No zēna par vīrieti. Pirmā skūšanās reize

Visbiežāk zēni par skūšanos sāk interesēties jau tad, kad apmatojums uz sejas ir vien tāda pavisam maza, maiga pūciņa. Kā mums visiem. Tomēr puiša interese par to liecina, ka ir īstais laiks sākt iepazīstināt viņu gan ar pašu skūšanās procesu, gan dažādiem padomiem par piemērotu līdzekļu izvēli.
  • Līga Brūvere

    Līga Brūvere

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Jana Janovska

    Jana Janovska

    Dermatoloģe

Kļūt par vīrieti, kas skujas, var tad, kad sejas apmatojums ir kļuvis tumšāks un raupjāks, izzudušas pusaudžiem raksturīgās pinnes un izaugušais apmatojums rada vizuālu diskomfortu.

FOTO:

Kļūt par vīrieti, kas skujas, var tad, kad sejas apmatojums ir kļuvis tumšāks un raupjāks, izzudušas pusaudžiem raksturīgās pinnes un izaugušais apmatojums rada vizuālu diskomfortu.

Lasi rakstu no žurnāla "Mammām un Tētiem. Skolēns” pavasara numura!

 

3 svarīgi soļi!

  1. Svarīgi izmantot pareizās jeb skūšanās ziepes vai putas, kas nebojā ādas virsējo kārtu un atjauno tās lipīdu slāni – tas skūšanās laikā tiek nokasīts. Lipīdi veido ādas aizsargbarjeru.
  2. Pēc skūšanās obligāti jāuzklāj mitrinošs aizsargkrēms, kas atjauno ādas bioloģisko aizsargbarjeru.
  3. Pubertātes vecumam ir raksturīgas pinnes. Ja uz ādas ir iekaisuma process, skūties nevajadzētu, jo tas var izplatīties. Vispirms jādodas pie dermatologa, kurš noskaidros piņņu patieso cēloni un ieteiks atbilstošus līdzekļus iekaisuma ārstēšanai.

 

Vispirms ūsiņas

Pubertāte mūsdienu bērniem sākas vidēji gadu vai pusotru agrāk, nekā tas bijis līdz šim. Sākas hormonālās vētras, aktivizējas vīrišķie hormoni androgēni, kas vizuāli sāk veidot zēnu par vīrieti. Ap 13–14 gadu vecumu puišiem sāk parādīties pirmais sejas apmatojums – vieglas, mīkstas un gaišas pūciņas uz virslūpas. Bārda parādās pēc tam, apmēram 17–18 gadu vecumā vai pat vēl vēlāk. Apmatojums arvien dāsnāk sāk augt arī padusēs, ap dzimumorgāniem, uz krūtīm un citās ķermeņa vietās. 

Ap 16 gadu vecumu ūsiņas jau kļuvušas cietākas un tumšākas un tās ir noskujamas.

“Protams, vienmēr ir izņēmumi gan uz vienu, gan otru pusi,” teic Jana Janovska. Viņa paskaidro, ka kopumā sejas apmatojuma augšanas intensitāti ietekmē dažādi faktori – ģenētika, ādas stāvoklis, kopējais veselības stāvoklis utt.

 

Kad sākt skūties?

Kad tad ir īstais brīdis, kad puisis var sākt skūties? Viena pareiza viedokļa nav. 

Pārāk steigties ar skūšanos tomēr nevajadzētu kaut vai tāpēc, ka pusaudža āda joprojām vēl ir ļoti maiga un skūšanās to var sakairināt. 

Nobriedusi un vairs ne tik vārīga jauno vīriešu āda kļūst ap 18 gadu vecumu. 
Tātad kļūt par vīrieti, kas skujas, var tad, kad sejas apmatojums ir kļuvis tumšāks un raupjāks, izzudušas pusaudžiem raksturīgās pinnes un izaugušais apmatojums rada vizuālu diskomfortu, proti, puisis izskatās nesakopies.

 

Kādu skuvekli izvēlēties?

Kāda veida skuvekli izmantot – elektrisko, daudzreiz lietojamo ar nomaināmām galviņām vai vienreiz lietojamo? 

Reklāma
Reklāma

Elektriskie skuvekļi ir ērti, bet daudzi modeļi nenoskuj tik tīri kā vienreiz lietojamie skuvekļi. Ja tomēr elektriskais skuveklis guvis virsroku izvēlē, tad vēlams priekšroku dot tādam, kam ir   kustīga galviņa – šāds skuveklis labāk piemērosies sejas kontūrām un būs ērtāk lietojams. 
Savukārt gan daudzkārt lietojamie ar maināmām galviņām, gan vienreiz lietojamie skuvekļi izmantojami kopā ar skūšanās putām vai speciālu želeju, kas nodrošina asmeņa slīdēšanu un samazina risku tikt pie iegriezuma ādā.

 

Skūšanās soli pa solim 

Visticamāk, pavisam no ādas saskrāpēšanas un traumām izvairīties neizdosies. Meistarība nāk ar laiku, taču skūšanās ceļvedis noteikti būs noderīgs.

 

  • Vislabāk skūties pēc siltas vannas vai dušas, tad āda būs mitrināta un mīksta.
    Arī pirms skūšanās putu uzklāšanas seja ir jāsamitrina ar iespējami siltāku ūdeni. Tas padarīs mīkstāku apmatojumu un skūšanās būs gludāka, vieglāka.
  • Ieteicams izvēlēties skūšanās krēmu vai putas bez pievienota alkohola vai spirta, kas var kairināt ādu.
  • Skuvekli virza matiņu augšanas virzienā, nevis pretēji tam. Skūšanās pretējā virzienā var veicināt matiņa ieaugšanu un mata folikula iekaisumu jeb sastrutojumu.
  • Vienu vietu divas reizes nedrīkst skūt! Tas pastiprināti kairina sejas ādu.
  • Ir ļoti svarīgi skūties lēni un maigi.
  • Lai izvairītos no iegriezumiem ādā, skuvekli nedrīkst spiest pārāk stipri.
  • Skuvekļi un asmeņi ir jāmaina regulāri, jo neasi asmenīši traumē ādu un ir baktēriju perēklis.
  • Pēc skūšanās seja jānomazgā ar ziepēm un ūdeni un jāuzklāj uz sejas speciāls pēcskūšanās losjons vai mitrinošs līdzeklis. Ja iecerēts uzreiz doties ārā, jāuzklāj arī saules aizsargkrēms ar UV faktoru vismaz 30.

Svarīgi!
Ja āda ir jutīga un ir nosliece uz folikulītu (viena vai vairāku matu folikulu infekcija un iekaisums), tad no bakteriālas infekcijas jāuzmanās vēl vairāk un īpaša uzmanība jāpievērš skūšanās higiēnai.

 

Zini, ka... 

...ja vien apmatojums uz sejas nav ļoti biezs, nav nepieciešamības skūties katru dienu! 
...ja ir vēlme atbrīvoties no pārmērīga ķermeņa apmatojuma uz muguras vai citās vietās, to vislabāk darīt ar vaksācijas palīdzību.


Papildu literatūra
Shaving Tips for Teen Guys
https://teens.webmd.com/boys/shaving-tips-guys

Saistītie raksti