Bērnu dienas festivālā bērniem mācīs pirmās palīdzības sniegšanu sev un draugam. Mazākajiem pie daktera jāierodas ar rotaļlietu!

1. jūnijā Rīgā, Doma laukumā no plkst. 11.00 līdz 17.00 notiks Bērnu dienas festivāls, kas veltīts vasaras brīvlaika sākumam un Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai. Pasākumā darbosies arī Drošības zona, kurā pirmās palīdzības instruktori mācīs, kā sniegt pirmo palīdzību sev vai draugam, savukārt mazākie apmeklētāji aicināti ierasties ar savu rotaļlietu uz Brūču staciju.
Jauniešiem un vecākiem būs iespēja apgūt vai atjaunot zināšanas par atdzīvināšanas pasākumiem ar un bez defibrilatora (AED), kā arī rīcību aizrīšanās gadījumā.

FOTO: Shutterstock.com

Jauniešiem un vecākiem būs iespēja apgūt vai atjaunot zināšanas par atdzīvināšanas pasākumiem ar un bez defibrilatora (AED), kā arī rīcību aizrīšanās gadījumā.

Bērnu dienas festivāla Drošības zonā apmācības vadīs pirmās palīdzības pasniedzēji un instruktori no Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), kas gan bērniem, gan pieaugušajiem, stāstīs un rādīs, kā sniegt pirmo palīdzību sev vai draugam.

 

Mazākie apmeklētāji aicināti ierasties ar savām lellēm vai rotaļu lāčiem, lai dakteru vadībā iemācītos uzlikt pārsēju brūcei. 

Gadu no gada Latvijā diemžēl saglabājas augsti bērnu mirstības rādītāji no nejauši gūtām traumām, tāpēc Bērnu dienas festivālā, kas ir Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai veltīts pasākums, darbosies “Drošības zona”. 

Drošības zonā dienas garumā strādās mediķi, skaidrojot un praktiski rādot, kā traumas gadījumā palīdzēt sev vai draugam.

 

 

Brūču stacija mazākajiem

Brūču stacijā paši mazākie festivāla apmeklētāji aicināti ierasties ar savu rotaļlietu, lai mācītos pārsiet brūci. Materiālus nodrošina medicīnas un higienas preču ražotājs no Vācijas – uzņēmums PAUL HARTMANN AG.

 

Atdzīvināšanas pasākumu treniņš uz manekeniem

Jauniešiem un vecākiem būs iespēja apgūt vai atjaunot zināšanas par:

  • atdzīvināšanas pasākumiem ar un bez defibrilatora (AED),
  • rīcību aizrīšanās gadījumā.

Būtiski, ka Drošības zonā izmantotie manekeni ir interaktīvi un uzreiz var redzēt glābšanas efektivitāti – cik procentuāli veiksmīga ir atdzīvināšana, vai svešķermenis no elpceļiem izkrīt vai ne u.c. 

Reklāma
Reklāma

 

Vai nespeciālists var izglābt cilvēka dzīvību?

“Spēkus izmēģināt dzīvības glābšanā varēs gan bērni un jaunieši, gan vecāki. Ja pirmajā reizē nesanāk, nevajag nolaist rokas, jo patrenēties varēs vairākas reizes,” teic pirmās palīdzības instruktors, “Mammamuntetiem.lv” eksperts Mareks Marčuks. Vai parasts cilvēks var izglābt dzīvību? “Noteikti, tāpēc jau stacijas tiek veidotas, lai cilvēki gūtu šīs pirmās palīdzības sniegšanas iemaņas. Praktiski darot, ir vieglāk atcerēties, kā jārīkojas, ja ir dzīvībai bīstams scenārijs. Arī muskuļu atmiņa darbojas – ja liekas, ka no galvas viss ir pazudis, saglabājas muskuļu atmiņa, kas stresa gadījumā var palīdzēt izpildīt nepieciešamās darbības.”

 

Vairāk par Bērnu dienas festivāla aktivitātēm uzzini šeit!

 

Par Bērnu dienas festivālu

Bērnu dienas festivāls ir īpaši bērnu un jauniešu godināšanai veidots pasākums, ko līdz ar skolēnu vasaras brīvlaika sākšanos un Starptautiskās bērnu aizsardzības dienas atzīmēšanu rīko vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”. Šogad festivāls notiek sestdien, 1.jūnijā, no plkst. 11.00 līdz 17.00, Vecrīgas sirdī – Doma laukums būs pilnībā pārvērsts par svētku vietu bērnu atpūtai, rotaļām, priekam, smiekliem un bērnības svinēšanai. Lielkoncertā uzstāsies vairāk nekā 600 bērnu no visas Latvijas, koncerts noslēgsies ar grupas “Citi zēni” uzstāšanos. Doma laukumā dienas garumā gaidāmas arī citas dažāda vecuma bērniem piemērotas aktivitātes. 

Bērnu dienas festivāla mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību bērnu vajadzībām un atbalstam. Festivālu atbalsta Bērnu aizsardzības centrs un Rīgas valstspilsētas pašvaldība.

 

Skaties atskata video no Bērnu dienas festivāla Esena dārzos!

Saistītie raksti