Otello koncertuzvedumā dziedās Aleksandrs Antoņenko un Inga Kalna

2010. gada 5. un 7. martā Latvijas Nacionālajā operā skanēs Džuzepes Verdi operas Otello koncertuzvedums diriģenta Normunda Vaiča interpretācijā.

Otello lomu dziedās Aleksandrs Antoņenko.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Otello lomu dziedās Aleksandrs Antoņenko.

Galvenās lomas dziedās Latvijas operas zvaigznes Aleksandrs Antoņenko (Otello) un Inga Kalna (Dezdemona); pārējās lomās iejutīsies Jānis Apeinis (Jago), Viesturs Jansons (Kasio), Olga Jakovļeva (Emīlija), Oļegs Orlovs (Rodrigo), Krišjānis Norvelis (Montano) un Rihards Mačanovskis (Ludoviko). Koncertuzvedumā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas koris un orķestris.

Daudzi mūzikas kritiķi, vēsturnieki un arī klausītāji mēdz uzskatīt Otello par Džuzepes Verdi labāko operu. Par labākajiem titullomas interpretiem laika gaitā atzīti tādi meistari kā Fransisko Vinjass, Džovanni Dzenatello, Džakomo Lauri-Volpi, Mario del Monako, Plasido Domingo u. c. Otello – vienu no sarežģītākajām tenora lomām – gatavoja arī Enriko Karūzo, taču viņa dzīve aprāvās, atstājot operas vēsturi bez šīs interpretācijas. Rīgā operas pirmizrāde notika 1891. gada 14. janvārī Atjaunotajā Rīgas Pilsētas teātrī. Kopš tā laika Verdi meistardarbs Latvijā piedzīvojis piecus iestudējumus (1926, 1935, 1939, 1951, 1980), kuros galveno lomu dziedājuši Rūdolfs Bērziņš, Mariss Vētra, Arturs Frinbergs un Kārlis Zariņš.

Tenoram ALEKSANDRS ANTOŅENKO, kas šobrīd dzied uz vadošajām operskatuvēm pasaulē, Otello loma nav sveša – maestro Rikardo Muti vadībā 2008. gadā viņš ar to debitēja Zalcburgas festivālā un Romas operā, bet 2010.gada sākumā - Vīnes Valsts operā, kur pie diriģenta pults bija Adams Fišers. Savukārt, soprāns INGAI KALNAI šī reizi būs lomas debija - Dezdemonu viņa dziedās pirmoreiz. I.Kalnas repertuārā ir sarežģītākās un slavenākās liriskā soprāna partijas, kamermūzika un lielās formas skaņdarbi. 2008. gadā Inga Kalna debitēja Zalcburgas festivālā, kur dziedāja Pirmo dāmu V. A. Mocarta Burvju flautā ar Rikardo Muti pie diriģenta pults, bet 2009. gada pavasarī Inga Kalna apbūra Milānas La Scala publiku titullomā G. F. Hendeļa operā Alčīna.

LNO mākslinieciskais direktors Arturs Maskats: „Latvijas publika ir pelnījusi dzirdēt šo opermūziku tieši šādā sastāvā: Aleksandrs Antoņenko šobrīd pasaulē ir viens no labākajiem Otello lomas, kas ir viena no smagākajām un atbildīgākajām tenoru partijām, interpretiem. To viņš vairakkārt ir pierādījis uz pasaules svarīgākajām un prasīgākajām skatuvēm. Arī Inga Kalna, kas Eiropā ir pieprasīta baroka un klasiskajā repertuārā, ar lielu prieku uzņēmās darbu pie Dezdemonas lomas. Domāju, ka viņai tas būs pozitīvs izaicinājums. Ar lielu nepacietību gaidām abu meistaru satikšanos! Piebildīšu, ka pēdējo reizi operas Otello fragmenti skanēja tenora Kārļa Zariņa 70 gades koncertā.”

Koncertuzvedums tiks translēts 5.martā Latvijas Radio programmā Klasika. Biļetes – LNO un visās „Biļešu paradīzes” kasēs; biļešu cenas – no Ls 3 līdz 20.
 

Reklāma
Reklāma