Rīgas drosmes un prieka vasaras notikumi: bezmaksas pasākumu programma no 9.– 13.augustam

Rīga šovasar piedāvā virkni krāšņu un iedvesmojošu kultūras notikumu, iedzīvinot Rīgas apkaimju unikālo kultūrvēsturisko raksturu. Atklāj, ieelpo un piedzīvo siltuma un prieka pielieto Rīgu!
Kalnciema kvartāla kultūras programmas “Vasara ārā. Vasara kopā” ietvaros “Sievietes mūzikā” uzstāsies Grēta Grantiņa un Elizabete Gaile.

FOTO: Publicitātes foto

Kalnciema kvartāla kultūras programmas “Vasara ārā. Vasara kopā” ietvaros “Sievietes mūzikā” uzstāsies Grēta Grantiņa un Elizabete Gaile.

9.augusts

 

Koncerts bērniem

Kultūrtelpa "Strops", plkst. 14:00

“Dzeguzīte” ir viens no populārākajiem bērnu ansambļiem Latvijā. Kopš 1973. gada ansambļa vadītāja ir Daila Martinsone. Ansamblī darbojas bērni vecumā no trīs līdz 13 gadiem. Bērnu vokālais ansamblis “Dzeguzīte” regulāri piedalās dažādos koncertos,  konkursos, festivālos un labdarības pasākumos Latvijā un citur pasaulē. Šis ansamblis neatstāj vienaldzīgu nevienu, jo ikkatram ir kāda bērnības asociācija vai zināma dziesma, ko spētu nodungot. Ansamblī uzauguši daudzi mūsdienu Latvijas estrādes mākslinieki.

 

Koklētāja Anša Jansona koncerts

Lucavsalas atpūtas parks, plkst. 18:00

Pēdējās desmitgades laikā ievērojami pieaugusi dvēseles instrumenta – kokles spēles izplatība un popularitāte. Kokle un koklēšana ir viena no Latvijas Kultūras kanonā iekļautajām vērtībām, tātad – tā ir atzīta par nacionālās kultūras nozīmīgu sastāvdaļu.

Lai arī etnomuzikologs Ansis Jansons prot muzicēt uz vairāk kā desmit instrumentiem, šobrīd viņu visvairāk piesaista kokle. Ansis Jansons vada savu kokles spēles studiju “Kokļu mežs”. Pēdējo gadu laikā ir gājis cauri dažādiem mūzikas stiliem: sākot no tradicionālās kokles spēles līdz elektroniskajai mūzikai. Koncertā būs dzirdams koklētāja muzikālās pieredzes atspoguļojums.

Foto: Andrejs Komarovs

 

Antas Eņģeles solokoncerts “Vasaras vakaros”

Kultūrtelpā “Strops” Pļavnieku Zaļajā birzī, plkst. 19:00

Trešdien, 9. augustā, plkst. 19.00 Vasaras kultūrtelpā “Strops” Pļavnieki, Zaļajā birzī, Andreja Saharova ielā 30, aicinām tikties ar Antu Eņģeli. Antu Eņģeli var dēvēt dažādi: dziedātāja, dziesminiece, dziedinātāja. Ar savu ģitāru un balsi viņa aizskar klausītāja dziļākās dvēseles stīgas pavisam tieši. Katra dziesma ir kā stāsts, kas izceļ sen aizmirstas, nostalģiskas un dārgas atmiņas. Antas zemais balss tembrs, ugunīgā harisma un spēja aizmirstai dziesmai likt ieskanēties ļoti personīgi, atstāj dziļu iespaidu uz ilgu laiku. Varbūt pat uz visu mūžu.

Koncertprogrammā “Vasaras vakaros”iekļautas latviešu autoru dziesmas, kurās cildināta Rīga, Daugava un Latvijas dabas skaistums. Un, protams, kā tad bez mīlestības un romantikas, tautasdziesmas? Klausītāju gaida pārbaudītas vērtības!

 

10.augusts

 

Operdziedātājas Sonoras Vaices un čellu trio “Melo-M” koncerti “Brīnumskaņas Rīgas ielās”

Arkādijas parks, plkst. 14:00

Pie Imantas tirgus, plkst. 16:00

Operas dīva Sonora Vaice un čellu trio “Melo-M” ir izveidojuši ekskluzīvu un elitāru koncertprogrammu, ar kuru plānots koncertēt Rīgas ielās, parkos un laukumos, lai pārsteigtu un iepriecinātu Rīgas iedzīvotājus un viesus. Koncertprogrammā ir iekļauti skaņdarbi no Volfganga Amadeja Mocarta operas “Figaro kāzas”, Džakomo Pučīni operas “Bohēma”, Džuzepes Verdi operas “Rigoletto” un daudzi citi klasiskās mūzikas skaņdarbi, tādejādi sniedzot klasisko mūzikas skanējumu un dziedājumu pieejamu un izbaudāmu klātienē ikvienam klausītajam.

Koncertprogrammā iekļauta arī komponista Kārļa Auzāna orģinālmūzika, kas sacerēta tieši trīs čelliem un klausītājiem sniedz iespēju dzirdēt un redzēt čellu virtuozu trio. Koncerta noslēgumā izskanēs viena no populārākajām Raimonda Paula mūzikla “Māsa Kerija” dziesmām “Skumjš stāsts par Keriju”.

Pavisam kopā izskanēs seši koncerti dažādās Rīgas apkaimēs, radot savdabīgu kontrastu starp koncerta vidi un elitāras mūzikas skanējumu.

Repertuārā iekļauti sekojoši skaņdarbi no dažādām operām, kā arī komponista Kārļa Auzāna orģinālmūzika:

  • La donna è mobile.  Skaņdarba autors Džuzepe Verdi ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Poppea. Skaņdarba autors Georgs Frīdrihs Hendelis ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Fūrijas. Skaņdarba autors Georgs Frīdrihs Hendelis ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Kerubīno ārija “Voi che sapete”. Skaņdarba autors Volfgangs Amadejs Mocarts ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Chi sa, chi sa, qual sia. Skaņdarba autors Volfgangs Amadejs Mocarts ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Oddity of Gagarin.  skaņdarba autors KārlisAuzāns
  • Purple light. skaņdarba autors KārlisAuzāns
  • Ūdens mūzika. skaņdarba autors KārlisAuzāns
  • No meža mēs nākam. skaņdarba autors KārlisAuzāns
  • I vespri Siciliani. Skaņdarba autors Džuzepe Verdi ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Mizetes valsis. Skaņdarba autors Džakomo Pučīni ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Chanson d’amour. Skaņdarba autors Gabriels Faure ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Kaķu duets. Skaņdarba autors Džoakīno Rossini ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Kerijas dziesma/ Skumjš stāsts par Keriju. Skaņdarba autors Raimonds Pauls ( Kārļa Auzāna apdare)

Koncertu garums – aptuveni stundu. Koncerta sākums plkst.14.00.

 

Sievietes mūzikā: Grēta Grantiņa, Elizabete Gaile

Kalnciema kvartāls, plkst. 18:00

Kalnciema kvartāla kultūras programmas “Vasara ārā. Vasara kopā” ietvaros ielūdzam baudīt koncertu 19. gs. koku māju ieskautā gaisotnē. 10. augusta vakarā ciklā “Sievietes mūzikā” uzstāsies Grēta Grantiņa un Elizabete Gaile.

“Sievietes mūzikā” pasākumu cikls ir iniciatīva, kas vērsta uz sievietes lomu, tostarp kā mākslinieci, producenti, tekstu autori un instrumentālisti, vietējās mūzikas industrijā. Pasākumu cikla mērķis ir aktualizēt sieviešu ieguldījumu mūzikā, kā arī veicināt vienlīdzīgu iespēju radīšanu mūzikas nozarē. Šis pasākumu cikls ir svarīgs ne tikai mūzikas nozarei, bet arī sabiedrībai kopumā. Turklāt sieviešu stāsti un pieredze, kas izskan caur mūziku, var sniegt jaunas perspektīvas, padziļinātas sapratnes veidošanai, kā arī stiprināt citu sieviešu pašapziņu un lauzt vēsturiski iesakņotās nevienlīdzības un dzimumu stereotipus, kā arī iedrošināt citas dažādu paaudžu sievietes veidot izpausmi dažādās formās un veidot iekļaujošu un atbalstošu kopienu.

PASĀKUMA PROGRAMMA: 

18.00 DJ

19.45 Viesmāksliniece

20.45 Elizabete Gaile

21.45 Grēta Grantiņa

 

Dziedātājas Katrīnas Dimantas koncerts Čiekurkalna filiālbibliotēkas dārzā

Kultūrtelpa "Strops", Čiekurkalna filiālbibliotēkas pagalmā, plkst. 18:30

Čiekurkalna vasaras kultūrpukta “Strops” 10. augusta programmā aicinām baudīt vienmēr aizraujošās un talantīgās mūziķes Katrīnas Dimantas ģimenisko koncertprogrammu un, kā jau ierasts, pasākuma otrajā daļā aicinām baudīt Latvijas kino klasiku, šoreiz spēlfilmu “Tās Dullās Paulīnes dēļ”.

PASĀKUMA PROGRAMMA: 

10.08.2023.

18.30–19.30 Katrīna Dimanta

19.30–20.30 “Tās dullās Paulīnes dēļ” kino vakars un Vizmas Belševicas grāmatu izstāde bibliotēkas iekštelpās

 

Ata Zviedra koncerts

Kultūrtelpā “Strops” Ķengaragā, Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolas pagalmā, plkst. 19:00

Ceturtdien, 10. augustā, plkst. 19.00 Vasaras kultūrtelpā “Strops” Ķengaragā, Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolas pagalmā (Prūšu ielā 13B,) aicinām uz mūziķa Ata Zviedra koncertu, kurā izpildīs savas oriģināldziesmas un jau tautā labi zināmus populārās mūzikas hītus.

Atis Zviedris ir pazīstams ar savu rokmūziķa tembru, grupas “The Rolltones” līderis, pasākumu vadītājs, dziesmu autors, kā arī grāmatas “Skaņas, Garšas, Pilsētas” autors. Atis ir arī labdarības fona “Līdzskaņa” radošais motors un zīmola “Quincy Latvia” līdzizveidotājs. 2023. gada atjaunotajā rokoperā “Lāčplēsis” Atis atveidos titullomu.

 

Vērmanes dārza estrādē Imanta Kalniņa mūzikas koncertprogramma ar solistiem Olgu Rajecku, Kristīni Pāži, Uģi Rozi un Miķeli Putniņu

Vērmanes dārza estrāde, plkst. 20:00

2021. gadā K.K. fon Stricka villas paspārnē tapusī koncertprogramma ar Imanta Kalniņa populārākajām estrādes dziesmām guvusi plašu atzinību klausītāju lokā visā Latvijā (kopumā nospēlēti vairāk nekā 20 koncerti). Programmas pirmajā daļā izskan dziesmas no albuma “Par lietām, kuras tā arī nekad nepāriet”, kuras izpilda Kristīne Pāže un Miķelis Putniņš, savukārt koncerta otrajā daļā viņiem pievienojas Olga Rajecka un Uģis Roze, kuri izpilda tādas iemīļotas dziesmas kā “Rīta serenāde”, “Nelaid, māte, bērnus mežā”, “Burmadziesmiņa”, “Mežā”, “Svētku diena”, “Neuzvaramais”, “Es šodien jūku prātā” un “Elpo”.

 

11.augusts

 

Muzikāls priekšnesums “Rīgas vitrāžas”

Grīziņkalna parks, plkst. 16:00

“Rīgas vitrāžas” iecerēts kā muzikāli izklaidējošs un skaņu vitrāžu pilns muzikāls pasākums, lai iepriecinātu rīdziniekus un Rīgas pilsētas viesus Rīgas drosmes un prieka vasaras laikā. Kvintets BRASS.EDU kopā ar situminstrumentālistu Normundu Evertu un akordeonistu Artūru Noviku piepildīs klausītāju dvēseles ar izklaidējošu muzikālu programmu, kurā izskanēs gan klasiskās mūzikas šedevri, gan latviešu un ukraiņu komponistu skaņdarbi, kā arī tautasdziesmu aranžijas, tādējādi paužot atbalstu mieram pasaulē.

Pirmā koncerta daļa no plkst. 16.00  līdz 16.45 un otra koncerta daļa no plkst. 17.15 līdz 18.00. Starp skaņdarbiem notiks komunikācija ar apmeklētājiem – vieglas sarunas par to kā klausītāji jūtas, tiks aicināti baudīt mūziku dejā, būt drosmīgiem, kā arī informēti par Rīgas drosmes un prieka vasaras pasākumiem citās norises vietās.

 

Koprades vasara Āgenskalna tirgū. KOPIENAS IMPROVIZĀCIJAS TEĀTRIS

Āgenskalna tirgus, plkst. 18:00

Piektdienu vakaros Āgenskalna tirgus pārtop par vietu, kur piedzīvot kopradi, kur mutuļo daudzveidīga kultūra un priekpilnas satikšanās – apkaimes iedzīvotāji un tās viesi var būt kopā, dalīties pieredzē un līdzdarboties koncertos, darbnīcās, izrādēs, stendapos, brīvrunas un mūzikas vakaros un citos jaunrades pasākumos.

Šo vakaru veltīsim Āgenskalna apkaimei, kopienai un teātra formai – ikviens būs aicināts izmēģināt teātra un improvizācijas tehnikas, domāt un runāt par notiekošo apkaimē caur teātri, līdzdarboties un veidot kopīgus risinājumus, kā arī iepazīties ar kaimiņiem.

Improvizācijas darbnīcā plkst. 19.00–20.00 kopā ar Improvizācijas akadēmijas pieredzējušiem aktieriem apgūsim improvizācijas tehnikas un rīkus, mācīsimies justies brīvi un izpausties, veidot saikni ar citiem un attīstīt stāstus. Vai ir iespējams nospēlēt divu stundu izrādi bez iepriekš sagatavota scenārija un teksta? Kā skatītājiem uzburt pasauli bez skatuves priekšmetiem vai sagatavotiem kostīmiem? Kā pārvarēt uztraukumu skatītāju priekšā un priecāties par savu un citu kļūdām? Šī darbnīca būs lieliska iespēja ikvienam izmēģināt improvizācijas teātri un labi pavadīt laiku. Nodarbībā aicināti piedalīties gan bērni, gan pieaugušie. Iepriekšēja pieredze nav nepieciešama.

Pēc tam plkst. 20.00–21.30 sekos kopienas teātra improvizācija izrādes gaitā tiks radīti stāsti, balstoties uz skatītāju ieteikumiem un iedvesmu notikumiem. Īpaši tiks pievērsta uzmanība Āgenskalna apkaimes un kopienas identitātei – kā cilvēki redz savu apkaimi? Ko nozīmē būt āgenskalnietim? Nopietni un nenopietni runāsim par ikdienu apkaimē, kaimiņiem, tirgu, nozīmīgām vietām un citām tēmām, kur aktīvi izrādes dalībnieki un līdzveidotāji būs skatītāji. Improvizācijas izrāde divās daļās ar improvizatoriem un iepriekš nesagatavotiem jokiem.

 

12.augusts

 

Pastaiga “Sarkandaugavas skaņu celiņi”

Rūpnīca "Provodņiks", Aptiekas iela 19, plkst. 12:00

Mūsu ikdiena ir piesātināta ar dažādiem dzirdes maņu orgānu stimulējošiem skaņas avotiem, kas skan fonā neatkarīgi no tā, vai mums to gribētos, vai nē. Ir trokšņi, pie kuriem apkārt dzīvojošie cilvēki ir pieraduši, un, ja tie pēkšņi iztrūkst, neizbēgami mainās arī sajūta par šo vidi. Nereti tikai tad, kad izbraucam ārpus pilsētas un nokļūstam klusumā, šie trokšņi vairs nav klātesoši un beidzot spējam tos aptvert un atpazīt. Piemēram, Āgenskalna vai Imantas skaņu ainavas atšķiras, un šo apkaimju iedzīvotāji ar šīm skaņu ainavām ir iemācījušies sadzīvot. Pastaigas-darbnīcas nolūks ir identificēt 10-15 skaņu avotus, kas ir tipiski kādam konkrētam Rīgas rajonam (šajā gadījumā – Sarkandaugavai), šos skaņu avotus identificēt, apzināt to izcelsmi un analizēt, cik ļoti tie iederas konkrētajā vidē. Izvērtēt, vai tie ir lieki, vai tie tieši papildina vidi.

Ekskursijas grupa veiks šo skaņu avotu ierakstus, izmantojot mobilos telefonus, bet pēc tam veiks ierakstīto skaņu atskaņošanu, kas rezultātā iegūs apzīmējumu “Sarkandaugavas trokšņu dīdžejsets’’.

Lai spētu pilnvērtīgi iesaistīties skaņu darbnīcas norisē, aicinām dalībniekiem pirms tam kārtīgi uzlādēt sava telefona baterijas! Sākums un noslēgums rūpnīcā “Provodņiks” (Aptiekas iela 19).

Pasākuma programma:

  • 12.00–14.30 Ekskursija pa Sarkandaugavu. Reinis Semēvics pirms tam kartē atzīmēs 6-8 punktus, uz kuriem ekskursijas grupa dosies, un atrodoties šajos punktus, tiks veikti 2-3 skaņu ieraksti.
  • 14.30–16.00 Darbnīca Sarkandaugavas bijušās rūpnīcas “Provodņik” telpās. Skaņas ierakstu atlase un atskaņošana izmantojot DJ aparatūru. Gala rezultāts būs 20-30 minūšu gara Sarkandaugavas skaņu ainavas kolāža.

 

Juglas apkaimes svētki

Reklāma
Reklāma

Jugla, Velnezera apkārtnē, plkst. 12:00

Svinot Juglas apkaimes svētkus, aicināsim ikvienu pilsētas iedzīvotāju sajust Juglu. Ķersim sajūtas ar visām iespējamajām maņām. Vai tās būtu sportiskās aktivitātes, radošās darbnīcas, koncerti, izrādes, spēles vai rotaļas – atrast sev interesējošu izklaidi šeit varēs katrs!

Svētku mākslinieciskā ideja balstīta uz nemainīgi plūstošo dabas ritējumu un noskaņām, ko sniedz katra no debespusēm. Katrā svētku dienas ciklā tiks izcelts svarīgākais, ieklausoties dabā, mūzikā un vienam otrā. Svētki būs stāsts par Juglu austrumos, dienvidos, ziemeļos un rietumos, tie būs enerģijas un degsmes pilni:

Pirmā daļa “Jūti Juglu” austrumos!

Pasākuma rīta daļas vadmotīvs būs vērtības, un tas būs veltīts jaunākajiem svētku apmeklētājiem – bērniem un viņu vecākiem. Svētku ievadā rūpēsimies par bērnu labsajūtu un komfortu, piedāvājos viņiem dažādus koncertus, izrādes, spēles un rotaļas!

Otrā daļa “Jūti Juglu” dienvidos!

Pasākuma dienas daļas vadmotīvs būs tradīcijas! Ļausimies latviešu tradicionālajai dziesmai un dejai. Iepazīsim mūsu kultūru un tās dažādos virzienus! Folkloras kopas, tautu deju kolektīvi, tradicionālie instrumenti, un amatnieku darbnīcas – tas viss ļaus mums sajust savas kultūrvēsturiskās saknes!

Trešā daļa “Jūti Juglu” ziemeļos!

Pasākuma pēcpusdienas vadmotīvs būs drosme un šī dienas daļa būs veltīta jauniešiem! Centīsimies iedvesmot, atbalstīt, motivēt un iedrošināt jauno paaudzi doties pretī saviem mērķiem un tos sasniegt! Sportiskas aktivitātes, azarts un degsme ir tas, kas mūs pavadīs šajā pasākuma daļā. Mūsdienīga latviešu mūzika un sabiedrībā zināmi jaunieši spēs iedvesmot viens otru un kopīgi sajutīs Juglu.

Ceturtā daļa “Jūti Juglu” rietumos!

Pasākuma vakara daļas vadmotīvs būs prieks! Šī būs pasākuma kulminācija, kurā laisties neprātīgās dejās, priecāties un svinēt dzīvi!  Grandiozs koncerts ar Latvijā populāru mūziķu un grupu uzstāšanos, nodrošinot dažādām gaumēm patīkamu un aktuālu  mūziku!

Programma:

“Jūti Juglu” Austrumos / 12.00–14.00

12.00–12.10 Pasākuma vadītāja pieteikums (Kozmens)

12.10–12.50 Bērnu vokālais ansamblis “Dzeguzīte”

12.50–13.20 Mārtiņa Burbuļi

13.20–14.00 Izrāde “Pasaku sargi”

12.00–14.00 Rīgas DJ skolas priekšnesumi

 

“Jūti Juglu” Dienvidos / 14.00–16.00

14.00–14.10 Vadītāja pieteikums

14.10–14.30 Juglas Mūzikas skolas koklētāju ansamblis “Zeltskariņi”

14.30–15.00 Rīgas danču klubs (Laukumā pie centrālās skatuves)

15.00–16.00 Folkloras kopa “Grodi”

 

“Jūti Juglu” Ziemeļos / 16.00–19.00

16.00–16.10 Vadītāja pieteikums

16.10–16.40 Drum line

16.40–17.00 DJ TOM OAK

17.00–18.00 Patrisha

18.00–18.15 Juglas Attīstības biedrības dzimšanas dienas svinības

18.15–19.00 DJ TOM OAK

 

“Jūti Juglu” Rietumos / 19.00–22.00

19.00–19.10 “Apskrien velnezeru” un SUP izaicinājuma uzvarētāju  apbalvošana

19.10–20.30 Very Cool People & Paula Saija, Evilena Protektore

20.30–21.00 DJ Andee

21.00–22.00 Ivo & Positivo

22.00 Noslēgums

 

Norises pasākuma teritorijā

 12.00–16.00 Radošās darbnīcas un meistarklases

12.00–20.00 Piepūšamās atrakcijas bērniem

14.00–16.00 “Sapnīca” darbnīcas un meistarklases

16.00–19.00 SUP meistarklases ar Advaite adventure

14.00–19.00 Individuālās skriešanas sacensības “Apskrien Velnezeru”

16.00–19.00 “Slack line”  balansa un koordinācijas treniņš

18.15–19.00  Roberta Aubēna meistarklase “Iepazīsti kustību”

12.00–19.00 Juglas fotoorientēšanās

12.00–22.00 Vēsturisko foto izstāde “Toreiz un tagad”

Visi pasākumi pieejami bez maksas.

Svētku ietvaros aicinām apmeklēt “Rīgas enerģētikas aģentūra” informatīvo telti un saņemt atbildes uz jautājumiem par māju atjaunošanu, biedrību dibināšanu, pašvaldības un valsts līdzfinansējuma programmām ēku atjaunošanai, energokopienu veidošanu, saules paneļu izvietošanu uz ēku jumtiem, kā arī atjaunīgo energoresursu izmantošanu.

Mājokļa atjaunošana ir gan īpašnieka pienākums, gan ilgtermiņa finansiāls ieguvums, gan viens no ilgtspējas un atbildīgas rīcības stūrakmeņiem. Izvēloties atjaunot māju, mēs ne tikai uzlabojam mūsu pašu finansiālo un labbūtības aspektu, bet arī rīkojamies atbildīgi, padarot pilsētvidi skaistāku un sakārtotāku.

 

Vieglās mūzikas vakars

Pāvula Jurjāna mūzikas skolas brīvdabas estrāde, plkst. 17:00

Džeza duets “T’Duo” atskaņo populāru ārzemju un latviešu mūziku, džeza standartus, atmosfērisku instrumentālo mūziku. Duetu veido mūziķi ar vairāk nekā 10 gadu skatuves pieredzi dažādos sastāvos: saksofons – Anete Turlaja, ģitāra – Jānis Turlajs.

Pasākumā piedalīsies dejotāji no kopienas “Modern Swing Latvia”. Apmeklētāji varēs gan pievienoties dejotāju pulkam, gan padejot ar kādu no pieredzējušiem pāru dejas “modern swing” dejotājiem.

 

Koncerts no Rīgas Rātsnama balkona

Rīgas Rātsnama balkons, plkst. 20:00

Muzicēs Rīgas sakbutu konsorts: Vairis Nartišs – sakbuts, alpu rags; Kaspars Majors – sakbuts; Pēteris Vaickovskis – sakbuts; Kaspars Šmits – čimbaso.

Kopš 1998. gada Rīgas pilsētā neatņemama Kultūras sastāvdaļa ir bijusi Vecrīgas Torņu mūzika. Šī tradīcija ir aizgūta no viduslaikiem, ka Eiropas pilsētu rātsnamos dežūrēja speciāli algoti pūšaminstrumentālisti, kuri pilsētas iedzīvotājus un viesus informēja vai brīdināja par dažādiem notikumiem – svētkiem, kara draudiem, pilsētas viesiem.

2023. gada vasaras moto ir drosmes un prieka vasara, kas Ukrainas kara kontekstā šādus Torņu mūzikas tradīcijas atjaunošanu paceļ jaunā nozīmīgumā – kā koncertu vadmotīvs tajos skanēs slavenākā viduslaiku tēma, kas izmantota daudzās Mesās – “L’Homme Arme” (karavīrs), kas jaundibinātās koncertvienības Rīgas Sakbutu konsorta priekšnesumā pēc gadu simtiem skanēs ar autentiskiem trombona priekštečiem – sakbutiem.

Sakbuti pārsvarā bija vieni no plašāk izmantotākajiem metāla pūšaminstrumentiem viduslaikos, jo tie bija pirmie hromatiskie metāla pūšaminstrumenti.

Koncerti tiks ievadīti ar vienīgā Baltijā gandrīz 4 metrus garā alpu raga signāla skaņām, kas Rīgas iedzīvotājus un viesus simboliski aicinās uz koncertiem Rīgas Rātslaukumā.

Koncertu programmā – G. Difajī, J. Okegems, M. Pretoriusa, M. A. Šarpentjē, H. Pērsela,
O. di Laso, G. F. Tēlemena, Dž. P. de Palestrīna, V. Nartišs.

 

 

Krāsaini dzirkstošā balle parkā kopā ar “Sunny Groove Dixie”

Pie Mazjumpravas muižas, plkst. 16:00

Krāsaini dzirkstošā balle parkā ar Sunny Groove Dixie – muzikāli izklaidējošs notikums, lai iepriecinātu rīdziniekus un Rīgas pilsētas viesus Rīgas drosmes un prieka vasaras laikā. Muzikālā performancē apvienosies Latvijā spilgti un pazīstami profesionālie mūziķi diksilenda „Sunny Groove Dixie” sastāvā un džeza dziedātāja Marta Monta Zūdiņa. Drosmīgākajiem klausītājiem būs iespēja pieteikties un iegūt savā īpašumā īpaši zīmētu portretu, ko profesionāls mākslinieks zīmēs koncerta laikā.

Pirmā koncerta daļa no plkst. 16.00  līdz 16.45 un otra koncerta daļa no plkst. 17.15 līdz 18.00. Visa koncerta laikā mākslinieks zīmēs drosmīgākos skatītājus un klausītājus. Starp skaņdarbiem notiks komunikācija ar apmeklētājiem – vieglas sarunas par to kā klausītāji jūtas, tiks aicināti baudīt mūziku dejā, būt drosmīgiem, kā arī informēti par Rīgas Drosmes un prieka vasaras pasākumiem citās norises vietās.

 

Senioru festivāls “Zelta ritmi”

Esplanādes parkā aiz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, plkst. 11:00

Festivāls “Zelta ritmi” ir īpaši pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēkiem veltīts izglītojošs un izklaidējošs pasākums, kur dienas garumā iesaistīties izglītojošās lekcijās, radošās darbnīcās un baudīt amatiermākslas kolektīvu, kā arī profesionālu mākslinieku un lektoru uzstāšanos. Saņemt bezmaksas veselības mērījumus, profesionālu un noderīgu informāciju no lektoriem un jomas speciālstiem. Festivāla centrālais notikums ir koncerts, kuru vadīs aktieris Juris Hiršs un uzstāsies dažāda novirziena senioru kolektīvi, kopā pulcējot vairāk nekā 200 skatuves mākslinieku – lielākoties no Rīgas.

Vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” īpaši vecākajai paaudzei veltīto festivālu “Zelta ritmi” Esplanādes parkā Rīgā rīkos sesto gadu. Pasākuma mērķis ir iedvesmot dzīvot skaistu un pilnvērtīgu dzīvi, neatkarīgi no vecuma, un nodrošināt satikšanās un pulcēšanās vietu sabiedrības vecākajai paaudzei, kā arī viņu ģimenēm. Pasākuma aktivitātes ir bez maksas un pieejamas arī cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem. Vairāk uzzini šeit

Pasākuma norises laiks no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00

 

Skatuves programma:

* pasākumu vada un muzicē Juris Hiršs un Inga Akmentiņa-Smildziņa;

* uzstājas amatierkolektīvi no visas Latvijas;

* Noslēgumā zaļumballe grupas “Apvedceļš” solista Jāņa Krūmiņa pavadījumā.

Pasākuma teritorijā:

* Lekciju zona;

* radošās darbnīcas;

* radošo senioru darinājumu “Zelta tirgus”;

* veselības zona ar iespējām veikt bezmaksas veselības testus un uzzināt jaunumus medicīnā;

* pusdienu zona āra kafejnīcā;

* atpūtas zona.

Saistītie raksti