarkans vai reizēm violets un 6 – violets. Atkarīgs no ražotāja.
Gadījumos, kad uz kastītes redzami arī burti, liec lietā savas angļu valodas zināšanas, jo tas ir konkrētas krāsas pirmais burts – A (ash – pelēks), R (red – sarkans) utt.

 

Sameklē treknu krēmu

Lai nenoķēpātu pieri, ausis, kaklu, visapkārt matu kontūrlīnijai uzzied krēmu, bet tā, lai neskar matus. Un jāatceras ieziest arī ausu maliņas! Krēms veidos aizsargbarjeru, un, ja gadīsies noķēpāt pieri vai ko citu, kas nav mati, uz ādas nepaliks traipi, kurus bez speciāla līdzekļa uzreiz nevar dabūt nost.

 

Matu krāsas sagatavošana un krāsošana

Uzmanību! Ja liek ķīmisko krāsu, matiem jābūt netīriem! 
Vispirms rūpīgi jāizlasa instrukcija, tad jāuzvelk cimdi un tikai pēc tam var jaukt krāsu un klāt to matos. Krāsas ieklāšanu vēlams veikt astoņu līdz desmit minūšu laikā, tāpēc, ja nav šādu iemaņu, labāk palūgt, lai kāds no mājiniekiem palīdz to izdarīt.  
Iecerēto būs vieglāk paveikt, ja sadala matus četrās zonās – taisna līnija no pieres līdz kakla aizmugurējai daļai un no vienas auss līdz otrai. 

 

Sāk ar abām aizmugurējām zonām, šķirot matus pa aptuveni puscentimetru biezām šķipsnām, un iekrāso saknes. 

 

Tas nozīmē ne vairāk kā divus vai trīs centimetrus no galvas ādas. Pēc tam to pašu izdara ar abām priekšējām zonām, tad vēlreiz uzziež krāsu kontūrlīnijām un ļauj tai darboties.
Ja izvēlēto toni krāso pirmo reizi, uz pārējiem matiem to var klāt uzreiz pēc sakņu un kontūrlīniju apstrādāšanas. 
Ja šo toni liek atkārtoti, tad gan izlieto visu krāsu saknēm, bet pārējos matus atsvaidzina jeb veic emulgēšanas procedūru pēc tam, kad līdz krāsas izmazgāšanai atlikušas pāris minūtes. Meistare iesaka uzmanīgi izlasīt pievienoto instrukciju un ievērot noteikto krāsas izturēšanas laiku, jo “katrai firmai tas ir atšķirīgs. Krāsu ražošanā izmanto dažādas ķīmijas un formulas, tāpēc instrukcija ir svarīga”.

 

Emulgēšana

To varētu saukt arī par galvas masāžu, kuras laikā krāsa tiek atcelta no galvas ādas, lai tā būtu tīra, bet ieklātā krāsa tiktu iestrādāta visā matu garumā un tie iegūtu vienmērīgu toni par spīti tam, ka krāsotas tikai saknes. 

  1. Noliec galvu uz priekšu un ar nelielu ūdens daudzumu samitrina matus.
  2. Izmasē galvas ādu – sākumā visapkārt matu augšanas līnijai, pēc tam pārējo. Tā atceļ krāsu no ādas.
  3. Tagad masē arī visus pārējos matus vienā masā divas līdz trīs minūtes.

Tā arī ir emulgēšana, kuras rezultātā notonē pārējos, nekrāsotos matus, lai tie visā garumā būtu gan vienādā tonī, gan skaisti spīdētu.

 

Laiks mazgāt matus!

Pēc emulgēšanas matu krāsu skalo nost tik ilgi, kamēr ūdens kļūst caurspīdīgs, un tikai tad liek matos šampūnu. Divas reizes matus mazgā ar šampūnu un beigās ieziež kondicionieri. “Tas ir labāks pēc matu krāsošanas nekā matu maska. Tā ārstē matus, tāpēc netiek izmantota uzreiz pēc matu krāsošanas, taču to var lietot vēlāk, lai uzlabotu matu struktūru,” saka Inga Brigadere-Johansone.  
Ja krāsas iepakojumā pievienota matu maska, atkal rūpīgi jāizlasa instrukcija – kādā reizē tā jāpievieno matu krāsai, citā jālieto pēc matu mazgāšanas.


Ja gribas blondus matus

  • Lietot balinātāju mājas apstākļos nevajag nekādā gadījumā, jo iegūt skaistu rezultātu ir teju neiespējami, kā arī var gūt galvas ādas apdegumu.
  • Jau esošas gaišmates var mēģināt atjaunot toni ar ķīmisko matu krāsu, kuras sastāvā ir pievienots balinātājs. Bet jāuzmanās tumšmatēm, jo ataugušās saknes var sanākt oranži dzeltenas, un tad nepieciešama vēl tonēšana.
  • Parasti blondīnēm mājās ir tā sauktie violetie šampūni, kas neitralizē nevēlamo toni, bet, ja tāda nav, labāk neriskēt ar gaišo toņu krāsošanu pašu spēkiem.
  • Izvēloties gaišu matu krāsu ar pelēcīgu toni, uzmanīgi jāseko līdzi procesam, laiku pa laikam pamazgājot kādu matu šķipsnu, lai redzētu, vai rezultāts jau nav sasniegts. Pārturēti kaut minūti par ilgu, pelēcīgie toņi var pārvērsties zaļos vai labākajā variantā – violetos.
  • Gaišajām krāsām lielākoties pievienots deviņu procentu ūdeņradis, kas ir ļoti spēcīgs. Pirmās apmēram divdesmit minūtes tas veic balinošu procesu jeb izņem no mata tur jau esošo krāsu un tikai tad liek iekšā to, kas pievienots tūbiņā. Izturēšanas laiks nedrīkst pārsniegt piecdesmit minūtes, bet noteikti jāskatās pievienotā pamācība.
  • Gaišos toņus vēlams krāsot tikai ataugušajās matu saknēs, nevis visā matu garumā, lai nesabojātu tos.

 

Ekspresjautājums

Kāpēc balinot mati ar laiku kļūst tumšāki?
Krāsu mūsu matos veido vairāk eumelanīns un feomelanīns – šie divi satur krāsas. Ilgstoši balinot matus, feomelanīns pazūd un paliek tikai eumelanīns, kas atbildīgs par tumšā toņa molekulām.


7 lietas, kas vēl jāatceras

  1. Mājās drošāk ir krāsot matus tonī, kas līdzīgāks dabīgajam, jo “cilvēks nezina, kādu krāsu meistars iepriekš lietojis, turklāt dažādu firmu krāsas savā starpā var “kauties” un cerētā rezultāta vietā var sanākt kaut kas pavisam negaidīts”.
  2. Ķīmisko matu krāsu liek uz nemazgātiem, bet tonējošo – uz tīriem matiem. Ja tie mazgāti no rīta, bet krāsot iecerēts vakarā, viss kārtībā – matus jau var uzskatīt par netīriem, jo galvas ādu segs dabīgs tauku slānītis, kas pasargās to: gaišās matu krāsas tik ļoti nekodīs, bet tumšās neieēdīsies ādā.
  3. Ja gadās apdedzināt, sabojāt matus tā, ka tie pēc izmazgāšanas ir staipīgi, galvenais ir neķemmēt tos. Šādos gadījumos jāuzliek kondicionieris vai kāda atjaunojoša matu maska un ilgāk jāpatur, bet tad jānovērtē, vai izdevies atdzīvināt matus. Šī procedūra jāatkārto vairākkārt.
  4. Ja ir iespēja iegādāties profesionālo matu krāsu, to nevajag darīt, jo, sajaucot nepareizas proporcijas, var iegūt ne tikai sliktu rezultātu, bet arī apdedzināt galvas ādu un krietni sabojāt matus. Šīm krāsām nav pievienotas instrukcijas, un frizieri apmeklē speciālus seminārus, kur soli pa solim mācās, kā tās lietot. Veikalos nopērkamās parastās krāsas ir ražotas tā, lai nekādu lielu ļaunumu cilvēks sev nespētu nodarīt.
  5. Ja pēc matu krāsošanas ir skaidrs, ka nav iespējams sadzīvot ar iegūto toni, pārkrāsot var uzreiz – mūsdienās matu krāsas ir krietni saudzējošākas, salīdzinot ar tām, kas bija pirms 20 gadiem. Arī salonā bieži, piemēram, vairākas reizes ņem ārā tumšo pigmentu, tad vēl krāso un to visu dara vienā dienā. Protams, jāseko līdzi tam, kā jūtas mati.
  6. Ja rodas vēlme nokrāsot šķipsnas folijā, pašam labāk to nedarīt. Ir jāzina, kā pareizi ielikt šķipsnu un nostiprināt foliju. Krāsa vai balinātājs reakcijas gaitā uzpūšas, un folija var sākt slīdēt nost. Rezultātā sanāk pleķaini mati, bet tos izlabot ir ilgs un grūts darbs, ko paši mājās nemaz nevar izdarīt. Ja tomēr gribas izveidot kādu šķipsnu, tad labāk to krāsot kaut kur starp matiem, bet ne galvas augšējā daļā – lai šķipsna it kā ir, bet tajā pašā laikā nav uzkrītoši redzama. Un noteikti nevajag foliju sildīt ar fēnu vai kā citādi, lai mati no karstuma nesāk kūpēt – šis materiāls jau pats par sevi silda.
  7. Krāsot uzacis ar matiem paredzētajām krāsām nevajadzētu. Āda ap acīm, tostarp uzacīm, ir krietni plānāka un jutīgāka, tāpēc matu krāsa var to pamatīgi sakairināt vai pat radīt vēl nopietnākas sekas.


Ātrā palīdzība galvas ādai

Ja gadās, ka pēc matu krāsošanas galvas āda niez, deg vai pat lobās, jāņem palīgā kaut kas skābs – pavisam viegls etiķūdens vai vislabāk biolakto bezpiedevu jogurts. 
Pienskābei mazliet piemīt nomierinoša darbība, un tā atvēsinās sakarsušo galvas ādu. 

 

Jogurtu uzklāj kā masku un patur. Matiem neko sliktu tas neizdarīs, bet galvas ādu nomierinās. 

 

Ja nekā no minētā nav mājās, var paskalot galvu ar kumelīšu novārījumu, taču nevajag izmantot neko, kas satur medu vai spirtu. Tas radīs vēl lielāku kairinājumu. 
Pēc tam, kad āda nomierinājusies un ir tikai sausa (ne vairs kņudoša, niezoša vai sāpīga), to ietauko ar eļļu. Galvas ādai piemērotāka būs mandeļu, persiku kauliņu vai sezama eļļa. Linsēklu un citas būs par smagnēju, turklāt grūtāk izmazgājamas.


2021. gada modes tendences matu krāsās

 

Lai cik neierasti tas skanētu, bet šogad nekas nav mainījies – joprojām aktuāli ir piezemēti, piesātināti toņi ar saulē izbalējušiem matu galiem, taču šim efektam jāizskatās dabiskam. Jā, matu gali ir pabalināti un ietonēti, taču iespaidam jābūt tādam, it kā tos ir pabalinājusi saule. 


Arī tā sauktie crazy toņi ir piezemēti, pieklusināti, ko apliecina pasaules čempionāts frizieriem – izrādās, pat sarkanais tonis var kļūt mierīgs, maigs, ja to pietušē.