Leļļu teātris atgriezīsies izremontētajās telpās ar divām jaunām izrādēm

11. novembrī Latvijas Leļļu teātris atklās atjaunoto teātra ēku Krišjāņa Barona ielā ar divām pirmizrādēm. Dramaturģes Ances Muižnieces radītais teātra detektīvs “Sivēnam pa pēdām” Edgara Kaufelda režijā skatītājus ievedīs gan jaunizremontētā teātra aizkulisēs, gan izmeklēšanas žanrā, piedāvājot izrādi–ekspedīciju, kuras darbība notiek dažādās ēkas telpās. Tikmēr Lielajā zālē top vērienīgs, mākslinieciski sarežģīts darbs pie novatoriskā tehnikā izspēlēta izsūtījuma tēmai veltīta stāsta “Sibīrijas haiku”, ko skolas vecuma auditorijai veido režisors Valters Sīlis.
Viena no izrādēm paredzēta ģimenēm ar bērniem no 10 gadu vecuma, kā arī klašu grupām.

FOTO: Publicitātes foto

Viena no izrādēm paredzēta ģimenēm ar bērniem no 10 gadu vecuma, kā arī klašu grupām.

Rakstnieces Jurgas Viles un ilustratores Linas Itagaki grafiskais stāsts “Sibīrijas haiku” (Lietuva) lasītājiem ir pazīstams no tāda pašu nosaukuma godalgotās komiksu grāmatas, kas attēlo lietuviešu zēna Aļģa un viņa ģimenes izsūtījuma pieredzi. 

 

Grāmata Daces Meieres tulkojumā (Liels un mazs) Latviju sasniedza 2020. gadā, daudzās mājās kļūstot par vērtīgu palīgu, skaidrojot bērniem izsūtījumu būtību, ietekmi un totalitārisma noziegumus. Režisors Valters Sīlis šo materiālu izvēlējies par pamatu izrādei, kas jau dinamiskākā un multimediālā valodā pārnesīs Aļģa stāstu teātra formātā.

 

Iestudējums paredzēts ģimenēm ar bērniem no 10 gadu vecuma, kā arī klašu grupām, kas vēlas rast radošu iedvesmu, kā sarunāties par sarežģītām Latvijas un Baltijas vēstures šķautnēm. 

 

Neskatoties uz nopietno tēmu, iestudējuma piedzīvošanu īpaši aizraujošu padarīs reāllaika papīra animācijas iedzīvināšanas vērošana. Lai to realizētu, režisora uzdevumā radošajā komandā pulcējušies mākslinieks Uģis Bērziņš, videomākslinieks Toms Zeļģis un komponists Gatis Krievāns. 

Reklāma
Reklāma

Valters Sīlis stāsta: “Šī grāmata atstāja ļoti spēcīgu emocionālu iespaidu, un, domājot par tās skatuves versiju, man ļoti gribējās iestudēt ne tikai šī darba stāstu, bet arī attēlus. Papīra teātris man vienmēr ir šķitusi ļoti interesanta miniatūra teātra tehnika, kuru šeit būs iespēja bagātināt, strādājot ar vairākām kamerām vairākos slāņos un palielinot visu darbu ar ekrāna palīdzību. Tieši Leļļu teātra aktieru pieredze ļoti dažādās leļļu un objektu teātra tehnikās bija iemesls, kādēļ ideja veidot “Sibīrijas haiku” šeit šķita visatbilstošākā. Un šis ir bijis īsts komandas darbs, kurā ik dienas izdodas nonākt pie kāda maza atklājuma.”
 

Ar iestudējumu “Sibīrijas haiku” 11. novembra vakarā tiks atklāta Latvijas Leļļu teātra Lielā zāle Krišjāņa Barona ielā 16/18, taču vēl līdz gada beigām Mazās zāles izrādes turpinās viesoties Rīgas Latviešu biedrības nama Kamīnzālē, kamēr turpināsies teātra zāļu tehniskās iekārtošanas darbi. 

Skatītāji aicināti pievērst pastiprinātu uzmanību izrādes norises vietai un adresei! 
 

Zināšanai

Izrāde “Sibīrijas haiku” būs skatāma 11., 12. un 26. novembrī, savukārt 14. novembrī plkst. 11.00 un 14.00 iespējams pieteikt klašu apmeklējumus dienas izrādēm programmas T-stunda ietvaros (67285418), pēc izrādes izmantojot iespēju tikties ar izrādes aktieriem. 

Saistītie raksti